En Sıcak Konular

İsmini Erdoğan açıkladı

11 Ekim 2010 11:06 tsi
Başbakan Erdoğan DSİ tarafından Aydın Çine'de yapımı tamamlanan barajın açılışını gerçekleştirdi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Aydın'ın Çine ilçesinde bugün açılışı yapılan baraja ''Çine Adnan Menderes Barajı'' adının verildiğini söyledi.

DSİ tarafından yurt genelinde yapımı tamamlanan 9 tesis için Çine'de düzenlenen toplu açılış töreninde konuşan Erdoğan, Çine, Denizli, Hatay, Adana, İzmir, Çankırı, Konya ve Afyon'daki tesislerin vatandaşlara hayırlı olmasını diledi.

9 büyük tesisisin açılışından dolayı çok heyecanlı olduğunu, Aydın'da bir dizi açılış yaptıkları törende Çine Barajı için 10 Ekim 2010 tarihini verdikleri anımsatan Erdoğan, verdikleri sözü yerine getirmenin kıvancını yaşadıklarını belirterek, şunları kaydetti:

''Sevgili kardeşlerim, burada bir şeye değinmeden yapamayacağım, zira dertliyim, bu dertliliğimi sizinle paylaşmayacağım da kiminle paylaşacağım? Bazı siyasi liderler, 'Başbakan 4. defa gitti, aynı tesisin açılışını yaptı' gibi ifadelerle iftira atıyor. Acaba Çine Barajı için kaçıncı defa açılışını yaptığımızı söyleyecekler, merak ediyorum. Baktım ki onların peşine katılanlar, sivil toplum kuruluşu liderleri, ideolize olmuşlar, onlar da 'Başbakan 4, 5, 6, 7. defa, devletin kurumlarındaki memurlarını oraya toplayarak açılış yapıyor' dediler. Bugün helikopterle intikal ederken, yaklaşık 7-8, 10 kilometre yolu yürüyerek gelen vatandaşlarımı gördüm, acaba benim bu vatandaşlarım, bu tatil gününde 7-8 kilometrelik yolu yaya yürüyerek neden geliyorlar? Halbuki eğlenebilirlerdi, bir yerlerde gönül eğlendirebilirlerdi ama benim aklıma ne geldi biliyor musun? Yanımdaki bakan arkadaşlarıma da söyledim, bana Osmanlı'nın Domaniç'ten çıkışını hatırlattı.''

Halkın bir sevdanın uğruna bunu yaptığını, yıllar yılı suya hasret kalmış topraklar gibi hasretle beklediğini, şimdi bu taşkınlara son verecek, çatlak topraklara hayat suyu olacak bu barajları yapmanın kendilerine nasip olduğunu ifade eden Erdoğan, açılışı yapılan eserlerle, 58 bin hektar alanın sulu tarıma geçeceğini, 14 bin hektarlık alanın rehabilite edildiğini, 74 milyon metreküp içme ve kullanma suyu temin edildiğini, 9 bin hektar alanın taşkınlardan korunduğunu, yıllık 118 milyon kilovatsaat enerji üretiminin başlayacağını ve tüm tesislerin maliyetinin 2 milyar 338 milyon lira olduğunu kaydetti.

Çine Barajı'nın hikayesinin 141 yıl öncesine kadar gittiğini, 1869 yılında dönemin padişahı Abdülaziz'e bir rapor hazırlanılarak Çine Nehri'ne bent yapılması halinde, bereketli toprakların sulanabileceğinin iletildiğini ancak o dönemde bu arzunun gerçekleşemediğini belirten Erdoğan, konuşmasında merhum Başbakan Adnan Menderes'in Çine Barajı'na yönelik şu sözlerine herkesin dikkatini vermesi gerektiğini kaydetti:

''Bu Çine Çayı ne zalim bir çaydır. 6 asırdır bu çay bir türlü kontrol altına alınamaz. Ya Menderes Nehri. Sabah erken kalkmışsın, her şey hazırlanmış, pamuklar toplanacak, ortalık günlük güneşlik. Bir de bakarsın şu dağların ardından bir şeyler geliyor. Gökte önce bir bulut, sonra bir bora, bir dolu, arkadan bir fırtına. Şimşekler ışıl ışıl çakıyor, gökler inim inim inliyor. Çine sele dönüşmüş, çağlayanlar gibi akıyor. Menderes taşmış, tüm pamuk ovaları sular içinde, yeni mahsul su üstünde çırpınıyor. Bir ağacın altında büzülür, yumruklarını sıkar, kafanı habire vurur durursun. Gözlerinden yaşlar akar, yüzüne çarpan sert damlalarla kendine gelirsin. 'Tevekkeltü al allah' dersin, başka güvenecek kimin var? Bu acıya değme insan katlanamaz.''

"İLK KAZMA 1995'TE VURULDU"

Başbakan Erdoğan, Menderes'in Yassıada'dayken yakınlarına ''Hayırlısıyla şuradan bir kurtulayım, memlekete döneceğim, oturacağım Çine çayının kenarına, söğüt ağaçlarının yüzümde dolanmasının bana getireceği saadetle yetineceğim, hiçbir şeye karışmayacağım'' dediğini ifade ederek, sözlerini şöyle sürdürdü:

''Maalesef geri dönemedi. Çine çayının kenarında, söğüt dallarının altında huzurla oturamadı. Biz onun hatırasına sahip çıkıyoruz ve Çine Barajı'nın adını 'Çine Adnan Menderes Barajı' koyuyoruz. Bu büyük hayali, 141 yıllık hayali gerçekleştirmek, Çine suyuna bu güzel gerdanlığı takmak, hamd olsun bizlere nasip oldu. Bu baraj için ilk kazma 1995'te vuruldu. 2003 yılına kadar barajla ilgili sadece yol inşaatları tamamlanabildi. Eğer o yıllardaki ödeneklerle devam edilseydi, bu baraj tam 81 yılda tamamlanacaktı. Arkadaşlarımıza gerekli talimatları verdim, gerekli ödeneği çıkarttık. 5 Ağustosta Aydın'a geldik, İkizdere Barajı'nın açılışını yaptık ve orada söz verdik, bugün de Çine Adnan Menderes Barajı'nın hem adını koyduk, hem açılışını yapıyoruz, onun için çok heyecanlıyım, zira kendi sınıfında Avrupa'nın birinci, dünyanın da beşinci en yüksek barajı olma sıfatını taşıyor, bu boyutlarıyla da ülkemiz adına gurur verici eser olarak yükseliyor.''

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, ''Bizim kitabımızda ayrımcılık yok. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik'' dedi.

Başbakan Erdoğan, DSİ tarafından yurt genelinde yapımı tamamlanan tesislerin toplu açılışı için düzenlenen törende yaptığı konuşmada, Çine Adnan Menderes Barajı'nın 9 bin hektar alanı taşkından koruyacağını, yılda 110 milyon kilovatsaat enerji üreterek, enerji noktasında da katkı sağlayacağını kaydetti.

Aydınlı çiftçilerin bu baraj sayesinde yılda 2-3 hasat yapacaklarını, alın terinin karşılığını bulacağını belirten Erdoğan, barajın yılda ortalama 100 milyon lira katkı sağlayacağını, yıllık 75 milyon liralık taşkın zararlarının önüne geçeceğini bildirdi. Aydın'a daha önce yine büyük eserler kazandırdıklarını, ildeki 35 bin 609 hektar araziyi suyla buluşturduklarını dile getiren Başbakan Erdoğan, şunları söyledi:

SİYASET HİZMET SANATIDIR

''Siyaset hizmet sanatıdır. Siyaset, hiçbir ayrım yapmadan doğuyu batıdan, kuzeyi güneyden ayırmadan, her bir vatandaşa hizmet üretme, eser üretme sanatıdır. Bizde ayrım yok, bunu biz her zaman açık net ortaya koyduk. 8 yıldır 81 vilayetimizin tamamına her bir ilimize, ilçemize, köylümüze yaylalara kadar hizmet götürmenin amacında olduk. KÖYDES projeleri, BELDES projeleri bunun ifadesidir. İzmir'e 40 kilometrelik Gördes Barajı'ndan ana isale hattı yapmak görevi aslında İzmir Büyükşehir Belediyesinindir. Fakat biz baktık ki İzmir Büyükşehir Belediyesi bunun projesini bile bitiremiyor. DSİ'ye gerekli talimatı verdik 'süratle bunu bitireceksiniz' dedik ve DSİ 40 kilometre uzunluğunda bu isale hattına 2 metrelik borularla içme suyunu İzmir'e getirdi. 'İzmir'de CHP'li belediye var' demedik, 'orada benim vatandaşım var' dedik, bu hizmeti böyle yaptık.

Bizim kitabımızda ayrımcılık yok. Biz bu millete efendi olmaya değil, hizmetkar olmaya geldik. Eğer biz o projeyi hızlandırıp devam ettirmeseydik, yılan hikayesine dönen Gördes Barajı ancak 2012 yılında tamamlanırdı. İsale hattı İzmir Büyükşehir Belediyesi tarafından yapılacaktı. Proje hazırlama hizmetini bile zamanında geliştirilememesi nedeniyle bu adımı attık, bu işi bitirdik. Planlama yaparken, projeler üzerinde çalışırken, yatırımlarımızı belirlerken, bizden öncekilerin yaptığı gibi, 'getirin şu oyları, nerede, kim ne kadar oy almış' demedik. Bu ilden ne kadar oy çıkmış diye politika belirleyenlerden asla olmadık, olmayacağız. Biz hizmeti insan için üretiyoruz, siyaseti insan için yapıyoruz. Hiçbir seçim sorasında, hiçbir halk oylaması sonucunda biz Türkiye haritasını farklı renklere boyamadık. Oy çıkmayan bölgeleri kendi kaderine terk etmedik. Oraların da kalbini fethetmek için neyi gidermemiz lazım, bunu gidermenin gayreti içinde olduk.''

"PARTİZANLIK BU ÜLKEYE ÇOK ŞEY KAYBETTİRDİ"

Başbakan Erdoğan, partizanlığın Türkiye'ye çok şey kaybettirdiğini ifade ederek, belli bölgeleri kendi oy depoları olarak görenlerin, ülkeyi bir bütün olarak ele almaktan kaçındıklarını kaydetti. Kendilerinin bu yanlışın içinde olmadıklarını, olmayacaklarını dile getiren Erdoğan, bazı illerde belediye başkanlarının yapmadığı, yapamadığı hizmetleri de ele aldıklarını bildirdi.

Sosyal devlet olmanın, yaratılanı yaratandan ötürü sevmenin bu olduğunu vurgulayan Erdoğan, şöyle devam etti:

''Denizli'ye yaptığımızı Adana'ya da yapıyoruz. Bugün çıkıp bizi eleştirenler, yaptıklarımızı görmeyenler, bu toplu açılışları görmezden gelenler, lütfen önce kendi iktidar dönemlerine, kendi belediye performanslarına baksınlar. Rakamları çarpıtarak, yaptıklarımızı küçültenler, aslında kendilerini küçülttüklerinin farkında değiller. Daha 5 ay öncesine kadar Ankara'dan dışarı çıkmıyor, Sivas'ın ötesine geçemiyor, Türkiye'nin nasıl değiştiğini müşahede etmekten kaçınıyorlardı. Bizim ısrarımızla Ankara'dan çıktılar. Hamd olsun gezmeye başladılar ama o illerin eski halini bilmedikleri için kıyaslama yapamıyorlar.''

"İYİ Kİ FARK EDEMİYORLAR..."

Eskilerin 'görmeye göz gerek, sezmeye öz gerek' sözünü anımsatan Erdoğan, ''Gittikleri illerde onları TOKİ'nin modern konutları karşılıyor, okulları tesisleri görüyorlar ama bütün o hizmetlerin bu dönemde inşa edildiğini görmüyorlar. Havaalanını kullanıyorlar, devasa ulaşım projelerini hep birlikte görüyorlar ama onların nasıl başladığını, kimler tarafından inşa edildiğini anlamak istemiyorlar. Bu ülkenin eski halini bilmedikleri için de yeninin kıymetini bilmiyorlar. İyi ki fark etmiyorlar. Zira Anadolu'daki, Trakya'daki şu devasa eserleri fark etseler, alır onları da Anayasa Mahkemesine, Danıştaya götürürlerdi. Eğer görebilseler şu barajları sulama kanallarını Danıştaya, Anayasa Mahkemesine götürürler. Biz Türkiye için aşkla hizmet üretirken, bunu iktidar hırsıyla yapmıyoruz. Milletimizin yüzü gülsün istiyoruz. Milletimiz hak ettiği hizmetlere kavuşsun istiyoruz. Muasır devletler düzeyinde yaşam standartlara kavuşsun istiyoruz. Bizde partizanlık, haritayı renklere ayırmak yok, bizde 'Oy verenler vermeyenler' diye ayırmak yok. Ülkenin her karışının çehresini değiştirmeye devam edeceğiz. Vatandaşa hizmet taşımaya devam edeceğiz'' diye konuştu.

141 YILLIK HAYAL GERÇEK OLDU

Açılışı yapılan ve 141 yıllık hayalin gerçeğe dönüştüğü Çine Adnan Menderes Barajı'nın çiftçilere hayırlı olması dileğinde bulunan Erdoğan, Denizli'de, Çankırı'da, Afyonkarahisar'da toplu açılış heyecanını yaşayan şehirlere kazandırılan hediyelerin de hayırlı olmasını diledi.

Kendileriyle bu heyecanı paylaşan herkese teşekkür eden Erdoğan, ''Sizler bu yolculukta bizim her şeyimizsiniz. Siz bizim sorumluluğumuzu artırıyor, gücümüze güç katıyorsunuz ve sizleri gördükçe daha çok çalışmanın gereği olduğuna inanıyorum'' diye konuştu.

Başbakan Erdoğan, ''Beraber yürüdük biz bu yıllarda, beraber ıslandık yağan yağmurda'' sözleriyle konuşmasını tamamladı.
Daha sonra toplu açılış kapsamındaki 6 ille video konferans sistemiyle canlı bağlantı yapıldı. Canlı bağlantıyla Denizli'de Devlet Bakanı Selma Aliye Kavaf, Hatay'da Adalet Bakanı Sadullah Ergin, Manisa'da Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, diğer illerde milletvekili ve valilerden yatırımlarla ilgili bilgi alan Erdoğan, daha sonra bakanlar ve diğer yetkililerle Çine Adnan Menderes Barajı'nın açılış kurdelesini kesti. Barajı inceleyen Erdoğan, halkla selamlaşarak tören yerinden ayrıldı.

Açılış öncesinde baraj bölgesinde ağaç diken Başbakan Erdoğan'a, Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Çevre ve Orman Bakanı Veysel Eroğlu eşlik etti.

Kendisine hediye edilen bir kutu inciri halkla paylaşan Erdoğan'a Aydınlı ressam Eşref Gülpınar tarafından yapılan Adnan Menderes ve Recep Tayyip Erdoğan'ın Çine barajıyla birlikte resmedildiği tablo hediye edildi.



Bu haber 804 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,296 µs