En Sıcak Konular

Rusya'dan 'Petrol 60 doların üzerinde kalsın' isteği

11 Ekim 2010 10:30 tsi
Son sekiz yıldır ortalama yüzde 6 büyüyen, 2008'de yaşanan ekonomik kriz nedeni ile yüzde 7'nin üzerinde küçülen Rusya ekonomisi 2010'da yüzde 4 büyüme öngörüyor. Büyüme rakamlarının devam etmesi ise petrol varil fiyatlarının 60 doların üzerinde kalmas

Washington'da düzenlenen Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Dünya Bankası'nın toplantılarında konuşan Kudrin, Rusya ekonomisinin daha az savunmasız olduğunu kaydetti ve istikrarlı büyüme için gerekli petrol varil fiyatı ile ilgili soruya da "60 doların üzeri" cevabını verdi.

Gelişmekte olan ülkelerin daha iyimser bir bakış açısı olduğunu kaydeden Kudrin, "Gelişmiş ülkelerde durum kötüye giderse, yeni büyüyen piyasaların bundan zarar görme riski duruyor. Bu enerji ve metal üreticilerini etkiliyor... Ticaret ve nakit çıkışı da bununla irtibatlı." değerlendirmesinde bulundu.

Kudrin'in öngördüğü rakamın bu yılın ortalamasının yüzde 21 altında olması olumlu bulunuyor. Bloomberg verilerine göre ortalama 76 doları bulan petrol varil fiyatları 25 Mayıs'ta 67,31 dolara gerilemişti. Ural çıkışlı petrolün varil fiyatı 80 doların bir miktar üzerinde seyrediyor.

Rusya Maliye Bakanı yerel bankaların minimum nakit miktarları ile ilgili 1 milyar ruble (33 milyon dolar) alt sınırının getirilmesi ile ilgili kararın da ertelenebileceği işareti verdi. Kudrin açıklamasında, "Nakit artışının gerekli olduğunu düşünüyorum. Ancak dünya mali piyasalarında bir istikrarın yakalanmasını beklemek zorundayız..." dedi.

Rusya'da bin 100'ün üzerinde bulunan irili ufaklı bankaların bir kısmının talepleri karşılayamaz olması yeni sınırlamaların getirilmesini zorunlu kılmıştı. Rusya Merkez Bankası 2012 sonuna kadar zorunlu nakit miktarını 180 milyar rubleye çıkarmayı planlıyor.

IMF'nin piyasalar üzerindeki denetimini artırmasının olumlu olacağını kaydeden Kudrin, yeni bir kur konusunda karar vermek için de erken olduğuna dikkat çekti.

 cihan



Bu haber 542 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,717 µs