En Sıcak Konular

Barzani’yi kim süpürecek?

0 0 0000 00:00 tsi
Barzani’yi kim süpürecek? Barzani’yi vurmak mümkün mü? Ankara-Washington ‘hattı’ anlatıyor… Barzani’nin en yakın “son günü” ne zaman? PKK ile Barzani’yi “karıştırmak” mümkün mü? Vurulursa ne olur? Barzani’nin ordusu

Herkesin kendine göre basit yanıtları olan sorular şunlar… Türkiye Barzani’yi (kastedilen ordusu ve bölgesi ama şahsını ayrı tutmayan odaklar da var!) vurabilir mi? Neden vurmuyor ve vurursa ne olur?

Bu çetrefilli gibi duran sorunun “teknik” yanıtı basit. Vurur! Hatta tüm o milliyetçi ve şovenist söylemlerle, Barzani-ABD propagandası olan bölgedeki Kürt-Peşmerge kuvvetlerinin güçlendiği söylemleri tamamen bir tarafa, vurduğu yerden ses getirir!

2.5 saat ile 3.5 saat arası!

Yeri gelmişken “teknik boyuta” ilişkin ilk özel notumuzu hemen düşelim… Türkiye, Barzani’yi vurursa öyle çaplı bir kara harekatına falan ihtiyaç yok. Zira Barzani kuvvetleri ve kritik noktaları terörist PKK gibi dağınık ve küçük değil.

Bu yüzden Türk Hava Kuvvetleri’nin 40/60 sortilik bir harekatı Barzani’ye son derece sıkı bir ders vermeye yeter ve bu operasyonun tahmini süresi 2.5 saat ile 3.5 saat arası sürebilir! Ve bu hesap Amerikalılara ait!

Odak kayması…

Peki ama neden böyle bir hesap çıkarılıyor. Nedeni basit. Türkiye’nin Kuzey Irak’a yönelik operasyon ihtiyacının asıl sebebi nedir? Elbette PKK. O halde son günlerde işin neredeyse Barzani’ye dönmesinin gerekçesi ne?

İşte buradan sonra işler biraz karışıyor. Bu odak kaymasını yaratan Bizzat Barzani. Sebebi ise Türkiye’nin Kuzey Irak’a yapacağı-nedeni ne olursa olsun-bir operasyonun Kuzey Irak’taki Kürt kazanımlarını ciddi biçimde yaralayacağına inanılması.

Kısaca Barzani, Türkiye’nin “elinin ne kadar ağır” olduğunu bilmesine rağmen bunu kışkırtıyor. Peki ama bu risk alınır mı? Çünkü bu “aptalca” tahrik sürerse Türkiye en sonunda vurur!

Oyun teorisi…

Washington-Ankara hattını “iyi bilenlere” göre Barzani’nin risk almadaki rahatlığı, “zamanlama ve konjonktüre” dayanıyor. Barzani Türk hükümetinin Cumhurbaşkanlığı seçimi öncesinde veya sırasında herhangi bir “sıkıntı”nın içine girmek istemediğinden emin.

Esasında bu konuda çok haksız da değil. Çünkü AKP hükümeti bu kritik eşik aşılana kadar iç veya dış politikada problem istemiyor. Ve bu o kadar “kemik” bir politika ki gerçekten “süre” dolana kadar istismar edilmesi Barzani açısından mümkün görülüyor.

Ankara…

Washington’dan Ankara’ya dönelim… Ankara açısından teknik mesele biraz daha farklı ifade ediliyor. Konuyu “bilen” kaynaklar da, Barzani’nin gücü hakkında ABD ile benzer fikirlere sahip.

Sadece biraz daha farklı ifade ediyorlar; “Barzani’nin silahlı gücü TSK ile kıyaslandığında ortaya çıkan tanım süprüntüdür! Onlar üniformanın ne olduğunu bile bilmez. Ne, ne işe yaradığını ne de ruhunu. Bir gücün tehdit olabilmesi için, karşı gücün onu ‘tehdit değerlendirmesi’ içine alması lazım. Almak lazım mı? Evet! Fazladan ‘bir’ satır yazmak istiyorsanız!”

Zaman ne zaman?

Peki Barzani’yi vurmak söz konusu mu yoksa hedef değil mi? Ankara kulislerine göre bu yanlış bir bakış acısı… “Daha birkaç gün öncesine değin ‘politik ilişki’yi olumladığınız birilerini nasıl vuracağınızın hesabını nasıl yapacaksınız?”

Artı olarak Amerika’nın Kuzey Irak’a yönelik bir girişime hala sıcak bakmadığını da unutmamak lazım. Üstelik bu olası harekatın “sınırları”nın da zamanında tartışıldığını anımsayarak. Bu halde Barzani’ye yönelik bir hırpalama daha da zorlaşıyor.

Ama asıl mesele şu? Türkiye Kuzey Irak’a, terörist PKK’ya karşı bir harekata girişecek mi? Ve ne zaman? Bu sorunun yanıtı Ankara’da genel olarak “evet”le karşılanıyor. Zamanlaması içinse bu sefer-geleneksel-“baharda” yanıtından farklı bir tarih söz konusu! “Genel seçimler bir yaklaşsın hele!”

www.iyibilgi.com




Bu haber 309 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,339 µs