En Sıcak Konular

Hükümetten köklü revizyon

10 Ekim 2010 11:42 tsi
Hükümetten köklü revizyon 
Hükümet köklü revizyona gitti; işte yeni hedef...

2010 yılı büyüme hedefi yüzde 3,5'ten yüzde 6,8'e çıkarılırken, enflasyonun yüzde 7,5 ve cari işlemler açığının 5,2 seviyesinde olması bekleniyor.

Bakanlar Kurulu'nun OVP ile ilgili kararı Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlandı. Yenilenen programda küresel krizden çıkış sürecinde 2010 yılının özellikle ilk yarısında yurtiçi talep ve üretimde hızlı bir artış elde edildiği, gayri safi yurtiçi hasılanın (GSYİH) bu dönemde yüzde 11 arttığı belirtildi. Baz etkisinin azalmasıyla büyümenin 2010 yılının ikinci yarısında yavaşlaması ve yılın tamamında yüzde 6,8 oranında gerçekleşmesinin beklendiğine işaret edilerek, "2011 yılında yüzde 4,5 olacağı tahmin edilen büyümenin, 2013 yılı sonunda yüzde 5,5 seviyesine ulaşması hedeflenmektedir. Bu hedefe ulaşılmasında, program dönemi sonuna kadar dünya ekonomisinin küresel krizin etkilerinden kurtulacağı tahminlerinin yanı sıra potansiyel hasılaya yakınsamanın sürmesi ve politikaların kararlılıkla uygulanması belirleyici olacaktır. "denildi.

Program döneminde yıllık ortalama reel artış hızının özel tüketim harcamalarında yüzde 4,4; özel sabit sermaye yatırım harcamalarında yüzde 10,8, kamu tüketim harcamalarında ise yüzde 3,9 olacağı öngörüldü. Kamu sabit sermaye yatırım harcamalarının ise dönem boyunca ortalama yüzde 2,5 oranında azalacağı ihtimaline yer verildi.

Kamu ve özel kesim tasarruflarında bir artış beklenmezken, negatif olan özel kesim tasarruf yatırım farkının program döneminde artacağı ifade edildi.

Ekonomik büyümenin yanı sıra, işgücü piyasasını daha esnek hale getirecek politikaların da uygulanmasıyla tarım dışında 1,5 milyon kişiye ilave istihdam yaratılmasının hedeflendiği vurgulandı. Toplam istihdamın 1,1 milyon kişiye çıkacağı öngörüsüne karşılık program dönemi sonunda istihdam oranın yüzde 43, işsizlik oranının yüzde 11,4 olacağının beklendiği kaydedildi.

İHRACATTA 160 MİLYAR DOLARA ULAŞACAK

Dünya ticaretinde ve ticaret ortaklarımızın ekonomilerinde başlayan toparlanmanın devam etmesi ve bu gelişmenin de dış talebe olumlu yansıması sonucunda ihracatın dönem boyunca yıllık ortalama olarak cari fiyatlarla yüzde 12,7 oranında artarak 160 milyar dolara ulaşmasının öngörüldüğünün altı çizildi.

Ekonomideki büyümeye paralel olarak ithalatın da hızla yükseleceği ve yıllık ortalama yüzde 11,3 artışla 2013 yılında 245 milyar dolara ulaşacağı açıklandı. Yakıt ithalatının dönem sonunda 53,1 milyar dolara ulaşmasının muhtemel olduğu dile getirildi.

Turizm gelirlerinin GSYİH içindeki payının OVP dönemi boyunca yüzde 3 seviyesinde kalacağı belirtiliyor. Program döneminde hedeflenen ortalama yüzde 5 büyümeye rağmen, yurtiçi tasarrufları artırmaya yönelik politikaların da katkısıyla, cari işlemler açığının GSYİH oranının ortalama yüzde 5,2 civarında kalması bekleniyor.

Toplam talep koşullarının enflasyona düşüş yönünde yaptığı katkının devam etmesi, politika faizlerinin 2011 yılında sınırlı bir artış gösterdikten sonra dönem boyunca tek haneli seviyelerde kalması, gıda enflasyonunun yüzde 7 seviyesinde seyretmesi öngörülüyor. Bu çerçevede, Tüketici fiyatları endeksi yıllık artış hızı, 2010 yılı için yüzde 7,5, 2011, 2012 ve 2013 yılları için ise sırasıyla yüzde 5,3, yüzde 5 ve yüzde 4,9 olarak tahmin edildi.
 
cihan



Bu haber 1,665 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,316 µs