En Sıcak Konular

Taşlar yerinden oynayabilir

12 Ekim 2010 08:54 tsi
Taşlar yerinden oynayabilir Kötü senaryolara hazırlıklı olmak gerekiyor

Çin savaş uçakları, Pakistan ve İran üzerinden Konya ovasına gelip neyin tatbikatını yaptı? Ya bir NATO ülkesi, İttifak ile Avrasya'nın her köşesinde kıyasıya rekabet içinde olan bir ülke ile ne tür bir askeri işbirliği içine girmiş olabilir? Pekin yönetiminin Orta Asya'dan Afrika'ya, Hazar'dan Süveyş Kanalı'na kadar ekonomik, siyesi ve güvenlik alanında elde ettiği kazanımlar bu bölgelerde nasıl bir çatışmaya yol açıyor? Mesela Sudan ve Darfur meselesi Çinli şirketlerle Batılı şirketler arasındaki çatışmanın tetiklediği bir sorundu. Peki diğer bölgelerde söz konusu çatışma ne tür etnik veya kaynak çatışmalarına yol açar?

...

Çin'in, NATO'nin genişleme alanı ilan ettiği bölgelerde, ABD'nin yüz yıllık hesap yaptığı bölgelerde görünmesi, ABD ve Avrupa'nın ekonomik krize sürüklendiği bir döneme denk geliyor olması dikkat çekici. Batı'nın güç kaybettiği bölgelere ekonomik olarak giriyor, jeopolitik kazanımlarını katlıyor. Doğrusu çok ilginç bir güç mücadelesine tanık oluyoruz. Mesele sadece Türkiye ile Çin arasındaki işbirliği değil, Pekin'in Batı'ya meydan okur biçimde, onların arka bahçe ilan ettiği bölgelerde daha çok kendini göstermesi..

İşte tam bu dönemde, Doğu Türkistan'da yeni bir kriz çıkar mı diye bir soru geliyor akla. Rabia Kadir'in bugünlerde Türkiye'ye gelmek istemesi bunun işareti olabilir mi? Çin yönetiminin bölgede yaptığı katliamları unutmak mümkün değil. En son adeta iç savaşı andıran çatışmalarda yüzlerce insan hayatını kaybetti, onlarca Uygur idam edildi.

Pekin'in bu hızlı atılımlarını sabote etmek için Doğ Türkistan her zaman bir oyun sahası olarak kullanılabilir. Bu yüzden yeni bir trajedi yaşanabileceğine dair endişe hiç de yabana atılır değil.

Merkez güçler arasındaki küresel güç mücadelesini izlerken aslında yüzyıllardır hiçbir şeyin değişmediğini anlıyoruz. Yoksa Çin, yüz yıllar sonra yeniden yedi denize yelken mi açıyor?

İbrahim Karagül / Yeni Şafak'daki köşesinden ilgili kısım



Bu haber 1,219 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,005 µs