En Sıcak Konular

Yabancı düşmanı parti, meclise girer girmez dökülmeye başladı

8 Ekim 2010 21:03 tsi
Son seçimlerde beklenenden fazla oy alması, yabancı düşmanlığıyla tanınan İsveç Demokratlar Partisi'ne (SD) yaramadı.

Parti daha meclise girdiği ilk haftadan itibaren kan kaybetmeye devam ediyor. Son yapılan bir araştırmaya göre, meclise yüzde 5,7 ile girmiş olan partinin oy oranı yüzde 2,3'lük bir düşüşle, 3,4'e kadar gerilediği ortaya çıktı.

SD, şu anki haliyle halk desteği seçim barajı olan yüzde 4'ün altına inen tek parti olma durumuna geldi. Araştırmayı yapan Demeskop isimli İsveçli şirkete göre, partiye olan halk desteği yazdan beri en düşük seviyeye ulaştı. Demeskop, SD'de yakın zamanda sadece çekirdek kadronun kalacağını ve diğer destekçilerinin hızla dağılacağını, kaymaların devam edeceğini ileri sürdü.

Bu araştırmayı yapan Demeskop isimli şirketin yetkilisi Anders Lindholm, bu hızlı düşüşte, partinin meclise daha ilk girdiği hafta, basında yer alan söz ve davranışlarının etkili olduğunu ifade etti. Stockholm'ün merkezindeki Büyük Kilise'deki parlamentonun açılışında konuşan Piskopos Eva Brunne, 'Rasizm ve yabancı düşmanlığının kötülüklerinden' bahsederken, SD Başkanı Jimmie Akersson ve parti arkadaşları, protesto amaçlı olarak kiliseyi terk etmişlerdi. Bu olay da kamuoyunun büyük tepkisini çekmişti.

Daha sonradan bu hareketini savunma gereği duyan SD Başkanı Akersson, böyle bir konuşma yapmakla papazın kendilerine karşı yapılan yürüyüşlere destek vermiş olduğunu, bu gerekçeyle de onu protesto etmiş olduklarını belirtmişti. Basının, İsveç Kralı'nın da hazır bulunduğu böyle bir ortamda izinsiz olarak çekip gitmesinin saygısızlık olup olmayacağı şeklindeki sıkıştırma soruları karşısında Başkan Akersson, yarım ağızla da olsa bu yaptıklarının saygısızlık olabileceğini söylemiş ve Kral'dan özür dilemişti.

cihan



Bu haber 684 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,345 µs