En Sıcak Konular

Devlerle dans dikkat ister

11 Ekim 2010 09:33 tsi
Devlerle dans dikkat ister Çin ve Rusya'nın arasında Türkiye...

Semih İdiz'in Milliyet gazetesindeki köşesinden ilgili kısım:

Başbakan Erdoğan’ın Türkiye hakkındaki kararını artık vermesi için AB’ye yaptığı  çağrı Batılı diplomatik çevrelerde not edildi. Bu çıkış, Türkiye’nin özellikle AB’ye, genellikle de Batı’ya karşı duyduğu hayal kırıklığı ile kızgınlık karışımı hislerin bir yansıması olarak algılandı. Bu varsayımda kuşkusuz bir doğruluk payı da var.

Hal böyle iken Çin Başbakanı Ven Ciabao’nun hafta içinde Türkiye’ye yaptığı ziyaretin hükumeti memnun etmesi doğal sayılmalı. Başbakan Erdoğan’ın AB’ye dönük sözleri ışığında,  Ankara’nın bu ziyaretle Batı’ya “Türkiye alternatifsiz değil” mesajını verdiği aşikar.

Ancak burada uluslararası ilişkilerin iki temel kuralını anımsamakta da yarar var.
İlki, her devlet önce kendi çıkarını kollar. İkincisi ise bu ilişkilerde duygusallığa yer yoktur.  Çin de  her devlet gibi önce kendi çıkarını kolluyor.

Unutmamak lazım ki Ciabao Türkiye ziyaretinden önce, bir haftalık Avrupa turu çerçevesinde,  Yunanistan’daydı ve oradayken de önemli anlaşmalar imzaladı. O kadar ki, Yunanistan da ekonomik krizden çıkışının daha kolay olacağına inanıyor şimdi.

...

Kısaca Batı’ya kızıp “Çin gibi alternatiflerimiz var” demek riskli bir iş. Kaldı ki Çin’in bugün ABD ve Avrupa ile Türkiye’ye oranla çok daha derin ekonomik ilişkileri var.

Öte yandan,  Çin dünya ekonomisini güdebilen  bir ekonomik dev iken, Türkiye hala kırılganlığı olan orta ayar bir ekonomiye sahiptir. Bu nedenle,  Çin ile yakın ekonomik ilişkiler bir yerde, uluslararası ticaretin kurallarını fazla tanımayan bir dev ile yatağa girmekle eşdeğerdir.

“Devlerle dans” ise her zaman istenen sonuçları vermiyor. Burada da örnek olarak Rusya Devlet Başkanı Dimitri Medvedev’in Kıbrıs Rum kesimine, ( veya kendi ifadesiyle  Kıbrıs Cumhuriyeti’ne”)  hafta içinde yaptığı ziyarete işaret edebiliriz. Bu ziyaret Rusya ve Rum kesimi için bir ilki  teşkil ederken, Ankara’yı epey rahatsız etti.

Nedeni ise sadece Medvedev’in Rum kesimi ile imzaladığı “stratejik” ekonomik anlaşmalar değil. BM Güvenlik Konseyi’nin daimi üyelerinden olan Rusya bu ziyaretle Rum kesimine, üstelik Kıbrıs görüşmelerinin hassas bir aşamasında,  çok büyük bir moral destek aşılamış oldu. Bunu da zaten Rum basınında görmek mümkün.

Bu gelişme de kuşkusuz Türkiye’de,  Batı’dan vazgeçip Rusya ile ilişkilerimizi derinleştirmeyi salık verenler açısından bir hayal kırıklığı yaratmıştır. Fakat Rusya da burada ilk etapta kendi çıkarlarını kolluyor. Kaldı ki Moskova’nın Rum kesimi ile yakın ilişkileri zaten uzun zamandır biliniyordu.



Bu haber 1,261 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,287 µs