En Sıcak Konular

Esad'dan PKK değerlendirmesi

11 Ekim 2010 20:52 tsi
Esad'dan PKK değerlendirmesi Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad, terör örgütü PKK'ya ilişkin, "herhangi bir ülkenin, hatasından vazgeçip dönmek isteyenlere kapısını açması gerektiği" söyledi.

Şam'a günü birlik ziyarette bulunan Başbakan Recep Tayyip Erdoğan'la birlikte ortak basın toplantısı düzenleyen Esad, Suriye'nin de zaman zaman terör olaylarına maruz kaldığını belirterek, ''Herhangi bir ülkenin hatasından vazgeçip dönmek isteyenlere kapısını açması gerekir. Ancak bu süreç ulusal çerçeve içinde olmalıdır'' dedi.

Esad, Türkiye-Suriye ilişkilerinin sadece ikili ilişki olmadığını belirterek stratejik ilişki olarak tanımladı. Stratejik ilişkinin sonuçlarının ve olumlu yansımalarının sadece Türkiye ve Suriye'de değil, bütün bölgede hissedileceğini söyledi.

Beşar Esad, Suriye'nin de pişman olan terör örgütü mensuplarına hatalarını kabul etmeleri halinde kapısının açık olduğunu belirterek, bu konuda Türkiye ve Suriye eşgüdümünün çok önemli olduğunu vurguladı. Terör örgütü mensuplarının affedilmesine ilişkin uygulamanın uzun vadeli olabileceği gibi kalıcı da olabileceğini anlatan Esad, bu durumun Türkiye ve Suriye kadar İran ve Irak için de geçerli olduğunu söyledi.

-SURİYE-LÜBNAN İLİŞKİLERİ-

Esad, Suriye-Lübnan ilişkilerinin iyileştirilmesi konusunda Türkiye'nin geçmiş yıllardan beri girişimlerinin devam ettiğini hatırlatarak "Türkiye'nin, (bu girişimler süresince) inandırıcılığı çok büyük olmuştur ve bu girişimlerin olumlu sonuçları da alınmıştır" dedi.

Lüban eski başbakanı Refik Hariri suikastının ardından Suriye'nin suikastten sorumlu tutulduğunu hatırlatan Esad, ''Türkiye, Suriye'nin bu suikastte herhangi bir rolü olmadığını biliyor. Tabii ki Suriye olarak endişeli değiliz, çünkü biz kendimizi biliyoruz. İlk aşamada tepki gösterdik, ilişkilerin normale dönmesi için zaman da verdik'' diye konuştu.

Suriye ve Lübnan arasındaki herhangi bir olumsuz gelişmenin her iki ülkeyi de olumsuz etkileyeceğini hatırlatan Esad, iki ülke ilişkilerinin iyi olduğunu ancak henüz arzu edilen seviyeye ulaşmadığını kaydetti.

Esad, Lübnan topraklarının bir kısmının İsrail işgali altında olduğunu belirterek, ''Biz Lübnan'a sürekli uyum içinde hareket etme çağrısında bulunuyoruz. Lübnan'dan talep ettiğimiz şey, diğer komşulardan talep ettiğimiz şeylerle aynıdır. Talebimiz iyi ilişkilerin kurulmasıdır. Ülkelerin birbirlerine komplo kurmamaları gerekir'' dedi.

Esad, Suriye-Türkiye ilişkilerini Lübnan'a ve komşu ülkelere de örnek gösterdi. Eski Lübnan Başbakanı Refik Hariri suikastine ilişkin son günlerde Lübnan'daki gelişmelerin ise sadece Lübnan'ın ilgilendirdiğini söyledi.

-IRAK-

Esad, Erdoğan ile görüşmesinde Irak'ta meydana gelen son gelişmeleri değerlendirdiklerini belirterek, Erdoğan ile Irak'ın bütünlüğünü, güvenliğini ve istikrarını sağlayacak bir ulusal hükümet kurulmasının gerekliliği konusunda mutabık kaldıklarını kaydetti.

Esad, ''Irak seçimlerinin üzerinden 6 ay geçmesine rağmen hükümet kurulamamıştır. Bundan dolayı komşu ülkeler olarak endişe duymaktayız. bu durumun uzun vadeli olumlu veya olumsuz etkileri veya güvenlik açısından sonuçları olabilir'' dedi.

Esad, Ortadoğu'da barış sürecinin yeniden canlandırılmasın konusun da Erdoğan ile masaya yatırdıklarını söyledi.

Suriye'nin Ortadoğu'da barışın sağlanasından yana olduğunu ancak İsrail'in barış doğrultusunda herhangi bir adım atmadığını belirten Esad, ''İsrail hükümeti tarafından son dönemde yapılan açıklamalar barışa zıt açıklamalardır. İsrail hükümetinin yapmış olduğu eylemler, cinayetler, Kudüs'ün Yahudileşmesi barışa karşı tavrına örneklerdir. Son olarak ortaya çıkan vatandaşlık ile ilgili mesele faşist bir yaklaşımı göstermektedir. Türk kardeşlerimiz özgürlük filosuna yapılan saldırıdan sonra İsrail'in asıl niyetini çok iyi biliyor'' dedi.

BAŞBAKAN ERDOĞAN, ŞAM'DAN AYRILDI

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, günübirlik ziyaret için geldiği Suriye'nin başkenti Şam'dan ayrıldı.

Öğle saatlerinde Şam'a gelen Erdoğan, Suriye Cumhurbaşkanı Beşşar Esad ile görüşmüş, ardından ortak basın toplantısı düzenlenmişti.

Başbakan Erdoğan ve beraberindeki heyeti Şam havalimanından Suriye Dışişleri Bakanı Velid Muallim, Türkiye'nin Şam Büyükelçisi Ömer Önhon ile Suriyeli ve Türk yetkililer uğurladı.

Erdoğan ile Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu da Şam'dan ayrıldı.



Bu haber 547 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,468 µs