En Sıcak Konular

Macaristan'dan iyi haber

10 Ekim 2010 19:06 tsi
Macaristan'da hafta başında bir fabrikadan sızan zehirli atığın seviyesinde düşüş görüldüğü, ekolojik felaket endişelerinin azaldığı açıklanırken havanın ısı halinde kuruyan zehrin havaya karışabileceği belirtildi.

Ülkenin batısındaki Ajka aleminyum fabrikasından bir milyon ton zehirli atık, önceki gün atığın toplantıdığı göletin setlerinin yıkılması sonucu çevreye yayılırken 5 kişi öldü,3 kişi kayboldu en az 120 kişi hastanelerde tedavi altına alındı.

Macaristan'ın Acil Durum yetkilisi Tibor Dobson, yeni verilerin Tuna nehrindeki kirlilik düzeyinin azaldığını gösterdiğini, nehirdeki Ph oranının 9'dan 8-8.2'ye düştüğünü bildirdi. Açıklamaya göre, suyun nötr Ph derecesi 7 olması gerekirken, 6.5- 8.5 arasındaki rakamlar da güvenli sayılıyor. İçişleri Bakanı Sandor Pinter Tuna nehrinin artık biyolojik zarar tehlikesi altında olmadığını, kirliliğin içme sularına ulaşmadığını da ekledi.

Macar yetkililer yağmurun zehirli çamurun ıslak kalmasını sağladığını güneşli ve sıcak hava çamuru kurutarak bunun yayılmasına neden olabileceğinden endişe ediyor. Bu durumda daha geniş bir bölgenin boşaltılabileceği belirtildi. Çevre Bakanı Zoltan Illes çamurun "yüksek miktarda ağır metal" içerdiğini, "eğer bu metaller kurursa, rüzgarla birlikte ağır metal zehirlenmesinin solunum sistemine taşınabileceğini" açıkladı.

Macaristan, zehirli çamurun kontrol altına alınması konusunda Avrupa Birliği'nden yardım istedi. Tuna Nehri'nin geçtiği hat boyunca uzanan Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya acil durum planları yaptığı belirtildi. Bu ülkelerde kirlilikle mücadele için nehirlere kil ve asitten oluşan bir karışım döküldüğü belirtildi.

milliyet



Bu haber 662 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,882 µs