En Sıcak Konular

Bedeni ve ruhi rahatsızlıklar birbirini tetikleyebiliyor

12 Ekim 2010 11:36 tsi
Ruh Sağlığı Platformu, yayımladığı basın bildirisinde bedensi ve ruhi rahatsızlıkların birbirini tetikleyebildiğini belirtti.

Bildiride, "Ruh ve beden sağlığının bir bütün olarak ele alındığı, ücretsiz, kaliteli kamusal hizmet herkesin hakkıdır." denildi.

Dünya Sağlık Örgütü'nün, sağlığı "ruhsal, bedensel ve sosyal tam bir iyilik hali" olarak tanımlandığı hatırlatılan bildiride, Dünya Ruh Sağlığı Federasyonu öncülüğünde 1992 yılından bu yana yapılan kutlamaların, açık tartışmalar ve etkinliklerle ruh sağlığı problemlerine karşı toplumsal bir farkındalık oluşturmaya çalıştığı vurgulandı. Bu yıl 10 Ekim Dünya Ruh Sağlığı Günü ile kronik fiziki hastalıklar, ruh sağlığı ve hastalıkları ilişkisine dikkat çekilmesinin amaçlandığı kaydedilen açıklamada, şunlar kaydedildi: "Her geçen gün stres, depresyon, anksiyete, şeker hastalığı, kalp krizi, kanser, obezite gibi kelimeleri, giderek artan bir şekilde günlük dilimizde kullanmaktayız. Bedensel ve ruhsal rahatsızlıkların iç içe geçtiğini, bazen birinin diğer rahatsızlığın nedeni olduğunu, bazen birinin diğer rahatsızlığın boyutlarını arttırdığını görmekteyiz. Bedensel olarak görülen birçok rahatsızlık ruhsal nedenlerle ilişkili olduğu gibi, ruhsal sorunlar da birçok bedensel rahatsızlığı tetikleyebiliyor. Bu açıdan beden ve ruh sağlığının bütüncül bir anlayışla ele alınması gereklidir."

Ruh sağlığı hizmetlerinin genel sağlık hizmetlerinden farklı olduğunun altı çizilerek, bu alanda çalışan hekim, psikolog, hemşire, sosyal çalışmacı ve diğer sağlık çalışanlarının eğitimlerinin, çalışma şartlarının, hak ve görevlerinin, hastayla ilişkilerinin özel kurallarla belirlenmiş olması gerektiği belirtildi: "Bu düzenlemelerin yapılabilmesi için ne yazık ki ülkemizde henüz bir ruh sağlığı yasası yoktur."

cihan



Bu haber 541 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,748 µs