En Sıcak Konular

Erdoğan'dan İsrail'e iki çağrı

11 Ekim 2010 17:29 tsi
Erdoğan'dan İsrail'e iki çağrı Başbakan Erdoğan Şam'a yaptığı ziyarette İsrail'den tazminatları ödemesi ve özür dileme çağrısında bulundu.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, terör örgütünün içinde Suriye'de yaşayan ailelerden olanların da bulunduğunu belirterek, ''Bunlar da zaten bir yakın takibin içerisindedir ve burada yapacağımız müşterek çalışmalarla inanıyorum ki bir ortak mücadele platformu içerisinde bu işi müşterek olarak çözeceğimiz kanaatindeyim en azından minimize edebileceğimiz kanaatindeyim'' dedi.

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Halk Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Esad'a terörle mücadele konusunda verdiği destekten dolayı teşekkür eden Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

''Terörle ilgili konuda neler yapabiliriz bunu konuştuk. Ben sayın Cumhurbaşkanımıza çok teşekkür ediyorum. Bugüne kadar bu süreç içerisinde dayanışma halinde ülkemizdeki de terörle mücadelede vermiş oldukları destek sebebiyle, göstermiş oldukları destek noktasında bundan sonraki sürece yönelik de yine yapılacak ortak çalışmalar sebebiyle teşekkür ediyorum. Zira bu terör örgütünün içerisinde tabi ki Suriye de yaşayan ailelerden olanlar da var. Bunlar da zaten bir yakın takibin içerisindedir ve burada yapacağımız müşterek çalışmalarla inanıyorum ki bir ortak mücadele platformu içerisinde bu işi müşterek olarak çözeceğimiz kanaatindeyim, en azından minimize edebileceğimiz kanaatindeyim.''

Erdoğan, İsrail'e yönelik ise ''İsrail bu ferman dinlemez, kendine göre tavırlarını sürdürdüğü müddetçe yalnızlaşmaya mahkum olacaktır, yalnızlaşacaktır. Bunu bölge için söylüyorum, dünya için değil. Dünyada durumu farklıdır ama bölgede durumu çok daha farklıdır. Türkiye olarak bizim bu noktada tavrımız da hassasiyetini korumaktadır'' diye konuştu.

Bir gazetecinin ''Kandil'deki terörist varlığı terörle mücadelede büyük bir sorun. Görüşmede bu konu gündeme geldi mi? Ayrıca istihbari bilgi paylaşımı açısından somut bir adım var mı? Örneğin MİT müsteşarının Suriye'ye gelmesi planlanıyor mu?'' sorusu üzerine Erdoğan, şunları söyledi:

''Aslında az önce onunla ilgili cevabı verdik. Bu tür müşterek çalışmalarımız bugüne kadar devam ettiği gibi, bundan sonra da devam edecek. İçişleri Bakanımız geçen zaten Lazkiye'de bir aradaydılar, görüşmelerini yaptılar. Tabi ki istihbarat teşkilatımız, başta müsteşar olmak üzere yanındaki elamanları sürekli irtibat halinde olacaklar. Bugüne kadar nasıl irtibat halinde olduysalar. Yani komşu bir ülkeyle hele hele uzun bir sınır komşusu olan bir ülkeyle istihbarat örgütünün irtibat halinde olmaması görüşmemesi, böyle bir şey zaten düşünülemez. Bundan sonra daha da sık olarak bir araya gelmeleri kah bizim müsteşarımızın, kah buradan ilgili istihbarat müsteşarı veya üst düzey kimse bir araya gelmek suretiyle bu görüşmelerini devam ettireceklerdir, devam da ettiriyorlar.''

Erdoğan, Suriye Devlet Başkanı Beşşar Esad ile Halk Sarayı'nda düzenlediği ortak basın toplantısında açıklamalarda bulundu, gazetecilerin sorularını yanıtladı.

Türkiye ve Suriye'nin iki kardeş ülke olduğunu belirten Erdoğan, tarihi itibarıyla, değerleri itibarıyla, özellikle son dönemlerde atılan adımlarla gerek siyasi alanda, gerek ekonomik, ticari, kültürel alanda çok büyük mesafeler alındığını belirtti.

Geçen hafta Türkiye'den 12 bakanın Suriye'de karşılıklı muhatapları ile bir araya gelerek Yüksek Düzeyli Stratejik İşbirliği Konseyi çalışmasının bir adımını attıklarını anımsatan Erdoğan, şunları söyledi:

''Kendi aralarında geldiğimiz noktayı değerlendirme fırsatı buldular. Kasım-aralıkta adımını attığımız bir başka, inşallah ülkelerimiz arasında bu da bir fırsata dönüşecek, Türkiye-Suriye-Ürdün-Lübnan olarak bazı bakan arkadaşlarımızın, aralıkta da dışişleri bakanlarımız bir araya gelmesi suretiyle, ocak ayında başbakanlar olarak bir araya gelecek. Dörtlü zirveyle de bölgede bunu taçlandırmak istiyoruz.

Bu çalışmaların bölgede meydana getireceği sinerjiyi şimdiden görüyor gibiyim, çok önemli bir sinerji meydana getirecektir. Bu, daha sonra farklı katılımlarla inanıyorum ki çok daha güçlenecektir. Tabii bölgemizde bazı sıkıntılar var. Sıkıntıların bir kısmını Sayın Cumhurbaşkanımız az önce ifade ettiler. Özellikle Irak'ta yaşanan sıkıntılar ki henüz hükümetin orada kurulamamış olması gerçekten bizleri komşu ülkeler olarak, kardeş ülkeler olarak üzmektedir. Zira bir boşluk ortada var. Bunun giderilmesi lazım. Bu boşluğun giderilmesi noktasında da bir Iraklılık bilinciyle, bir milli mutabakat hükümetinin orada kurulması, inanıyorum ki Irak'ın geleceği açısından da çok çok büyük önem arz etmektedir. Zira ne mezhepçilik üzerine veyahut da etnik anlayış üzerine kurulacak hükümetin, Irak'ın geleceği açısından barışa hizmet etmesi, dayanışmaya hizmet etmesi mümkün değildir. Ne Irak halkına bu kazandırır, ne de Irak'a kazandırır. Onun için bir milli mutabakat hükümeti, bir dayanışma, bir paylaşım, bir kardeşlik hükümetinin süratle Irak'ta kurulması temennimizdir, arzumuzdur. Bu konuda Türkiye olarak, Suriye olarak elimizden gelen katkıyı, desteği vermeye hazırız. Tabii ki arzumuz bunu kendi içlerinde halletmeleridir.''



Bu haber 654 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,787 µs