En Sıcak Konular

Psikolog Arar: TV'nin zararları göz ardı edilmemeli

11 Ekim 2010 13:01 tsi
Adıyaman Devlet Hastanesi Psikologu Murat Arar, ailelere televizyon izlerken dizinin içeriğine çok dikkat etmeleri konusunda uyarıda bulundu.

Son günlerde ülkenin gündemine oturan dizilerdeki tecavüz ve cinsel içerikli bölümlerin yayımlanmasına bir tepki de psikolog Murat Arar'dan geldi. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Arar, şöyle konuştu: "Cinsellik ve şiddet içeren programların kitlelerin en çok televizyon seyrettikleri saatlerde gösterime konuluyor. Bu yayınların ödüllendirildiği, etkili kılındığı bu dönemde ebeveynler olarak bedensel, ruhsal ve sosyal yönden daha sağlıklı çocuklar yetiştirmek adına her zamankinden daha duyarlı daha seçici ve daha dikkatli olmalıyız. Bu yayınlara aileler çok dikkat ederek bu dizileri çocuklarına izlettirilmemelidir."

Televizyonun çocuklar üzerinde eğitici, öğretici ve eğlendirici olumlu işlevlerinin yanında göz ardı edilemeyecek ölçüde zarar verici etkileri olduğunu vurgulayan Arar, "Şiddet ve cinsel içerikli görüntülerin çocuklar üzerinde çok büyük yaralar açıyor. Çocukların TV' deki cinsellik ve şiddet içeren sahnelerin çocuklar üzerindeki etkileri çocuğun içinde bulunduğu yaş ve gelişim dönemine bağlı olarak değişmekte. Bununla birlikte ortak kanı çocukların cinselliği yanlış yorumlamaları, izledikleri yetişkin cinsel davranışlarından huzursuzluk duymaları ve utanmaları, bu sahnelerin gençler için bilgi kaynağı oluşturduğu ve davranışı sergileyenleri de rol modeli olarak benimsediklerini göstermektedir. Bu sahnelerde eğer davranış sorumlulukları, riskleri ve olumsuz sonuçları olmayan bir davranış biçiminde sunuluyorsa, gençlerin cinsellikle ilgili doğru olmayan tutumlar geliştirmelerine yol açmakta olduğu görülmektedir." açıklamasını yaptı.

cihan



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,298 µs