En Sıcak Konular

Fransa'da tartışılan isim Ankara'ya geliyor

10 Ekim 2010 13:14 tsi
Geçen Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Sarkozy’ye istifasını sunduğu ortaya çıkan, Fransa Dışişleri Bakanı Kouchner, bir çalışma ziyareti için yarın Ankara’ya geliyor.

Geçen Ağustos ayında Cumhurbaşkanı Nicolas Sarkozy’e istifasını sunduğu ortaya çıkan, Fransa Dışişleri Bakanı Bernard Kouchner, çalışma ziyareti için yarın Ankara’ya geliyor. Kouchner’in Ankara’daki görüşmelerde Ortadoğu, Kıbrıs ve Karabağ sürecine kadar çok sayıda konu ele alınacak. Türkiye’nin AB sürecine ilişkin beklentileri de dile getireceği görüşmelerde PKK’ya karşı işbirliğinin de gündeme gelmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Le Nouvel Observateur tarafından ortaya çıkarılan istifa olayını yalanlamayan Bernard Kouchner, Nicolas Sarkozy’nin iktidara geldiğinde "sola açılımı"nın simgesi olarak görülmüştü. Ancak Kouchner’in, Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının "küçük düşürüldüğü"ne inandığı, Sarkosy’nin Dış Politika Danışmanı Jean-Daniel Levitte’nin büyük ülkelerle ilişkileri tekeline almasından yakındığı belirtiliyor. Bu arada, Fransız basının Romanların Fransa’dan sınır dışı edilmesinin Kouchner için "bardağı taşıran damla" olduğunu da öne sürdü.

Bu ortamda Bernard Kouchner, yarından başlayarak Türkiye’ye bir çalışma ziyaretinden bulunacak. Son dönemde BM ve AB toplantılarında sık sık buluştuğu mevkidaşı Ahmet Davutoğlu ile yoğun görüşmeler yapacak. Kouchner ayrıca, Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile Devlet Bakanı ve Başmüzakereci Egemen Bağış ile bir araya gelecek.

Fransa Dışişleri Bakanı’nın Ankara gündeminde iki önemli ana madde yer alıyor. Kouchner, Ankara’daki Charles de Gaulle Fransız Lisesi ve Fransız Kültür Merkezi’nin yeni binalarını açılışını yapacak. Bunun yanı sıra ikili ve iki ülkeyi yakından ilgilendiği bölgesel konular üzerinde yoğun alışverişinde bulunacak.

ORTADOĞU GEZİSİNİN ARDINDAN

Bu çerçevede, PKK’ya karşı işbirliğinin de gündeme geleceği, Türk tarafının PKK’nın finansman kaynaklarının kesilmesinin önemine vurgu yapacağı görüşmelerde BM Güvenlik Konseyi daimi üyelerinden Fransa’nın, Minsk Grubu’nun eş başkanlarından biri olarak çözmeye çalıştığı Karabağ sorunu, Kıbrıs, Ortadoğu, İran’ın nükleer programı, Afganistan Irak ve Balkanlar ile Kasım’daki NATO Zirvesi gibi konular ele alınacak.

Ortadoğu sorununun önemli bir konuyu oluşturması bekleniyor. Kouchner’in Ankara ziyareti, İspanya Dışişleri Bakanı Miguel Angel Moratinos ile birlikte yapacağı, İsrail, Filistin ve Ürdün’ü kapsayan Ortadoğu gezisinin hemen ardından gerçekleşecek.

Fransa, Ortadoğu sorunu ve başlatılan yeni barış süreci ile çok yakından ilgileniyor. 2008 yılından beri Suriye’ye yönelik bir yakınlaşma politikasını da sürdüren Paris’in, Suriye ile İsrail arasında arabuluculuk yapmayı arzuladığı biliniyor. Ancak Suriye, arabulucu olarak Türkiye’yi istediğini defalarca dile getirmişti.

FRANSA, G-20 GRUBUNDA KAPSAMLI ORTAK ÇALIŞMA İSTİYOR

Salı günü akşamı kadar Ankara’da olacak Bernard Kouchner’in Türkiye ile özellikle 12 Kasım’da başlayacak olan, Fransa’nın, G-20 grubunun dönem başkanlığını görüşmek istediği, Fransa’nın başkanlığı sırasında grup üyesi Türkiye’yi "çalışmalara tümüyle katmayı arzu ettiği" belirtiliyor.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan’ın Cumartesi günü Berlin’de Almanya Başbakanı Angela Merkel ile görüşmesinde yaptığı "AB müzakere sürecini yavaşlatmayın" çağrısına benzer bir talebin Kouchner’e iletilmesine kesin gözüyle bakılıyor.

Ancak, diplomatik kaynaklar, Fransa’nın Türkiye’nin AB üyelik sürecine olumsuz yaklaşımını sürdürdüğünü doğrularken bu konunun görüşmelerde daha çok Türk tarafının girişimi ile açılacağı izlenimini veriyorlar.

Türkiye için tam üyelik yerine "imtiyazlı ortaklık" ısrarla isteyen Sarkozy yönetimi, Türkiye’nin AB müzakere sürecinde, sadece tam üyelik öngören başlıkları bloke ediyor.

milliyet



Bu haber 754 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,447 µs