En Sıcak Konular

Diyarbakır Cezaevi'nden suç duyurusu

11 Ekim 2010 16:32 tsi
310 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

1980-1984 yılları arasında Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevinde kalan 310 kişi o dönem yaşadıkları kötü muamelenin faillerinin yakalanması için Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan 1980-1984 yılları arasında Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevinde kalmış 310 kişi adına hazırlanan basın açıklamasını okuyan, Diyarbakır Cezaevi Gerçeğini Araştırma ve Adalet Komisyonu üyesi ve 78'liler Girişimi Sözcüsü Celalettin Can, 12 Eylül 1980 darbesi sonrasında Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevinde yaşananların münferit olaylar olarak değerlendirilemeyeceğini belirtti.

Diyarbakır Cezaevinde mağdurlara sistematik olarak işkence uygulandığını ve insanlığa karşı suç işlendiğini bildiren Can, şöyle dedi:

''Diyarbakır Cezaevinde yaşanan işkence, şikayetçi mağdurlara yapılan maddi veya manevi ıstırap verici işlemler insanlık kişiliğini ve duygusunu kıran ve yok eden eylemler, tutuklu ve hükümlü yakınlarına sanki cezaevinde tutukluymuşlar gibi aynı şekilde yapılan tüm eylemler insanlığa karşı işlenmiş suçtur ve failleri tespit edilerek cezalandırılmalıdır. Mağdur ve şikayetçiler olarak şikayetlerimizin dinlenmesini ifadelerimizin alınmasını gerektiğinde sunacağımız kanıtların kabul edilmesi için buradayız. İşkence suçu insanlığa karşı işlenen suçtur dolaysıyla soruşturma açılmasını ve suç faillerinin cezalandırılmasına karar verilmesini talep ediyoruz.''

MECLİS ARAŞTIRMA KOMİSYONU KURULMASI TALEBİ

BDP Genel Başkan Yardımcısı Gültan Kışanak ise, Diyarbakır Cezavinde yaşananların sadece hukuki bir soruşturma kapsamında ele alınabilecek bir süreç olmadığını söyledi.

Diyarbakır'da yaşanan vahşeti bütün boyutları bütün sorumlularıyla açığa çıkarmak için acilen Meclis'te bir ''araştırma komisyonu'' kurulması gerektiğini ifade eden Kışanak, ''Bu süreçle yüzleşmeden Türkiye'nin hatalarından, yanlışlarından dönmesi ve aydınlık geleceğe taşınması çok kolay olmayacaktır. Başta AK Parti olmak üzere CHP ve MHP'yi de Diyarbakır'da yaşanan vahşeti bütün boyutları ve sorumlularıyla açığa çıkarmak için Meclis Araştırma Komisyonu kurma talebine yanıt vermeye çağırıyoruz. Verilen dilekçeler bir başlangıç çığlığı olarak görülmeli ve derhal harekete geçilmelidir. Bu süreçte Türkiye toplumunun yüzleşmesi ve gereken dersleri de çıkartarak orayı insanlık müzesine dönüştürünceye kadar mücadelemizi sürdüreceğiz'' diye konuştu.

Diyarbakır Baro Başkanı Mehmet Emin Aktar da, baro olarak Diyarbakır Cezaevi'nde yaşananların soruşturulması, o dönemin aydınlığa kavuşması, sorumlularının yargılanması mücadelesini bir onur mücadelesi olarak gördüklerini söyledi.

Konuşmaların ardından 1980-1984 yılları arasında Diyarbakır 5 Nolu Askeri Cezaevinde kalan 310 kişi Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığına suç duyurusunda bulundu.

 



Bu haber 619 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,827 µs