En Sıcak Konular

Kızıl zehir Tuna nehrine ulaştı

8 Ekim 2010 16:29 tsi
Kızıl zehir Tuna nehrine ulaştı Macaristan'da bir alüminyum fabrikasında iki setin yıkılması sonucu çevreye yayılıp dört kişinin ölmesine neden olan kimyasal kızıl çamur, Tuna Nehri'ne de ulaştı.

 
Macaristan'ın Ajka kentinde bir alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılması sonucu çevreye yayılmaya başlayan ve önceki gün dört kişinin ölümüne neden olan zehirli kızıl çamur, Tuna Nehri'ne ulaştı. Zehirli çamurun suyun tüm ekosistemini kirletmesi riski var. Küçük bir nehir olan Marcal'daki tüm ekosistemse şimdiden tamamen kirlenmiş durumda.

Akıntı yönündeki Hırvatistan, Sırbistan ve Romanya'dan uzmanlar birkaç saatte bir nehrin kirlilik seviyesini ölçüyor. Macaristan kurtarma ajansı sözcüsü Tibor Dobson, perşembe günü etkilenen bölgedeki içme suyunda ağır metaller bulunmadığını açıkladı.
Öte yandan Romanya, Macaristan'dan zehirli atıkla ilgili olarak daha detaylı bilgi talebinde bulundu.

Budapeşte'nin 400 kilometre batısında bulunan Romanya'daki Mehedinti bölgesinin su yönetimi sorumlusu Adrian Draghici, her türlü duruma hazırlıklı olduklarını duyurdu ve Tuna Nehri'nin Romanya sınırlarına giren sularında kirlilik olduğuna dair en ufak bir sinyal almaları halinde nehri içme suyu kaynağı olarak kullanmayı anında kesebileceklerini söyledi.
Kirlilik Güney Macaristan, Hırvatistan ve Sırbistan'ı dolaştıktan sonra yarın Romanya'ya da ulaşabilir.

Uzun dönemli riskler var
Doğal Hayatı Koruma Derneği (WWF) de insanlar ve ekosistem için uzun dönemli riskler konusunda uyarıda bulundu. WWF Tuna/Temiz Su Programı Başkanı Orieta Hulea, “Zehirli atıklar suda seyrelse bile çökelti olarak birikirler ve bu da büyük bir risk demek”diye konuştu.

KARADENİZ'İ BEKLEYEN KIZIL TEHLİKE

Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Sürmene Deniz Bilimleri Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Coşkun Erüz, Macaristan'daki alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla, 700 bin metreküp kimyasal zehir taşıyan kızıl çamurun içindeki ağır metallerin Tuna Nehri üzerinden Karadeniz'e ulaşmasının ve Karadeniz'i etkilemesinin birkaç ayı bulabileceğini bildirdi.
 



Bu haber 1,041 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,879 µs