En Sıcak Konular

Chomsky: Başörtüsü yasağı rezalet

11 Ekim 2010 15:16 tsi
Chomsky: Başörtüsü yasağı rezalet Başörtüsüne bir tepki de dünyaca ünlü düşünür Chomsky’den geldi. Chomsky, yasağı ‘kabul edilemez bir rezalet’ olarak değerlendirdi.

Başörtüsüne bir tepki de dünyaca ünlü düşünür Chomsky’den geldi. Chomsky, yasağı ‘kabul edilemez bir rezalet’ olarak değerlendirdi.

• İstanbul Bilgi Üniversitesi’nde “Düşünce Özgürlüğü için İstanbul 7. Buluşması”nda konuşan ABD’li düşünür ve dil bilimci Noam Chomsky, başörtüsünden Kürt sorununa kadar çarpıcı açıklamalarda bulundu. İşte Chomsky’nin verdiği mesajlar:

AMA BU İCAT EDİLMİŞ BİR KAYGI

Bence, başörtüsü yasağı ciddi bir hata. Başörtüsü takmak, şeriat anlamına gelmemeli. Kadınların istediği gibi giyinmesiyle ilgili bir konu. 40-50 yıl önceki standartlara göre çoğumuzun giydiği giysiler skandal sayılırdı. Bugün 50 yıl önceki gibi giyinemezdim. Bu bir rezelet sayılırdı böyle giyinseydim. Başörtüsü yasağı, imkansız, kabul edilemez bir rezalet. Tabi burada muhafetin, artan islamın radikalleşme korkusu var. Ama bu icad edilmiş bir kaygı. Avrupa ve ABD’de de bunlara tanık oluyoruz.

KÜRTLERİN YASAL TEMSİCİSİ BDP

(Kürt sorunuyla ilgili olarak) Kürt mücadelesinde, kimse dışardan tavsiyede bulunamaz. Hedef eğer teröre son vermekse burada hangi yolun izleneceği açık. Kürtler aslında, toplumun çok büyük bir bölümünü oluşturuyor. Ana dillerini kullanabilmeliler. Türkiye’nin doğu illerinde gerçekleşitirilen saldırılar özellikle BDP’yi hedefliyor. Bu parti Kürtlerin hukuki ve yasal temsilcisi olarak kabul edilen bir parti. Kürt sorunun çözümünde muhatap alınması gereken bir partidir. Osman Baydemir 33 yıllla yargılanmasının nedeni düşünce özgürlüğüdür.

Kürt sorunu küresel

• Referandumla birlikte Anayasada bazı düzeltmeler yapıldığını hatırlatan Chomsky, “Bunlar, iyiye doğru gelişmeler. Ancak düşünce özgürlüğü açısndan hala hakkında dava açılan ve tutuklanan insanlar var. Yani eski sistem devam ettiriliyor. Türkiye’de son yıllarda düşünce özgürlüğü konularında kazançlar elde ediliyor, fakat insanların, hakları için daha çok mücadele etmesi gerekiyor” dedi. Chomsky, NTV’ye verdiği röportajda ise, “Kürt sorunu küresel bir sorundur. Suriye, Irak, İran ve Türkiye’de Kürtler var o yüzden bölgesel bir çözüm bulmak gerekiyor. Çözüm için Türkiye’deki Kürt açılımının devam ettirilmesi ve kültürel hakların tanınması gerekiyor” diye konuştu.

Kaynak: Star




Bu haber 844 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,653 µs