En Sıcak Konular

Neden profesyonel ordu gelmeli?

12 Ekim 2010 08:39 tsi
Neden profesyonel ordu gelmeli?

Askerlik süresinin uzunluğu tartışmalara neden olurken uzmanlar, 'profesyonel ordu' ve 'zorunlu askerliğin sıkıntıları' üzerinde durdu.

Askerlik süresinin uzunluğu tartışmalara neden olurken Avrupa Birliği üyesi ülkelerde zorunlu askerlik uygulaması kaldırılıyor.
 
AB üyesi ülkelerin birçoğu zorunlu askerlik uygulamasını kaldırdı. İngiltere, Lüksemburg ve  İrlanda’da zorunlu askerlik uygulaması bulunmuyor. Fransa zorunlu askerlik hizmetinin kaldıran ülkelerin başında yer alıyor.  Belçika 1992, Hollanda ise 1996 yılında zorunlu askerlik uygulamasına son verdi. İspanya’da 1993 yılında zorunlu askerliği kaldırdı.  İtalya ve İsveç zorunlu askerlik uygulamasını 2010 yılı itibariyle kaldırdı.

ZORUNLU KAMU HİZMETİ

Zorunlu askerlik hizmeti bulunan bazı AB üyesi ülkeler ise zorunlu askerlik süresini kısaltmalarının yanı sıra zorunlu kamu hizmeti alternatifini de sunuyor. AB üyesi ülkelerde silah altına alınmak istenmeyen gençler kamu kurum kurumlarında aynı süre çalışarak vatan borcunu yerine getiriyor.

Almanlar 9 aydan 6 aya indiriyor

Almanya’da profesyonel ordu bulunmasına rağmen zorunlu askerlik 9 ay. Ancak 1 Ocak’tan itibaren zorunlu askerlik 6 aya indiriliyor. Zorunlu askerlik yerine zorunlu kamu hizmeti seçeneği de bulunuyor. 9 ay zorunlu kamu hizmeti seçeneği de 9 aydan 6 aya inecek. Avusturya’da askerlik 7 ay olmasına rağmen alternatif olarak 12 ay zorunlu kamu hizmeti seçeneği de bulunuyor. Yunanistan’da askerlik süresi 12 aydan 9 aya indirilirken alternatif kamu hizmeti seçeneği bulunuyor.

Zorunlu askerlik sadece Finlandiya’da bulunuyor. Finlandiyalar geleneksel olarak zorunlu askerlik hizmetine sıcak bakıyor.

AİHM VİCDANİ RET HAKKI İSTEDİ

Öte yandan vicdani ret hakkını kullanarak askere gitmeyen Osman Murat Ülke hakkında AıHM’in verdiği kararın gereği de yerine getirilmedi. AİHM, vicdani ret hakkını kullanmayarak askere gitmeyenler için alternatif seçenekler sunulmasını istemişti.

ÜNİFORMALI GARSONLARA DEĞİL PROFESYONEL ORDUYA İHTİYAÇ VAR

Askerlik süresinin uzunluğu tartışmalara neden olurken uzmanlar, 'profesyonel ordu' ve 'zorunlu askerliğin sıkıntıları' üzerinde durdu. Hükümetin askerliği kısaltma çalışmalarına destek veren uzmanlar, insanların en verimli çağlarında hizmetkar olarak kullanıldıklarına dikkat çekti.

TSK'nın kendi anket çalışmasında dahi zorunlu askerliğin yetersizliğinin ortaya çıktığı belirtildi. İnsanların eğitimiyle ilgisi olmayan alanlarda 'hizmetkar' gibi çalıştırıldığına dikkat çeken uzmanlar, Türkiye'nin kışlaya çevrildiğini söyleyerek bunun bir 'ihtilal yapılanması' olduğunu ifade etti.

MECUT ASKER SAYISI FAZLA

Bilge Adamlar Stratejik Araştırmalar Merkezi (BİLGESAM) Başkanı Doç. Dr. Atilla Sandıklı silahlı kuvvetlerin daha önce zorunlu askerlikle ilgili anket çalışması yaptığını aktardı. Bu ankette zorunlu askerliğin eğitim, motivasyon, silah araç gereç bakımı ve maliyet yönünden yeterli olmadığının tespit edildiğini belirten Sandık, süreç içerisinde profesyonelliğe geçiş yapılması gerektiğini vurguladı. Milli Güvenlik Siyaset Belgesi'nin (MGSB) de değişmesi gerektiğini  söyleyen Sandıklı, "Mevcut asker ihtiyacın fazlası ve maliyeti de yüksek. TSK, 'Türkiye'nin Milli Askeri Stareteji'ni' hazırlayarak buna uygun bir yapılanmaya giderse kuvvet ihtiyacı azalacaktır. Bunu profesyonel askerle ve teknolojik donanıımlı silahlarla yaparsanız kuvvette azalma olmaz. Az maliyetle güvenli bir ortam sağlanır" diye konuştu.

İNSANLAR 'HİZMETKAR' YAPILIYOR

Siyaset Bilimci Doğu Ergil, ordunun verimli bir teskilat olabilmesi için biriktirdiği uzmanlık ve eğitimin getirmiş olduğu beceriyi topluma hizmet olarak yansıtması gerektiğini vurguladı. Meslek sahibi bir bireyi kendi egitimiyle ilgisi olamayan bir alanda kullanmanın uygun olmaıdğını ifade eden Ergil şöyle devam etti: "Profesyonellerin daha uyumlu kullanılması için yeni bir düzenleme lazım. Ahlaka uygun olmayan bir uygulama var. İnsanları üniforma altına alarak garson, şoför olarak kullaniyorsunuz. İnsanları en verimli olabileceği çağda hizmetkar haline getiriyorsunuz. Butun bu sakincaları giderecek ve profesyonel  bir orduya geçecek bir geçis dönemi askerlik düzenlemesi gerekiyor."

İHTİLAL YAPILANMASI VAR

TSK'nın 600 -700 bin kadar mevcutla askerliğin kısaltılması durumunda alacak adam bulamayacağını söyleyen Emekli Binbaşı Kemal Şahin, insanların askerlikle alakası olmayan hizmetlerde kullanıldığına işaret etti. TSK'nın mevcudu ve kuvvet sayısının ihtiyaçlara göre belirlenmesi gerektiğini vurgulayan Şahin "Kominist blokun tehdit varlığına dayalı bir TSK yapısı var. Türkiye'yi kışlaya çevirmişler. Bütün iller ilçeler garnizon komutanlığı haline getirilmiş. EMASYA birlikleri dolyısyla ihtilal yapılanması var. Türkiye'yi askeri bir cumhuriyete döndürme fikrinden vazgeçmezseniz kuvveti azaltıp yeniden yapılanamazsınız"  dedi.

PİŞMEMİŞ AŞA SU KATMAYIN

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Suriye ziyareti için Şam'a hareketinden önce "bedelli askerlik kesinleşti" yönünde çıkan haberleri eleştirerek, 'pişmemiş aşa kimse su katmasın' dedi. Başbakan Erdoğan, "Ortada bir pişmiş aş varsa bunu milletçe paylaşırız, ama böyle bir şey söz konusu değil. TSK'nın yaklaşımı bizler için önemlidir, zira için teknik boyutu tamamen onlara aittir. Kendileriyle müzakere ederiz, konuşuruz ama böyle bir taahhütte de bulunmadığım halde öyle denirse bu beni üzer" şeklinde konuştu.

Erdoğan, sözlerine şöyle devam etti: "Bu konuyla silahlı kuvvetler çalışmalarını bitirdi veya bitiriyor. Ben kendilerine bir gün vereceğim, önümüzdeki hafta büyük ihtimalle kendileri bize brifing verecekler. Bundan sonra da nasıl bir düzenleme yapacağımızı karara bağlayacağız. Temennimiz tabii ki adalet çizgisi içinde bunun olmasıdır, adil olmayan bir çizgiyi hiçbir zaman düşünemeyiz, bu yanlış olur."

bugün



Bu haber 872 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,910 µs