En Sıcak Konular

Kediyi kutsamak

16 Ekim 2010 00:00 tsi
Kediyi kutsamak Pist pist: Bir aylık haber neden dün haber oldu? iyibilgi Ankara

Keşke başka bir hayvan olsaydı. Çünkü kedi “tekinsiz” biliniyor. Hayır, öyle uğursuz “kara kedi” türünden “batıl” inançlardan veya açıkça aptal satanistler ve eylemlerden bahsetmiyoruz.

Kedi’yi diğer hayvanlardan ayıran “meziyetleri” olduğu düşüncesi sadece bu topraklarda değil bir çok ülkede bilinen ve ilgi çeken bir tür fenomen.

Bununla ilgili sayısız araştırma, kitap, tarih ve film üretilmiş durumda. Gerçek olmaları gerekmiyor.. Ama onların üzerine bir kültür olduğu muhakkak. Bunun dışında bu topraklarda her zaman sevildiler ve beslendiler. Öyle de olmalı.

Ancak, Papa’nın kedi kutsaması da garip, garip değilse bile “eğlenceli” bulunmalı. Biz de öyle yapalım...

 

Diğer gazetelere de neredeyse birebir yansıyan haberi Hürriyet’ten okuyalım önce; “Katolik dünyasının ruhani lideri Papa 16'ncı Benedict'in geçen ay Roma'daki bir kiliseye yaptığı ziyaret sırasında sevdiği kedi, büyük üne kavuştu. Anton Guziel adlı rahibe ait olduğu belirtilen 10 yaşındaki Puşkin adlı İran kedisine dünyanın dört bir yanından mektuplar geldiği bildirildi. Adını ünlü Rus yazar Aleksandr Sergeyeviç Puşkin'den alan kedinin sahibi Rahip Guizel, ‘Papa, Puşkin'i kucağımda görünce yanımıza gelerek onu sevmeye başladı. Ardından başını ve boynunu okşayarak onu kutsadı. Şimdi her gün onlarca mektup alıyoruz. İnsanlar kendi kedilerinin Puşkin ile arkadaşlık etmesini istiyor’ dedi.

Papa ve temsil ettikleri ile kedi ve temsil ettikleri arasında nasıl bir bağ olabilir ki, “kutsama” gerçekleşiyor. Peygamberimizin sırtını okşadığı ve bir daha asla sırt üstü düşmediklerini anlatan kedi öykülerindeki naiflik yok burada!

Dedik ya eğlenceli bakalım bu kutsamaya…

Papalık ve Rusya (bir zamanlar Sovyetler) ilişkileri hep tartışılagelmiş konulardan. Bu manada “Puşkin” ne anlatıyor? Bir manada Papa Puşkin’in “kimliğinde” neyi kutsuyor?

Tamam tatsız geldiyse değiştirelim hemen: İran kedisi olduğunu da mı inkar edeceksiniz! İran kedisini kutsuyor Papa işte ve bir başka cümle daha da kurularsa; İçinde hem Rus hemen İran olan bir kutsama var burada.

Peki.. Şundan da mı işkillenmeyeceksiniz Allah aşkına: Bu olayın gerçekleştiği zaman dilimi geçen ay! Öyle ahım şahım durmayan bu haber aradan geçen bu kadar zaman sonra niye hem uluslararası hem de yerel medyada haber konusu oluyor?

Böyle bir habercilik var mı? Bayat bu? Neden? Neydi tarih dün? 10.10 2010! Öyle değil mi? Herkes dün evlenmeye hatta hamile olanlar sezaryanlara koşmadılar mı, çocuğun yaşı afili olsun diye?

Puşkin kaç yaşında?

Yaaa. Tekinsiz hayvandır bunlar demedik mi?

Hadi hadi kedinin sahibi Anton Guziel’e hiç bakmayalım, Papa’nın iki “kutsal baba” olmadan evvelki iki kedisinden hiç bahsetmeyelim, hatta hatta şu kapağını gördüğünüz çocuk kitabının tesadüfünden önsüzünü yazanın kimliğinden hiç bahsetmeyelim.



Bu haber 2,091 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,226 µs