En Sıcak Konular

İsrail'den ırkçı karar: Yahudi olmayanlar...

10 Ekim 2010 20:20 tsi
İsrail kabinesi aldığı tarihi bir kararla, Arapları hedef alarak İsrail vatandaşı olmak isteyenlerin, 'Yahudi ve demokratik İsrail' üzerine bağlılık yemini etmeleri şartını getirdi. Her ne kadar yeni düzenleme İsrail vatandaşı olmaya çalışan Yahudi olma

22 bakanın değişiklik yönünde oy kullandığı kabine toplantısı sırasında 8 bakan da yeni düzenlemeye karşı çıktı. Karşı çıkanların da önemli bir kısmının benzer bir düzenleme yapılmasını daha önce istedikleri, ancak nüans farklarından dolayı yeni düzenlemenin aleyhinde oy kullandıkları belirtiliyor.

Karşı çıkanlar arasında koalisyonun küçük ortaklarından liberal İşçi Partisi'ne mensup 5 bakan ile Likud'dan 3 bakan olduğu ifade ediliyor.

Tasarının oya sunulması öncesi ise kabinede sert tartışmalar yaşandı.

Tasarıyı hazırlayan Adalet Bakanı Ya'akov Ne'eman Yahudi ya da Yahudi olmayanların eşit ölçüde İsrail'in 'Yahudi ve demokratik kimliği' üzerine yemin etmeleri gerektiği yönünde bir değişiklik yapabileceğini söyledi.

Başbakan Netanyahu ise tasarıya desteğini tekrarlayarak, "İsrail devleti Yahudi halkının ulusal, tüm halkların ise demokratik devletidir." dedi.

"Bugün ne yazık ki, pek çoğu Yahudi halkıyla anavatanları arasındaki tek bağı ve hatta Yahudi halkıyla devletleri arasındaki ilişkiyi bulanıklaştırmaya çalışıyor." diyen Netanyahu, kimsenin demokrasi konusunda kendilerine vaaz vermemesini de istedi.

Devletlerinin siyonizm temelleri üzerinde inşa edildiğini söyleyen Netanyahu, Ortadoğu'daki tek demokratik devletin İsrail olduğunu da belirtti. Dünyada başka Yahudi devleti bulunmadığını da anlatan Netanyahu, kendilerine katılmak isteyenlerin bu şartlara uymaları gerektiğini vurguladı.

Tasarıya karşı oy kullanacağını söyleyen İşçi Partisi lideri ve Savunma Bakanı Ehud Barak ise bazı değişiklikler yapılmadıkça tasarının aleyhinde oy kullanacağını söyledi. Barak, sadakat yemininde 'Yahudi ve demokratik devlet' ifadesi yerine 1948 tarihli Bağımsızlık Bildirgesi'ne vurgu yapılmasını istiyor.

İsrail Parlamentosu'nun Arap milletvekilleri daha önce yaptıkları açıklamada yeni düzenlemelerle aşırı sağcı Dışişleri Bakanı Avigdor Lieberman'ın hükümetin manevi lideri konumuna geçtiğini belirtmiş, yeni değişikliklerle İsrail'in ırkçı bir devlet olacağının tescilleneceğini vurgulamıştı.

cha



Bu haber 706 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,047 µs