En Sıcak Konular

Türkler 10 yılda servetini ikiye katladı

12 Ekim 2010 09:14 tsi
Credit Suisse'ın yayınladığı bir rapor, Türkiye'nin servet liginde dünyadan hızlı yükseldiğini gösterdi. Dünyada kişi başına servet yüzde 72 artarken Türkiye'de artış yüzde 116 oldu.

Türkiye dünya servet gelişiminde dünyaya fark attı. Credit Suisse'in Dünya Servet Raporu'na göre dünya kişi başına servetini yüzde 72 büyütürken Türkiye yüzde 116 gibi büyük bir oran yakaladı. Küresel bazda 4.4 milyar kişinin sahip olduğu toplam servet 195 trilyon dolara ulaştı. Türkiye'de dolar milyoneri sayısı da 45 bin olarak gerçekleşirken her bin milyonerden ikisi Türk oldu. Serveti 100 bin doların üstünde olan Türklerin sayısı da 1 milyon 895 bin kişi oldu. Bu rakam da dünyadaki toplam rakamın yüzde 0.5'i. Yani 100 bin dolar üzeri serveti olan her bin kişiden 5'i Türk oldu. Türklerin servetlerinin dağılımına bakınca da finansal yatırımlardaki artışın daha az olduğu dikkat çekiyor. Finansal servet kişi başına sadece yüzde 14 artış sağlayıp 4 bin 504 dolara çıkarken finans dışı servet yüzde 144 artış yakaladı ve 21 bin 484 dolara fırladı. Türkiye'nin dünyanın serveti içindeki oranı bundan 10 sene önce yüzde 0.43 olarak gerçekleşti. Bu oran 2010'da yüzde 0.62'ye çıktı.

İKİ MİLYON % 35'E SAHİP
Dünyaya bakınca 3 milyar kişinin en az 10 bin dolar serveti bulunuyor. Bu durum, küresel nüfusun yüzde 68.4'ünün toplam servetin yüzde 4.2'sine sahip olduğunu gösteriyor. Toplam nüfusun yüzde 0.5'i yani 2.4 milyon kişinin ise 1 milyon dolardan fazla serveti var. Söz konusu 2.4 milyon kişi küresel zenginliğin yüzde 35.6'ini elinde tutuyor. Ülke sıralamasında 54.6 trilyon dolarla ABD birinci sırada. Japonya 21 trilyon dolarla ikinci, 16 trilyonluk Çin ise üçüncü sırada yerini aldı.

10 kişiden biri 1.000 $'ın altında
Rapora göre Türkiye'de erişkin nüfusun yüzde 13.8'i 1.000 doların altında servete sahip. Oransal olarak en büyük kesim ise 10 bin-100 bin dolar arasında. Bu aralıkta oran yüzde 43.7 oldu. 100 bin dolar üzeri rakam da oldukça ilginç. Nüfusun sadece yüzde 3.9'u 100 bin doları aşıyor.

sabah



Bu haber 577 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,296 µs