En Sıcak Konular

Önce askeri şimdi de ticari

9 Ekim 2010 08:55 tsi
Önce askeri şimdi de ticari Çin ile Türkiye ticarette doları devre dışı bıraktı. İki ülke arasındaki ticaret Türk Lirası ve Yuan ile yapılacak. Geçtiğimiz haftalarda ortaya çıkan Türkiye-Çin ortak tatbikat haberlerinden sonra, bu gelişme Batı dünyası tarafından nasıl yorumlanacak?

Sabah gazetesinden Yahya Bostan'ın haberine göre Türkiye ile Çin ilişkilerinde yeni dönem başlıyor. 2020 yılında ticaret hacmini 100 milyar dolara çıkarma konusunda anlaşan iki ülke arasındaki ticarette bundan sonra dolar yerine Lira ve Yuan geçerli olacak. Böylece Rusya ve İran'dan sonra Çin'le ticaret TL ile yapılacak. Başbakan Tayyip Erdoğan'ın resmi konuğu olarak Türkiye'de bulunan Çin Başbakanı Çin Halk Cumhuriyeti Başbakanı Wen Jiabao, Başbakanlık Resmi Bina'da gerçekleşen ikili ve heyetlararası görüşmeler sonrasında ekonomik ilişkileri geliştirecek anlaşmalara imza attı. Erdoğan ve Jiabao tarafından düzenlenen ortak basın toplantısında iki ülke arasında alınan kararlar açıklandı. Buna göre Türkiye- Çin Halk Cumhuriyeti ilişkileri stratejik ortaklık düzeyine taşınacak. Türkiye ve Çin başta nükleer olmak üzere enerji alanında işbirliği yapacak. İkili dış ticaret Yuan ve Türk Lirası üzerinden yapılacak. 17 milyar dolarlık yıllık dış ticaret hacmi beş yılda 50 milyar dolara, 10 yıl içinde de 100 milyar dolara çıkarılacak. Alınan tarihi kararları iki Başbakan ortak basın toplantısında anlattı.

ENERJİDE İŞBİRLİĞİ
Çin ile pek çok alanda işbirliği olanağı bulunduğunu belirten Erdoğan, Eskişehir-İstanbul ve Ankara- Sivas hızlı tren projelerinde iki ülkenin birlikte çalıştığını hatırlatarak, "4 bin 500-5 bin kilometrelikbir ağı da Çin ile birlikte yapmayı hedefliyoruz" dedi. "Çin ile enerjide nükleer, termik ve hidroelektrik santrallerde beraber çalışabileceğiz" diyen Erdoğan, sürecin de süratle başlayacağını, bakanlara gerekli talimatların verildiğini ifade etti. Jiabao ise Çin'in ticaretin sürdürülebilir ve dengeli bir şekilde gelişmesi için çalışma yapacağını duyurdu. Jiabao, "Çin tarafı demiryolu, köprü ve enerji alanında Türk tarafı ile yoğun işbirliği yapacak. Türkiye ile ticari ilişkileri geliştirmek istiyoruz" dedi.

8 anlaşma imzalandı
Anlaşmalar ekonomik ilişkilerin geliştirilmesini, 3. ülkelerdeki altyapı çalışmalarında, kültürel değişimde, ulaştırmada işbirliğini ve Yeni İpek Yolu kurulması için çalışma grubu oluşturulmasını öngörüyor.

Moody's kredi notunu yükseltebilir
Kredi derecelendirme kuruluşu Moody's, Çin'in kredi notunu olası bir artış için izlemeye alacağını açıkladı. Moody's, Çin'in sağlam ekonomik performansı, orta vadede güçlü büyümenin süreceği beklentisi ve 2009'daki banka kredileri artışlarından kaynaklanan zararların sorunsuz yönetileceği beklentisinin bu kararı desteklediğini bildirdi.

Jiabao bugün iş dünyası ile buluşacak
Çin Başbakanı Wen Jiabao, İstanbul temasları çerçevesinde bugün Türk işadamları ile bir araya gelecek. Devlet Bakanı Zafer Çağlayan ile Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği Başkanı (TOBB) Rifat Hisarcıklıoğlu'nun da aralarında bulunduğu heyet, Çin Başbakanı Jiabao ile karşılıklı görüş alışverişinde bulunacak. Çin Halk Cumhuriyeti heyetinde ise başbakanın yanı sıra Dışişleri Bakanı Yang Jiechi, Ticaret Bakanı Chen Deming ve Kültür Bakanı Cai Wu'nun da aralarında bulunduğu 27 kişi yer alacak.

"İstanbul'u Pekin'e bağlayacağız"
Görüşmelerin çok verimli geçtiğini kaydeden Erdoğan, İstanbul'u Pekin'e bağlamak istediklerini söyledi. Erdoğan "Kars-Tiflis- Bakü hattıyla ilgili demiryolu alanında attığımız adım var. Fakat biz İstanbul'u Pekin'e bağlayacak adımı atma kararlılığı içindeyiz bunu kendileriyle paylaştık. Marmaray 2013'te bitiyor. Hızlı tren hattının bunlarla entegre olması suretiyle modern İpek Yolu'nu da yeniden tesis etme imkânına kavuşmuş olacağız" diye konuştu.

Çin 2015'te en zengin 2'nci ülke olacak
Çin'in, hızlı ekonomik büyümesinin ve güçlü iç tüketiminin etkisi ile 2015'e kadar Japonya'yı geçerek dünyanın en zengin ikinci ülkesi konumuna gelmesi bekleniyor. Credit Suisse Research Institute tarafından hazırlanan Global Varlık Raporu'na göre Çin gelecek 5 yıl içinde toplam varlığını yüzde 111 artırarak 35 trilyon dolar seviyesine çıkaracak. Halihazırda ABD dünya varlığının yüzde 27'si olan 195 milyar dolar ile dünyanın en zengin ülkesi konumunda. Japonya ise dünya varlığından aldığı yüzde 11 pay ile ikinci, Çin yüzde 8 ile üçüncü sırada. Fransa, İtalya, Almanya ve İngiltere, aldıkları yüzde 6'şar pay ile dördüncü sırayı paylaşıyorlar.



Bu haber 1,053 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,341 µs