En Sıcak Konular

Suriye ile 130 milyar $'lık arazi pazarlığı

11 Ekim 2010 13:59 tsi
Suriye ile yeni dönem, geçmişte topraklarına el konulan 4 bine yakın aile için de umut oldu. Suriye tarafından 3.309.163 dönüm arazisine el konulan Türkler, değeri 130 milyar doları bulan arazileri için yeniden umutlandı.

Aileler, iki ülke arasında gelişen ilişkilerin, 45 yıl kadar önce el konulan topraklarını geri almalarını sağlamayı umuyor.

1960’lı yıllarda o dönem Suriye parlamentosunun ülke sınırları içinde Türk ailelere ait topraklara el koymasıyla başlayan süreç ardından Türk hükümetinin de Türkiye sınırları içindeki Suriyelilere ait topraklara el koymasına neden olmuştu.

Karşılıklı yapılan bu blokajlar birçok Türk ve Suriyeli aileyi sıkıntıya soktu. Ama asıl sıkıntı Türk aileler yaşadı. Çünkü Suriye tarafında el konulan toprak ve taşınmazların değeri Türkiye tarafındaki Suriyelilere ait taşınmazlardan kat kat daha değerli...

Suriye tarafında el konulan Türklere ait araziler 3.309.163 dönüm.

Bugünkü değeri ise 130 milyar doları buluyor.

Türkiye tarafında el konulan Suriyelilere ait araziler ise ancak 272.000 dönüm.

Değeri 17 milyar dolar civarında.

Rakamlar dikkate alındığında Türkler tarafına büyük bir kayıp dikkat çekiyor...

Son olarak 1972 yılında Şam’da imzalanan milletlerarası emlak sözleşmesi ile ihtilafın çözümü için bir adım atıldı. Türkiye tarafı 1983 yılında resmi gazetede tebliğ edilen anlaşmanın gereğinin 15 gün içinde yapılacağını açıklasa da daha süre dolmadan tek taraflı olarak anlaşmayı iptal etmiş ve süreç tekrar kesintiye uğramış.

Mağdur aileler haklarını savunmak için bu konuda bir de dernek kurmuş; “Suriye’de Emlakı Kalanlar Derneği” 428 üyeli.. 3800 aileyi temsil ediyor... Mağduriyetlerini dernek yoluyla anlatmaya çalışıyorlar. Konuyu AİHM’e taşımaya hazırlanan ailelerin umutları son yıllarda iki ülke arasındaki ilişkilerin tekrar iyileşmesi üzerine arttı. Son olarak Dışişleri Bakanlığı yetkilileri ile görüşen dernek yetkilileri, iki ülke arasında el konulan toprakların araştırılması ve anlaşmazlıkların giderilmesi için adımlar atıldığını öğrendi.

Görüşmeler sonunda ilk olarak Suriye’nin Dera bölgesi ile Mersin arasında kalan yerler pilot bölge olarak seçildi. Çözüm için altı aylık bir süre de karar kılındı. Ancak iki ülke arasındaki asıl ihtilaflı alanlar Hatay’dan başlayıp Şırnak’a kadar uzanan tüm sınır boyu. Asıl toprak kayıpları buralarda yer alıyor.

Başbakanın son Suriye ziyaretinde ele alınacak konulardan birinin de bu olması bekleniyor. Yaklaşık 50 yıllık bir ihtilafın giderilmesi için büyük bir umut ışığı doğmuş durumda.

4000’den fazla Türk ve Suriyeli aile şimdi bu sorunun birana önce çözülmesi ve topraklarına kavuşmayı bekliyor...

HABER 7



Bu haber 716 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,587 µs