En Sıcak Konular

Kusturica'yı protesto ettiler

10 Ekim 2010 14:24 tsi
Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri, 47. Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne juri üyesi olarak davet edilen Sırp yönetmen Emir Kusturica'yı protesto etmek için Antalya Büyükşehir Belediyesi binası önüne siyah çelenk bıraktı.

Bosna- Hersek'te 1992'de yaşanan Srebrenitsa katliamıyla ilgili, 'Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz' sözleri nedeniyle çok tartışılan ve Altın Portakal Film Festivali'ne katılımı protesto edilen yönetmen Emir Kusturica'nın, Antalya'ya gelmesine tepkiler sürüyor.

Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu üyeleri, Antalya Büyükşehir Belediyesi'ne siyah çelenk bırakarak, Sırp yönetmen Emir Kurustica'yı protesto etti. Şehir dışından Antalya'ya gelerek Kusturica'yı Altın Portakal'a davet eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı ve AKSAV Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Akaydın'ı protesto eden grup, Büyükşehir belediye binası önünde toplandı.

Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyonu üyesi yaklaşık 50 kişilik grup, burada basın açıklaması yaptı. Ellerindeki 'Hoca portakalı kirletti, Emir Kusturica istemiyoruz, Tecavüzcü Kurustica' gibi dövizler taşıyan grup adına Türkiye-Bosna Hersek Kültür Dernekleri Federasyon Başkanı Cemal Şenel basın bildirisini okudu.

Şenel, Kurustica'yı festivale davet eden Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ı kınadıklarını ifade etti. Boşnaklara uygulanan soykırımın uluslararası mahkemelerce kabul edildiğini hatırlatan Şenel, Emir Kusturica'nın insanlık suçları işleyenlerin yakın dostu olup onlara destek verdiğini iddia etti.

Kusturica'nın, Bosna Savaşı sırasında tecavüz edilen Boşnak kadınlara hitaben, 'Meseleyi lüzumundan fazla abartıyorsunuz' dediğini ifade eden Şenel, "250 bin insanın hayatına mal olan soykırımın çözümü olarak '500 yıl önce zaten hepimiz Sırp'tık, yeniden Sırp ve Hıristiyan olalım, olsun bitsin' önerisini getirmiştir. Birçok kere 'Boşnak bir anne-babadan doğdum, fakat kendimi kültürel açıdan Sırplara daha yakın hissediyorum' açıklamasını yapmıştır. Temmuz 1995'te yalnızca 2 gün içinde 10 bin Müslüman erkeğin şehit edildiği Srebrenica katliamının kurbanlarını anmak üzere o tarihten beri düzenlenen hiçbir törene katılmamıştır. Aşırı milliyetçi Çetnik Sırp milis kuvvetleri komutanı Arkan, yanı sıra Lahey Savaş Suçları Mahkemesi'nce yargılanırken hapiste ölen Sırbistan Devlet Başkanı Slobodan Miloseviç ile çok yakın dost olmuş onlara destek vermiştir." diye konuştu.

Şenel, tüm dünyada yaşayan Boşnakların bu duruma çok üzüldüğünü belirtti. "İnsanlık suçunu, soykırımı bütün dünya kabul etmişken, bu suçu işleyenlere destek veren bir insan, yaptığı filmler ne kadar beğenilirse beğenilsin, iyi bir insan olarak kabul edilemez. Jüri üyesi olarak onore edilemez." diyen Şenel, "Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın'ın çok sevdiği ve dediğine göre, dünyanın kabul ettiği Nemenja Kusturica'nın sinema ve müzik kariyeri bizi, Boşnakları ilgilendiren kimlik değildir. Bizleri ilgilendiren bu tutarsız, kişiliksiz, katilleri ve tecavüzcüleri destekleyen vatan haininin ülkemizde de itibar görmesidir. Tepkimiz, sanata ve sanatçılara karşı değil, insanlık suçu işleyenlere karşıdır." diyerek sözlerini tamamladı.

Konuşmanın ardındın, MHP İl Başkanı Adnan Kaya'nın aralarında bulunduğu grup, Büyükşehir belediye binası önüne 'Bosna Hersek Şehitleri Anısına' yazan siyah çelenk bıraktı.

cihan



Bu haber 778 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,478 µs