En Sıcak Konular

Hükümetten yerli malına büyük destek

11 Ekim 2010 08:49 tsi
Hükümet, yerli üreticileri desteklemek amacıyla önemli bir düzenleme hayata geçiriyor.

Buna göre kamu alımlarında Türk şirketlerine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanacak. Projeye iş dünyasından büyük destek geldi. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, istihdama katkı sağlaması beklenen çalışmayla ile ilgili yol haritasını önümüzdeki günlerde açıklayacak.
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı, yabancı rakipleriyle kıran kırana mücadele eden yerli şirketleri desteklemek amacıyla önemli bir düzenlemeyi daha hayata geçiriyor. Buna göre her türlü kamu alımında öncelik Türkiye'de üretilen mamullere verilecek. İhalelerde yerli şirketlere yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanacak.

Örneğin belediyeler, otobüs alımlarında ilk tercihlerini yerli malından yana kullanmaları için teşvik edilecek. Sanayi Bakanı Nihat Ergün, konuyla ilgili yol haritasını önümüzdeki günlerde açıklayacaklarını söyledi. Ergün, "Bu süreçte yasal düzenleme de dahil olmak üzere yapılması gerekenleri hayata geçireceğiz." dedi. Bu kapsamda öncelikle kamu alıcıları ile yerli malı üreten sanayiciler bir araya getirilecek. Fuarlar düzenlenecek.


 
Bakanlığın kararına sanayicilerden büyük destek geldi. Türkiye İşadamları ve Sanayiciler Konfederasyonu (TUSKON) Başkanı Rızanur Meral, Türkiye'de artık birçok malın dünya kalitesinde uygun fiyata satıldığını vurguladı. Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir de malların uluslararası pazarlara açılabilmesi için önce içeride satılması gerektiğini söyledi. Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak ise uygulamanın istihdama yapacağı katkıya dikkat çekti.

İşsizliğin ve cari açığın azaltılması için, yapılan alışverişe dikkat etmenin yurttaşlık görevi olduğunu vurgulayan Sanayi Bakanı Ergün, şöyle konuştu: "Ülkemizin kalkınması, gelişmesi, muasır medeniyet seviyesine erişmesi, milli sanayimizin kalkınmasıyla olacaktır. Özellikleri, kalitesi, güvenlik standartları, teknik özellikleri, satış sonrası hizmetleri aynı ürünler arasından sadece yabancı markalı olanların kullanılması ülkemize yapılacak büyük bir haksızlıktır. Küreselleşmiş zengin ülkeler kendi yerli mallarını kullanma ve ulusal çıkarları konusunda bizim ülkemizden daha çok bilinçli davranmaktadır." Ergün, yerli üretimi desteklemenin paranın yurtiçinde kalması, yatırım ve istihdam artışı başta olmak üzere fiyat istikrarı sağlanması ile ücret artışına büyük katkı sağlayacağını kaydetti.

Dünya geneline satılan Türk makineleri ve elektronik ürünlerinin, özellikle kamu alımlarında ön plana çıkarılması gerektiğine işaret eden Ergün, yeni büyüme sürecinde yerli ürün kullanımının öne alınması gerektiğini kaydetti. Ergün, "Bütün dünyaya sattığımız ürünleri kamu da kullanmalı. Türkiye'nin ihtiyacı olan sanayi ürünlerinin yerli üretimle karşılanması, ülkemizin dışa bağımlılığını azaltmaya yönelik öncelikli hedeflerimiz arasındadır. 4734 sayılı Kamu İhale Kanunu da 'kamu alımlarında bütün yerli istekliler lehine yüzde 15 oranına kadar fiyat avantajı sağlanmasına' imkan vermektedir. Bu konuda kamu alımı yapan tüm kurum ve kuruluşlara büyük sorumluluk düşmektedir." değerlendirmesinde bulundu. Kamu İhale Kanunu kapsamında kamuya 2009 yılında toplam 37 milyar TL'lik mal ve hizmet alımı gerçekleştirildi. Bunun 9 milyar lirasını mal alımı oluştururken, Türkiye'de üretilen ürünlerin tercih edilmesindeki yüzde 15'lik avantaj sadece 1 milyar 70 bin liralık mal alımında kullanıldı.

İŞ DÜNYASI NE DİYOR?

TUSKON Başkanı Rızanur Meral: Yerli ürünler de kaliteli
Kamuda çok büyük ithal mal kullanım kaçağı var. Sadece bu önlense bile binlerce kişilik ilave istihdam sağlanır. Yabancı malı zaafımız var. Bakanlığın bu konudaki tüm girişimlerini destekleriz. Türkiye'de birçok mal, dünya kalitesinde en iyi seviyelerde rekabetçi fiyatlarla yapılıyor. Halkımız da bunun farkında değil. İhraç ettiğimiz ürünlerin yüzde 50'si AB'ye yönelik olduğu düşünüldüğünde ürünlerimizin kaliteli olduğu ortaya çıkıyor.

Kayseri Sanayi Odası Başkanı Mustafa Boydak: İstihdama olumlu yansır
Türkiye'de üretilen ürünlere yüzde 15'lik yasal koruma var ancak bu uygulanmıyor. Buna karşın tüm dünyada ve AB'de uygulanıyor. Kamu yöneticileri bireysel sorun olmaması için bu yetkiyi kullanmıyor. İçeride üretilen mamullerin tercih edilmesi istihdam artışına katkı sağlar. Sanayicimizin rekabet gücünü artırır. Ürün Türkiye'de üretildiği için firmalar vergi öder.

Ankara Sanayi Odası Başkanı Nurettin Özdebir: Önce içeride satmalıyız
Firmaların üretim sayıları artacağı için maliyetler düşer. Yurtiçinde makineler satılmaya başlayınca yurtdışı ile rekabet şansımız iyice artar. Kendi ülkenize satamıyorsanız başkasına da satamazsınız. İhracat yapabilmek için kendi ülkenizden referans almanız gerekiyor. Belediye başkanlarımız içeride üretilen malı tercih etmeli. Türkiye'de üretimi varken, yurtdışından mal getirilmesi ayağımıza kurşun sıkmaktan başka bir şey değil.

zaman



Bu haber 595 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,164 µs