En Sıcak Konular

Üniversitede Kürtçe eğitim dönemi

10 Ekim 2010 11:35 tsi
Artuklu Üniversitesi’nde çeşitli bölümlerde okuyan 360 öğrenci Kürtçe eğitim görmeye başladı. Öğrenciler ve akademisyenler tarihe tanıklık etmenin heyecanını yaşıyor.

Mardin’in Midyat ilçesinde Artuklu Üniversitesine bağlı Meslek Yüksekokulu’nda Kürtçe ve Arapça seçmeli ders olarak okutulmaya başlandı. Üniversite Senatosunca alınan kararla haftada iki saat seçmeli Kürtçe ve Arapça dili eğitimi veriliyor. Uygulamadan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi, Elektrik Teknikerliği ile Bilgisayar Programcılığı’nda öğrenim gören 360 önlisans öğrencisi faydalanıyor. Derslerde öğrencilere; gramer bilgisi, okuma ve yazma ve modern metinlerden seçme parçalar öğretiliyor.

TARİHİ ANLARA TANIKLIK

Midyat Meslek Yüksekokulu Müdür Yardımcısı Ömer Türk, Kürtçe bilen öğrencilerin Arapçayı, Arapça bilenlerin de Kürtçe’yi tercih ettiklerini söyledi. Arapça Dil Uzmanı Öğretim Görevlisi Ahmet Abdülhadioğlu öğrencilerin iyiniyetli olmasının sevindirici olduğunu belirtirken Öğretim Görevlisi Aydın Üneşi de tarihi bir görev yaptıklarını belirterek “Türk kardeşlerimiz bu dilleri öğrenerek asıl kardeşliği, asıl vatandaşlık hukukunu gerçekleştirebilirler. Darısı daha güzel daha demokratik adımlara” dedi.

RAHAT İLETİŞİM KURACAĞIZ

Kürtçeyi seçmeli ders olarak alan Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Tuba Eryarsoy, aslen Arap olduğunu belirterek “Kürtçe bilmiyorum. Kkul öncesi öğretmeni olacağız. Belki köylerde verileceğiz beklide ilçede kalacağız. Staj yaparken köylerde hiç Türkçe bilmeyen çocuklarla karışlaştık. İletişim kuramadık. Bu yüzden Kürtçeyi seçtim” dedi. Çocuk Gelişimi ve Eğitimi Bölümü 2. Sınıf öğrencisi Cahide Altan da Kürt olduğunu ancak derslere girdiğinde anadilini çok eksik kullandığın kavradığını anlattı.

Doktorlar Kürtçe kongrede toplanıyor

Yerel dilde yayın yapan televizyon ve radyoların ardından şimdi de Kürtçe tıp kongresi yapılmaya başlandı. İkinci Mezopotamya Tıp Günleri 14-16 Ekim tarihleri arasında Diyarbakır’da yapılacak. Kongrede, Türkçe ve İngilizce yanında Kürtçe olarak da bilimsel sunum yapılacak ve çeviri gerçekleştirilecek.

2. DİYARBAKIR’DA

Kongreyi düzenlen ve başkanlık edecek olan Dr. Selçuk Mızraklı, doktorlara gönderdiği davetiyede, Mezopotamya Tıp Günleri’nin gerçekleşmesiyle Kürt dilinin gelişiminin ve etkinliğinin daha da yükseldiğini belirterek, ilk kongrenin ardından genel istekle ikincisinin de Diyarbakır’da yapılmasının karara bağlandığını söyledi.

star



Bu haber 625 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,874 µs