En Sıcak Konular

CHP'nin yaş umudu tutmadı

10 Ekim 2010 13:45 tsi
CHP'nin yaş umudu tutmadı Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Hicabi Dursun, CHP'nin '45 yaşını doldurmadığı için yaş şartına uymuyor' iddiasına yanıt verdi:

Bu şart yüksek yargı organlarından seçilenleri kapsamıyor. Durum çok açık ve net

Sayıştay kontenjanından Meclis Genel Kurulu tarafından Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilen Sayıştay üyesi Hicabi Dursun, 45 yaşını doldurmadığı ve anayasada öngörülen 'yaş şartına uymadığı' iddiasını dile getiren CHP'ye yanıt verdi.

AKŞAM'a konuşan Hicabi Dursun, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesinden hukuka aykırılık bulunmadığını söyledi. Anayasa'nın 146'nci maddesinde yer alan '45 yaşını doldurmuş olmak' şartının, yüksek yargı organlarından gelen üyeler için geçerli olmadığını ifade eden Dursun, 'Anayasa'daki 45 yaş şartı beni kapsamıyor. Anayasa'nın ilgili maddesi ve bu maddenin gerekçesi son derece açık' dedi.

KİMLER İÇİN GEÇERLİ
Bu şartın Yargıtay, Danıştay, Sayıştay gibi yüksek yargı organlarından gelen üyeler için değil, yüksek yargı dışındaki meslek gruplarından seçilecek üyeler için geçerli olduğunu savunan Dursun, kriterlerine aykırı bir engelinin bulunmadığını yineledi.
Sayıştay tarafından yapılan açıklamada da Dursun'un seçilmesine bir engel olmadığı belirtildi.

Hukukçular da aynı görüşte
Hicabi Dursun'un bu görüşüne tanınmış hukukçulardan da destek geldi. Prof. Dr. Hikmet Sami Türk, Prof. Dr. Ergun Özbudun ve Prof. Dr. Ülkü Azrak, Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilme kriterlerini düzenleyen Anayasa'nın 146'ncı maddesi ve bu maddenin gerekçesini hatırlattılar ve 'Hicabi Dursun'un seçilmesinde anayasaya ve hukuka aykırılık yok' dediler.

TEREDDÜDE YER BIRAKMIYOR
Prof. Dr. Hikmet Sami Türk:
Anayasa'nın 146'ncı maddesindeki '45 yaş' şartı, yüksek yargı organlarından seçilecek üyeleri kapsamıyor. Yargıtay, Danıştay, Sayıştay, Askeri Yargıtay ve Askeri Yüksek İdare Mahkemesi'nden seçilecek üyeler için böyle bir şart söz konusu değil. Anayasanın ilgili maddesi ve bu maddenin gerekçesi tereddüde yer bırakmayacak kadar açık. Üstelik bu yeni bir durumda değil. Anayasa değişikliğinden önceki metinde de 40 yaş şartı vardı ve bu şart yine yüksek yargı organlarından Anayasa mahkemesi'ne seçilecek üyeleri kapsamıyordu. Sayıştay üyeliğinden gelen Hicabi Dursun'un 45 yaşını doldurmamış olması, Anayasa Mahkemesi üyeliği için engel değil.

HUKUKA AYKIRILIK YOK
Prof. Dr. Ergun Özbudun:
'45 yaş' şartının kimler için geçerli olacağını kategorize etmiş. Bu sıralamada Sayıştay, Yargıtay, Danıştay gibi kurumlardan gelecek üyeler yer almıyor. Çünkü bu kurumların üyeleri, yıllardır yargının içinde görev yaparak hem mesleki donanıma, hem de olgunluğa sahip oluyorlar. Bu nedenle yüksek yargı kurumlarından Anayasa Mahkemesi'ne seçilen üyeler için bir yaş şartı getirilmemiştir. Sayıştay üyesi Hicabi Dursun'un Anayasa Mahkemesi üyeliğine seçilmesinde anayasaya ve hukaka aykırılık yok.

METİNDEN BİLE ANLAŞILIYOR
Prof. Dr. Ülkü Azrak:
Anayasa veya yasalardaki maddeler esastır. Madde gerekçesi bağlayıcı değildir ve tereddüt durumunda gerekçeye başvurulur. Madde metni net ve anlaşılır nitelikteyse, bu metni yorum yolu ile genişletmek doğru olmaz. Anayasa'nın 146. maddesinde yer alan '45 yaş' şartının, kimleri kapsadığı madde metninden bile anlaşılıyor.

akşam



Bu haber 953 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,342 µs