En Sıcak Konular

Şahin: "Yasalarda 'Şehit' düzenlemesi yapılabilir"

10 Ekim 2010 20:12 tsi
TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, terörle mücadele, vatan müdafaası gibi nedenler dışında askerlik görevini yaparken yaşamını yitirenlerin de ´şehit´ kabul edilmesi için yasal düzenleme yapılabileceğini söyledi.

TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, Muğla´nın Datça ilçesindeki Hava Radar Mevzi Komutanlığı´nda bir askerin ateş açması sonucu hayatını kaybeden Antalyalı asker Tevfik Cebeci´nin Yeşilbayır beldesindeki ailesini ziyaret etti. Tevfik Cebeci´nin babası Hasan Cebeci, anne Ayşe Cebeci, kız kardeşler İlkay ve Ümmüşah Cebeci´ye başsağlığı dileyen Başkan Şahin, ailenin bazı isteklerinin de yerine gelmesi için talimat verdi.

Oğlunun mevcut yasalar önünde şehit sayılmadığını söyleyen baba Hasan Cebeci, bu konuda yeni düzenlemeler yapılması gerektiğini söyledi. Ayrıca, Tevfik Cebeci adının bir cadde, sokak ya da okula verilmesini isteyen acılı aile, Meclis Başkanı´nından bu konuda yardım istedi.

Bir aile yakınının, "Sayın Meclis Başkanımız, devlet bu oğlanı şehit olarak görmüyor, ama Göcek´te şehit düşen bir askerimiz için aile dava açtı ve yargı bu konuda çocuğun şehit olduğuna karar verdi" demesi üzerine TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, "Yargı, bu tür durumlarda şehit muamelesi yapan kararlar vermiş ise yasama organına da bu konuda belki, yasalarda yargı kararlarına paralel düzenleme yapma görevi düşebilir. Meclis başkanı olarak en azından gruplarımıza veya milletvekili arkadaşlarımıza veya Milli Savunma Komisyonu´na, Milli Savunma Bakanı´na ´İşte bakınız arkadaş kurşunu ile, kaza kurşunu ile kasten hayatını kaybeden Mehmetçiklerle ilgili şehit muamelesi yapmıyorsunuz ama yargı şehit muamelesi yapıyor. Dolayısıyla neden vatandaşı yargıya gitmeye zorluyorsunuz´ diyebilirim" diye konuştu.

Yargının bu kararının emsal olabileceğini belirten Şahin, "Gerçi idare her bir olayı kendi içerisinde değerlendirir. Onu genel olarak değerlendirmez, ama yasama organına bu konuda görev düşebilir. Yani yasama organı, ´Böyle bir sorun var. O nedenle yasada bir düzenleme yaparak, Silahlı Kuvvetler´de askerlik yapan kişilerin terörle mücadele, vatan müdafaası ile ilgili işlerde şehit düştüğü gibi başka sebeplerle de hayatını kaybetmişler de şehit sayılır´ anlamına gelir bir düzenleme yapabilir. Ama yargı kararını buldurmamız lazım. Yargı bu kararı verirken mutlaka bir gerekçe ortaya çıkarmıştır. Yani bir yerde hukuki mütalaada bulunmuştur. Bana bu konuda alınmış bir karar bile yeterli. Bu kararı bana temin ederseniz, konuyu gündeme getiririm" diye konuştu.

Bu sırada Döşemealtı Belediye Başkanı AK Partili Nurettin Tursun´a dönen Mehmet Ali Şahin, "Başkan bakın ne diyorlar? Bizim sosyal haklar dışında ondan önceki beklentimiz, şehidimizin ismi yaşasın istiyorlar. O zaman sen şimdi belediye başkanı olarak bu konuyu gündemine al. Meclisteki arkadaşlarınla da görüşürsün, bir caddeye, bir sokağa şehidimizin ismini verelim. Okul olabilir, başka birşey olabilir" dedi.

Şehit ailesinin evinde bir süre oturan ve dua okuyan Mehmet Ali Şahin, "Çok üzüntü verici bir durum. Kendilerinin devletten bazı beklentileri var. Yasal mevzuat içerisinde tabii ki bu beklentilere cevap verilecektir, verilmelidir. Ben de ilgili arkadaşlarımıza rica ettim. Bu konuyla ilgili inceleme yapın, yapabileceğimiz bir şey var mı? Yasal düzenleme ihtiyacı olabilir. Çünkü buna benzer bazı durumlarla zaman zaman karşılaşıyoruz. Bu konuda yapılabilecek birşey varsa, en azından buna vasıta olabiliriz" dedi.

hürriyet



Bu haber 705 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,669 µs