En Sıcak Konular

Global bankaların yeni gözdesi Türk tahvilleri

9 Ekim 2010 11:41 tsi
Global bankaların yeni gözdesi Türk tahvilleri Credit Suisse ve UBS gibi İsviçre bankaları, yaklaşık bir yıllık bir sürenin ardından Türk tahvil piyasasına geri dönmeye hazırlanıyor.

İsviçre bankaları, bu yıl içerisinde Hazine'nin ve bazı Türk şirketlerinin borçlanma programının ayarlanmasına yardımcı oldu. Türk tahvillerine ilgi gösteren diğer finans kuruluşları arasında JPMorgan önderliğindeki bir dizi büyük banka bulunuyor.

Bloomberg verilerine göre, Türkiye'nin tahvil ihracı bu yıl geçen yıla kıyasla yaklaşık iki katına çıkarak, 7.5 milyar dolara ulaştı.

BNP Paribas'nın Türkiye sorumlusu Gaurav Arora, "Türkiye'nin büyüme dinamikleri ve güçlü ekonomisi, uluslararası yatırımcıların ilgisini çekti... Bu eğilimin daha da artarak devam etmesini bekliyoruz" dedi.

İlginin artışında yılın ikinci çeyreğinde görülen yüzde 10.3'luk büyüme oranı etkili oluyor. Türkiye bu büyümeyle G20 ülkeleri arasında Çin'i yakaladı. Merkez Bankası'nın son açıkladığı verilere göre, net portföy girişleri yılın ilk yedi ayında 10. 8 milyar dolar oldu. Geçen yılın aynı döneminde 873 milyon dolarlık bir çıkış görülmüştü.

OLUMLU YORUMLAR  

Kredi derecelendirme kuruluşu Moody’s, 5 Ekim’de Türkiye’nin kredi notu görünümünü durağandan pozitife çevirdi. Bu gelişmenin ardından,  IMF Türkiye’nin bu yıl yüzde 7.8’lik bir büyüme oranına imza atarak, diğer gelişmekte olan ülkelerin büyüme hızlarını ikiye katlayacağını açıkladı.

Bank of America Merrill Lyncn’in topladığı veriye göre, yatırımcılar 2008’de Türk işlemcilerin euro, yen, sterlin ya da dolar işlemlerinden yüzde 7.85 oranında bir faiz talep ederken, şu anda yüzde 4.22’lik bir faiz talep ediyor.

Zürich merkezli Credit Suiss, 2008 ve 2009’da hiçbir anlaşma imzalamazken, bu yıl toplamda 542.7 milyar dolarlık tahvil ihracına aracılık yaparak, Türkiye’deki en büyük sekizinci ihraca dahil oldu.

 Yine Zürich merkezli UBS bankasıysa, 2010’da piyasalara geri dönerek, toplamda 666.7 milyon dolarlık tahvil ihracına aracılık etti.

Bloomberg (Hürriyet)



Bu haber 870 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,077 µs