En Sıcak Konular

Cumhurbaşkanı Gül'den yabancı öğrenci çağrısı

8 Ekim 2010 16:55 tsi
Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Üniversitelerinde yabancı öğrenci sayısının az olduğundan yakındı.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Kadir Has Üniversitesi 2010-2011 akademik yıl açılış törenine katıldı. Törene katılanlar arasında Fener Rum Patriği Bartholomeos da katıldı. Yağmur yüzünden gecikmeli başlayan törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türk Üniversitelerinde yabancı öğrenci sayısının az olduğundan yakındı.

Önceki yıllarda ülkenin içe dönük, kendi sınırları içinde, kendi kendine kaldığını, bunun büyük bir eksiklik olduğunu söyleyen ve bu konuda YÖK'e talimat verdiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, " Hiç değilse vakıf üniversiteleriyle başlayıp ve kendilerini yurt dışına açsınlar, yurt dışından gelecek öğrencileri seçmeye başlasınlar, kendi kriterlerini koysunlar ve öğrenci almaya başlasınlar " şeklinde konuştu. Cumhurbaşkanı Gül sözlerini şöyle sürdürdü : Kadir Has Üniversitesi, bu konuda ne kadar aktif onu bilemiyorum ama bunu da değerlendireceğini biliyorum. Aranızda yabancı öğrenci görmek isterim.Dini, dili, rengi, ırkı farklı öğrenciler gelsinler, hep beraber olun ki,dünyanın ne olduğunu görün. Dünya sadece bizden ibaret değil, dünyay ıgörmezseniz, dünyanın başka yerlerindeki insanları tanımazsanız, bunları sadece mezun olduktan sonra gidip görürseniz o büyük bir noksanlık olur. Türkiye içinde de başta Türkiye'nin komşuları olmak üzere diğer ülkelerden gelecek öğrencileri burada eğitmek Türkiye'ye de yapılacak çok büyük bir yatırımdır. Türk dış politikasına, ekonomisine yapılacak yatırımdır. Düşünün, Kadir Has Üniversitesinde okuyan komşu ülkeden bir öğrenci ülkesine dönünce Türkiye ile ne güzel köprüler kuracaktır. Oranın devlet kademesinde yer alırsa Türkiye'ye karşı ayrı duyguları olacaktır. Özel sektörde çok başarılı bir iş adamı olursa, Türk iş dünyasıyla ayrı ilişkileri olacaktır. Bu aynı zamanda Türkiye'ye yatırımdır. Dar değil, çok geniş vizyonla düşündüğümüzde yabancı öğrencilerin Türkiye'ye çok büyük katkısı olacağına inanıyorum. Bu konuda üniversitenizi de teşvik ediyorum.Uğraşın, yakın ve uzak komşulardan herkesi davet edin ve bu güzel üniversiteyi tanıtın.

GÜL: HÜKÜMETİ TAKDİR EDİYORUM

Gül, kuruluşunda ve bugüne gelmesinde çeşitli vesilelerle katkısı olanbir kişi olarak, bugüne kadar 5 bin mezun veren üniversitenin geldiği bu durumdançok mutlu olduğunu söyledi.Tören öncesinde üniversiteyi gezdiğini anımsatan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, şöyle konuştu: "Binaların ne kadar tarihi mirasa uygun şekilde restore edildiğini görmek beni gururlandırdı. Bu, diğer kurumlara da örnek olacaktır. Bu binalar,bir zamanlar çok lüzumsuz şeylerle doluydu. Bu arazi, arsa, boş, bir işe yaramazdı. Bunların en modern şekilde tarih yaşatılarak restore edilmesi, Fatih'e ayrı bir değer katmıştır. Bunun böyle devam edeceğini umuyorum. Bu bakımdan,hükümeti de takdir ediyorum. Çünkü bu kamu binalarını üniversitelere, kültür kurumları ve müzelere tahsis ediyorlar. Eskiden buralar verilmezdi, kıskanılırdı.Tarihi binalar yaşanırsa, kullanılırsa ayakta durabiliyor. İnsanlara kapatılmış tarihi mekanlar hiçbir zaman hayatını devam ettirmiyor, kendiliğinden çökmeye mahkum ediliyor. Bu anlayışın değiştiğini ve bunun çok güzel örneklerini görüyoruz. Birçok yeni vakıf üniversitesine, müzelere tarihi binaların devredildiğini ve verildiğini görmekten memnun oluyorum"

Kadir Has Üniversitesinin 10 yılda özellikle vakıf üniversiteleri içinde ayrı bir yere kavuştuğunu vurgulayan Gül, son günlerde üniversite açılışlarına katıldığını ve buralarda eğitim sistemine ilişkin düşüncelerini paylaştığını belirtti.

DEDİKODULARA İHTİYAÇ YOK

Cumhurbaşkanı Gül, törende çok güzel konuşmalar dinlediğini, içerikli ve üniversitenin misyonunu anlatan konuşmalar yapılmasının kendisini ümitlendirdiğini ifade ederek, "Buna uygun bir anlayış hakim olduğu sürece buna uygun da üretim ortaya çıkacaktır. Bu üretim Türkiye'nin ufkunu açacaktır. Artık Türkiye'nin buna ihtiyacı vardır. Türkiye'nin dedikodulara, günlük uğraşılara,enerjisini boşa tüketmeye ihtiyacı yoktur. Bunları yeteri kadar yaptık, şimdi yapmadıklarımıza ve asli görevlerimize, topyekun, hep beraber, Türkiye olarak dönmemiz gerekir. Bunun da olmak üzere olduğunu görüyorum. Bunun için büyük bir özgüven içinde hareket etmeliyiz. Bu öz güven yolumuzu açacaktır, problem olarak gördüğümüz birçok şeyin problem olmadığını da gösterecektir. Birbirimize saygı ve sevgi çerçevesi içerisinde bunların hallolacağına inanıyorum" diye konuştu .

Üniversitelere çok büyük görev düştüğünü, Türkiye'nin lokomotifinin üniversiteler olacağını belirten Gül, artık Türk üniversitelerinin birbirleriyle değil, dünya üniversiteleriyle rekabet eder hale geldiğini söyledi. Gül, bunun da olacağını, çok büyük kaynak ve teşvik olduğunu belirterek, vakıf üniversitelerinin tamamen yeni bir sinerji, soluk, şevk getirdiğini ve bilim dünyasına yeni bir rekabet oluşturduğunu anlattı.

SUNUCUYA ÖZEL TEŞEKKÜR

Cumhurbaşkanı Gül, konuşmasının ardından programın sunuculuğunu yapan Mete Horozoğlu'yla ayak üstü bir süre sohbet etti. Mete horozoğlu, Nefes filmindeki Yüzbaşı Mete rolüyle tanınmıştı. Gül, törene katılan Fener Rum Patriği Bartholomeos'la da tokalaştı.

Milliyet



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,646 µs