En Sıcak Konular

HSYK'dan istifa edenlerin Yargıtay'da yolu açık

11 Ekim 2010 18:51 tsi
HSYK'nın yargı kökenli üyeleri görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala görevlerinden istifa etti.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek'in 53 gün, üye Musa Tekin'in ise 5 gün sonra görev süreleri doluyor. Özbek ve Tekin'in görev sürelerinin dolmasına sayılı günler kala istifa etmeleri, Özbek'in Yargıtay, Tekin'in de Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Başkanlığı beklentisi içinde olduğu yorumlarına yol açtı.

Danıştay'dan gelen üye Suna Türkoğlu'nun ise 20 Ekim'de görev süresi dolacak olan Danıştay Başkanvekili Sinan Yörükoğlu'nun yerine getirileceği ileri sürüldü. İstifa eden diğer üyelerin de Yargıtay ve Danıştay'daki daire başkanlıkları beklentisi içinde oldukları öne sürüldü.

HSYK Başkanvekili Kadir Özbek ve 3 asil üye ile 3 yedek üyenin istifasının ardından Kurul'da Ali Suat Ertosun'un dışında yüksek yargıdan asil üye kalmadı. İstifa eden Yüksek Kurul üyelerinden biri hariç 6 üyenin tamamının YARSAV üyesi olmaları dikkat çekti. Başkanvekili Kadir Özbek, asil üyeler Musa Tekin ve Orhan Cem Erbük, yedek üyeler Fatma Anıl Genç, Hatice Ceyda Kerman ve Fatma Anıl Genç'in YARSAV üyelikleri bulunuyor. İstifa eden HSYK üyelerinden sadece Suna Türkoğlu YARSAV üyesi değil.

Bu arada Başkanvekili Kadir Özbek'in görev süresi 02 Aralık, üye Musa Tekin'in görev süresi 16 Ekim'de doluyor. İstifa eden asil üyeler Suna Türkoğlu'nun 7 Kasım 2012, Orhan Cem Erbük'ün ise 18 Kasım 2012'de görev süreleri bitecek. Yedek üyeler Fatma Anıl Genç'in 3 Ağustos 2011'de, Hatice Ceyda Kerman'ın 15 Ağustos 2012'de, Ayşe Albayrak Doğan'ın ise 18 Mart 2013'e kadar görev süresi vardı. HSYK'nın yüksek yargıdan gelen ve istifa etmeyen tek üyesi Ali Suat Ertosun'un görev süresi ise 6 Mayıs 2012'de doluyor.

HSYK görevlerinin dolmasına günler kala istifa eden Başkanvekili Özbek ve üye Musa Tekin Yargıtay'daki görevlerine dönecek. Yargıtay 13. Hukuk Dairesi üyesi olan Kadir Özbek'in Yargıtay Başkanlığı için çeşitli görüşmeler yaptığı iddia edilmişti. Görev süresinin dolmasına yaklaşık 2 yıl kala istifa eden HSYK asil üyesi Suna Türkoğlu'nun ise Danıştay'da 20 Ekim'de görev süresi dolacak olan Sinan Yörükoğlu'nun yerine başkanvekilliğine getirileceği ileri sürüldü. HSYK'dan istifa eden diğer üyelerin ise Yargıtay ve Danıştay'da daire başkanlığı beklentisi içinde oldukları iddia edildi. Görev süresinin dolmasına 4 gün kalan Musa Tekin'in ise Yargıtay 15. Hukuk Dairesi Başkanlığı beklentisi içerisinde olduğu öne sürüldü.

Anayasa değişikliği Hakimler ve Savcılar Yüksek Kurulu'nun yapısında yapılan değişiklikle üye sayısı 22'ye çıkarılmıştı. Bu durumda istifa eden üyelerin HSYK'ya yeniden aday olmalarının önünde bir engel bulunmuyor. Ancak Yargıtay ve Danıştay'dan HSYK'ya üyelik adaylığı için başvuru süresi dolduğu için istifa eden Yüksek Kurul üyelerine bu yol kapanmış durumda.
CİHAN

 



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,070 µs