En Sıcak Konular

ABD petrol devinin gözü Hazar'da

10 Ekim 2010 16:46 tsi
ABD petrol devinin gözü Hazar'da ABD'li petrol şirketi Chevron ile Fransa'nın Total şirketi, Hazar Denizi'nin Türkmen kıyısında enerji arama çalışmalarına katılmak istiyor. ABD ve Fransa'nın iki önemli şirketi, yakın tarihlerde Türkmenistan'da bu konuda görüşmelerde bulunacak.

Devlet Başkanı Gurbanguli Berdimuhamedov başkanlığında Hazar Denizi kıyısındaki Türkmenbaşı kentinde yapılan Bakanlar Kurulu toplantısında doğalgaz ve petrol sektörünün geliştirilmesine ilişkin konular ele alındı. Havaalanında yapılan toplantıda doğalgazdan sorumlu Devlet Başkanı Yardımcısı Baymurat Hocamuhamedov, Chevron ve Total şirketlerinin yöneticilerinin Türkmenistan'a geleceklerini kaydetti. Görüşmelerde bu şirketlerin Türkmenistan'ın petrol ve doğalgaz sektörünün geliştirilmesine yönelik projelerinin değerlendirileceğini ifade eden Hocamuhamedov, Chevron ve Total'ın Hazar'ın Türkmen kıyısında enerji kaynaklarını arama çalışmalarına katılma tekliflerinin ele alınacağını bildirdi.

Türkmen lider Berdimuhamedov, bu şirketlerin üst düzey yöneticilerin Aşkabat'a yapacağı ziyaretin Türkmenistan'ın uluslararası şirketler ile yaptığı işbirliği açısından son derece önemli olacağını kaydetti.

Son yıllarda, Hazar Denizi'nin Türkmenistan kıyısının zengin enerji potansiyeli yabancı yatırımcıların ilgisini çekiyor. Hazar Denizi'nin Türkmen tarafında tahmini hesaplamalara göre, 12 milyar ton petrol ve 6 trilyon metreküp doğalgaz rezervinin bulunduğunu kaydediliyor.

Hazar'ın Türkmen kıyısının 32 bloktan oluşuyor. Geçen yıl, Rusya'nın İtera ve Almanya'nın RWE şirketleri arasında Hazar'ın Türkmen kıyısında hidrokarbon kaynaklarının üretimi ve paylaşımına dönük anlaşmalar imzalanmıştı.

Hazar Denizi'nin Türkmenistan kıyısındaki petrol ve doğal gaz yataklarında çalışmalara başlayan ilk yabancı şirket olan Malezya'nın Petronas şirketi, çalıştığı bölgede doğalgaz üretmeye başladı. Malezya şirketi, yılda 10 milyar metreküp doğal gaz üretmeyi hedefliyor.

(CİHAN)



Bu haber 975 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,836 µs