şikâyetçi | " /> şikâyetçi | "/>

En Sıcak Konular

Halk, dizilerden şikâyetçi

11 Ekim 2010 09:41 tsi
Halk, dizilerden şikâyetçi Televizyon dizilerindeki cinsellik ve şiddet içerikli görüntüler, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) ardından TBMM'ye de şikâyet konusu oldu.

Vatandaş, Meclis Dilekçe Komisyonu'na rahatsızlığını dile getiren yüzlerce mektup gönderdi. Dilekçelerde özellikle tecavüz ve müstehcenliğe yönelik eleştiriler yer alıyor. RTÜK'ün denetim konusunda yetersiz kaldığının belirtildiği şikâyetlerde TBMM'nin devreye girmesi isteniyor. Antalya'da yaşayan Fazıl Ay da dilekçe yazanlardan biri. Dizilerdeki ahlaksızlıkların sıradan şeylermiş gibi gösterildiğine dikkat çeken Ay, "En izlenebilir saatte tecavüz sahneleri gösterilerek millî örf ve kurallarımız hiçe sayılıyor. Anayasa ve hukukumuz çiğneniyor, insan onuru rencide ediliyor." dedi. Konuyla ilgili geniş bir çalışma yapmaya hazırlanan TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı Yahya Akman ise Meclis'in vatandaşların mağduriyetlerini giderecek adımlar atacağını söyledi.

Dizilerdeki cinsellik ve şiddet furyası Meclis'in de gündeminde. Çok sayıda vatandaş TBMM'ye dilekçe yazarak ahlak sınırlarını aşan diziler için önlem alınmasını istedi. Antalya'da yaşayan Fazıl Ay da rahatsızlığını dile getirenlerden biri. Ay, dilekçesinde dizilerdeki ahlaksızlıkların sıradan şeylermiş gibi gösterildiğine dikkat çekti. Dilekçesinde, "En izlenebilir saatte tecavüz sahneleri gösterilerek milli örf ve kurallarımız hiçe sayılmış, Anayasa ve hukukumuz çiğnenmiş, insan onuru rencide edilmiştir." diyen Ay, Türkiye'de taciz ve tecavüz olaylarının giderek arttığını, bu artışın dizi senaryolarında işlenen çarpık ilişkilerden kaynaklandığını savundu. Tecavüz sahnesinin bir dizinin tanıtım fragmanı olarak kullanılmasının suçu sıradanlaştırdığını anlatan Ay, televizyonların Anayasa'ya uygun yayın yapmaları gerektiğine dikkat çekti. Anayasa'ya göre devletin ailenin korunması için her türlü tedbiri almakla yükümlü olduğuna işaret eden Fazıl Ay, Radyo ve Televizyon Üst Kurulu'nun (RTÜK) konuyla ilgili görevini yerine getirmediğini vurguladı. RTÜK Kanunu'nda, "Programlar bütün unsurlarıyla insan haklarına saygılı olmalıdır." dendiğini ancak bu kuralı çiğneyen programlar hakkında işlem yapılmadığını ileri süren Ay, Kurul'un vatandaşların şikâyetlerini de dikkate almadığını ifade etti. Ay, TBMM'ye gönderdiği dilekçede şu talepte bulundu: "Türk milletinin aile yapısına uymayan özellikle çocukların zihinsel ve ruhsal gelişimini engelleyen dizilere, reklamlara ve programlara yer veren televizyonları ve görevini yapmayan RTÜK hakkında gerekli yasal işlemin başlatılmasını arz ederim."

TBMM Dilekçe Komisyonu Başkanı ve AK Parti Şanlıurfa Milletvekili Yahya Akman da cinsel ve şiddet içerikli televizyon programlarıyla ilgili son dönemlerde çok sayıda şikayet aldıklarını söyledi. Şikâyetlerin öncelikle Komisyon Genel Kurulu'nda değerlendirileceğini belirten Akman, daha sonra ilgili kurumlarla yazışmalar yapacaklarını ve TBMM olarak vatandaşların mağduriyetlerini gidereceklerini dile getirdi.

zaman

 



Bu haber 603 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,743 µs