kapsama alanı | " /> kapsama alanı | "/>

En Sıcak Konular

Avcı'nın kapsama alanı

12 Ekim 2010 08:33 tsi
Avcı'nın kapsama alanı 

Hanefi Avcı'nın illegal yollarla dinlediği Mehmet Eymür ve Ahmet Özal şikayetçi oldu. Avcı'nın arşivinde 53 isim daha var...

Özal, merhum Muhsin Yazıcıoğlu'nun bir arkadaşıyla yaptığı görüşmenin de kaydedildiğini açıkladı. Bu şahıs Yazıcıoğlu'nun Turgut Ozal'ın ölümünü araştıracağına yönelik çalışmayla ilgili bilgi vermiş.

Devrimci Karargaha yardım et mekten tutuklanan Hanefi Avcı'nın illegal dinleme arşivi deşifre oldu. Avcı'nın 53 ismi yasa dışı dinlettiği belirlendi. Makam odasında ele geçen 24 kasette MİT Kontrterör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür, Ahmet Özal, gazeteciler Ertuğrul Öz-kök ve Enis Berberoğlu ile Tansu Çiller, Mesut Yılmaz, Deniz Kuvvetleri eski Komutanı Güven Erkaya ve emekli Tuğgeneral Veli Küçük gibi bir çok tanınmış ismin telefon görüşmeleri yer alıyor. Geçtiğimiz hafta gazeteciler Mehmet Ali Birand ve Fatih Al-taylı, adliyeye gelerek ifade vermişti.

90'lı yıllara ait

Dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliye-si'ne gelen Ahmet Özal ve Mehmet Eymür şikayetçi oldu. Bir buçuk saat adliyede kalan Özal, çıkışta önemli açıklamalarda bulundu. Kendisiyle ilgili 15-20 görüşmenin yer aldığını belirten Özal, BBP'nin merhum lideri Muhsin Yazıcıoğlu'nun bir arkadaşı ile yaptığı görüşmenin de kasetlerde olduğunu anlattı. Özal, "Söz konusu şahıs, rahmetli Muhsin Yazıcıoğlu'nun, Hacettepe'de kaybolan babama ait kanla ilgili Meclise soruşturma önergesi vereceği ve konuyla ilgili girişimde bulunacağını söylüyordu. Babamın ölümüyle ilgili bir araştırma başlatılmak istendiğini bildiriyordu. Ben Muhsin Bey'le de bu konuları konuşmuştum zaten" dedi. Konuşmaların 1990'lı yıllara ait olduğunu belirten Özal, bu yıllarda siyasete girmeye çalıştını ve yani parti kurma hazırlıkları yaptığını hatırlattı.

Babamın oğlu bile olsa

Kaç kişiyle konuşmasının kaydedildiği sorulan Özal, "Herhalde 15-20 tane var." dedi. Bu durumun hoşuna gitmediğini kaydeden Özal, "Bu dinlemeler kanuna aykırıdır. Eğer biz demokratik bir ülkede yaşamak istiyorsak 'babamın oğlu bile dinlese' şikayetçi olurum. Zaten Türkiye'nin sıkıntısı da bu. Bunların arkasından insan- lara şantajlar yapılmış, tehditler edilmiş. Bugün Anayasa tartışmaları yapılıyor. Bu tartışmaları bırakmamız lazım. Adli reform lazım Türkiye'de. Bence partiler buna konsantre olsun. Sonuçta hiçbir ülke anayasa ile idare edilmiyor kanunlarla idare ediliyor" şeklinde konuştu. Dinlendiğine dair bilgisi olup olmadığı sorulan Özal, "Hayır, herhangi bir bilgi gelmemişti. Şimdi öğrendim." dedi. Kayıtların uzun yılları kapsadığını anlatan Özal, konu bütünlüğü olmadığı için birçoğunu hatırlayamadığını dile getirdi.

Eymür: Özel görüşmelerim de kasette

Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'nin ilk konuğu MİT Kontrterör eski Daire Başkanı Mehmet Eymür'dü. Cumhuriyet Savcısı Kadir Altınışık'a ifade veren Eymür, şikayetçi oldu. Şaşırdığım biri var Eymür, gazetecilerin "Dinletilen kayıtlarda neler vardı?" sorusuna "Valla o kadar çok var ki. Eski kayıtlar" karşılığını verdi. "Kayıtlar neyle ilgili?" sorusu üzerine "Özel konular da vardı onun için ifade verdim. 1998 yılında falan, eski. Emniyet müdürleri bile var kayıtlarda" dedi. Eymür, dinleme kayıtlarında şaşırdığı birilerinin olduğunu dile getirdi ama isim vermedi. Bir dönem Avcı ile gerginlik yaşadıklarının hatırlatılması üzerine ise barıştıklarını ifade etti.

Beni cenazeden aldırmıştı

Ahmet Özal, Hanefi Avcı'yı tanıyıp tanımadığı yönündeki bir soru üzerine şunları kaydetti: "Avcı ile tanışmıyorum, yüz yüze hiç konuşmadım. Bir defa bir telefon görüşmesi oldu aramızda. Bir buçuk sene önce Edirne Emniyet Müdürü iken beni Edirne'ye aldırmıştı. Hatta o konu perşembe günü internete düştü. Akşamüstü Avcı'yı aradım. 'İnternete bir şeyler düşmüş, benimle ilgili bir şey varsa geleyim' dedim. 'Efendim gerek yok, pazartesi salı uğrarsınız' dedi. 'Sizinle ilgili bir şey değil belki bilginize başvuracağız'dedi. Cuma günü babamın doktoru Cengiz Aslan'ın oğlu Atilla Aslan'ın cenazesi vardı. Namazdan sonra 4 arabayla aldılar beni cenazeden. Pazartesini beklemediler. Yani belli ki bir şov düzenlenmiş. Beraat ettik zaten. Edirne çıkışında şunu söyledim, 'Ne zaman bir şey yapmaya kalksam siyasi olarak başıma bir şeyler geliyor.' Türkiye'de bazı oyunlar oynanıyor. Bunlar yavaş yavaş ortaya çıkacak.

Son güne kadar makamını kullandı

Emniyet Müdürü Hanefi Ava'nın evinde ve makamında yapılan aramalara ilişkin yönelttiği eleştiriler tartışılırken ilginç detaylar gün yüzüne çıktı. Avcı'nın görevden alınmasına rağmen lojmanını ve makamını arama gününe kadar boşaltmadığı öğrenildi.

Sözünden çıkmayacak vekil

Avcı'nın bu konuda çevresine 'valiliği bağladım' mesajı verdiği aktarıldı. Görevden alınmasına rağmen Ava'nın makamını kullandığının en önemli delili Taraf muhabiri Mehmet Baransu ile yaptığı röportaj oldu. Ava, görevden alındıktan sonra makam odasında yaptığı olaylı röportajda Baransünun teybini kırmıştı. Ava'yla ilgili bir başka iddia da üst devre yardımalan yerine kendisinin sözünden çıkmayacak alt devre bir yardımcısını Emniyet Müdürlüğüne vekalet için tayin ettirdiği iddiası oldu. Görevden alınmasına rağmen İl Emniyet Müdürlüğünün yönetsel işlerine karışmaya devam eden Avcı'nın bazı şubelerin toplantılarına bizzat katıldığı belirtildi. Avcı'nın bu faaliyetlerine Eskişehir İl Emniyet Müdürlüğü'n-deki tüm personelin şahit olduğu kaydedildi. Ankara'da 28 Eylül'de gözaltına alınan Avcı'nın aynı gün Eskişehir'de kullandığı lojmanı ve Emniyet'teki makamında kameralar eşliğinde arama yapıldı. Aramalarda ele geçirilen kasetlerin bulunduğu zarf da hakim huzurunda avukatının şahitliğinde açıldı. Büyük boyut sarı zarf içindeki 24 teyp kaseti tutanağa geçirildi.

bugün



Bu haber 696 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    8,665 µs