En Sıcak Konular

Wilders Türkiye'den intikam alıyor

11 Ekim 2010 13:35 tsi
Wilders Türkiye'den intikam alıyor Avrupa’da aşırı sağ ve yabancı düşmanlığının hızlı yükselişi, Türkiye ile Avrupa Birliği arasında imzalanan resmi anlaşmaların da yeniden değerlendirilmesine yol açabilir.

Hollanda’nın kurulma aşamasındaki yeni merkez sağ hükümetine dışarıdan destek verecek olan Özgürlükler Partisi lideri Geert Wilders’ın hükümet protokolüne “Türkiye ile AB arasında imzalanan Ortaklık Anlaşması’nın değiştirilmesi için çaba harcanması” yönünde bir madde koydurduğu ortaya çıktı. Wilders’ın bu hamlesiyle geçtiğimiz yıl Türkiye gelişine sıcak bakmayan Ankara hükümetinden intikam aldığı yorumları yapılıyor.

Hollanda’da hükümet pazarlığının bu hafta sona ermesi bekleniyor. Öte yandan 30 Eylül tarihinde kabul edilen ve geçtiğimiz günlerde Hollanda hükümetinin resmi internet sitesinde kamuoyuyla paylaşılan koalisyon anlaşması ve destek protokolü metinlerinde, “Hükümet AET-Türkiye Ortaklık Anlaşması’nın değiştirilmesi, böylece Türkiyelilerin entegre olma zorunluluğu duyması yönünde çalışacaktır” cümlesi dikkat çekti.

Koalisyon protokolüne bu ifadelerin konmasının asıl nedeni Türkiye’den aile birleşimi yoluyla Hollanda’ya gitmek isteyen göçmenleri “entegrasyon sınavı”na tabi tutma ve dolayısıyla ülkeye göçmen girişini sınırlama çabası.

Halihazırda geçerli olan uygulamayla Türkiye’den gelen göçmenlerin bu sınava tabi tutulmuyor çünkü bir Hollanda mahkemesi yakın zamanda aldığı bir karar Türkleri böyle bir sınava sokmanın AET-Türkiye Ortaklık Anlaşması’na aykırı olduğu kararını aldı. Dolayısıyla hükümetin böyle bir uygulamaya gidebilmesi için ilk olarak 1963’te kabul edilen Ortaklık Anlaşması’nda bir değişiklik yapılmasını sağlaması gerekiyor.

MADDEYİ WILDERS MI KOYDURDU?

Bu maddeyi merkez sağ iki partinin kuracağı koalisyona dışarıdan destek vermeyi kabul eden Özgürlükler Partisi lideri Wilders’ın metne koydurduğu öne sürülüyor.

Maddenin sadece koalisyon anlaşmasında değil destek protokolünde de yer alması, fikrin kaynağının Wilders olduğu yorumlarını güçlendiriyor. Geçtiğimiz hafta başında, 2008 yılında çektiği “Fitne” isimli kısa filmiyle kamuoyunda Müslümanlara karşı kin ve nefretin oluşmasına yol açtığı suçlamasıyla bir kez daha mahkemeye çıkarılan Wilders’ın hükümete verdiği destek karşılığında öne sürdüğü şartlar bunlarla sınırlı değil.

Koalisyon müzakereleri sırasında “Hollanda’nın İslamlaşmasını istemiyoruz” açıklamalarıyla dikkat çeken Wilders’ın protokollere yabancıların Hollanda’ya yerleşimini güçleştirecek katı kurallar eklenmesine ve dolayısıyla ülkeye gelen yabancı göçmen sayısını yarıya indirmeye odaklandığı belirtildi.

GÖÇMENLERE ÜLKEYİ DAR EDECEK

Hollanda basınına göre Wilders, hükümete verdiği destek karşılığında, burkayı ve emniyet ile yargı çalışanlarının başlarını örtmesini yasaklatıyor, göçmenlerin suç işlemeleri halinde pasaportlarının geri alınması koşulunu koyduruyor. Bu konularda da atılacak adımların AB mevzuatı ile çelişmesi durumunda Hollanda, mevzuatın değiştirilmesine çabalayacak.

Wilders’ın hükümet programına aldırdığı bu maddelerle geçtiğimiz yıl Türkiye’ye gelişine izin vermeyen Ak Parti hükümetinden intikam aldığı ifade ediliyor.

ANKARA İSTENMEYEN ADAM İLAN ETMİŞTİ

Aşırı sağcı liderin bu yıl 4-9 Ocak tarihleri arasında bazı milletvekilleriyle birlikte bir çalışma ziyareti için Türkiye’ye gelmeyi planlıyordu. Ancak Aralık ayında Hollanda parlamentosu tarafından yapılan açıklamada Wilders’in, “Türkiye’deki hükümet yetkililerinin çoğunun kendisiyle görüşmek istememesi üzerine” ziyaretini iptal ettiği açıklanmıştı.

Wilders planlanan ziyaretten çok kısa bir süre önce Vokskrant Gazetesi’ndeki makalesinde, Türkiye’nin AB üyeliği karşıtı görüşlerini tekrarlarken Türkiye’deki azınlıklara yönelik politikalarını da eleştirmişti.

Türkiye’nin Müslüman bir ülke olmasının yanısıra daha çok göçe yol açılacağını, Avrupa Parlamentosu’nda fazla güç elde edeceğini ve AB’ye çok pahalıya mal olacağını öne süren Wilders, AB reformlarının, “Türk ordusunun gücünü zayıflatarak şeriat devletine yol açacağını” ve Başbakan Tayyip Erdoğan’ın “Türkiye’yi ağır ağır İslamlaştırmak istediğini” de savmuştu.

Wilders, “NATO ortağı olarak Türkiye ile iyi ilişkileri sürdürelim. Ancak Türk Truva atının AB’ye girmesine izin vermeyelim” demişti.

Hürriyet Planet



Bu haber 908 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,627 µs