En Sıcak Konular

Gazprom Başkanı Miller, Putin'e Türkiye'yi örnek gösterdi

8 Ekim 2010 15:13 tsi
Gazprom Başkanı Aleksey Miller'i kabul eden Rusya Başbakan Vladimir Putin, kendisinden doğalgaz sevkiyatı konusunda bilgi aldı. Görüşmede Rusya Başbakanı, bazı Avrupalı şirketlerin Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine ilgi duyduğunu ifade etti.

Miller "Gazprom gerektiği durumunda yabancı müşterilerine sözleşmedeki rakamdan daha fazla doğalgaz sevkiyatı yapmaya hazır" dedi. Gazprom Başkanı, "Türkiye, Rus doğalgaz alıcısı ülkelerden biri. Ve son yıllarda defalarca Rusya'ya müracaat ederek doğalgaz sevkiyatı kapasitesinin artırılması isteğinde bulundu. Örneğin, daha geçenlerde İran-Türkiye doğalgaz boru hattında sorun ortaya çıktı. Bu boru hattında 25 Ağustos'ta patlama meydana gelmişti. Biz, Türk meslektaşlarımızın isteği üzerine Mavi Akım üzerinden doğalgaz sevkiyatını iki kat artırdık. Ve 10 gün içinde bu olağanüstü durumu atlatabilmesi için Türkiye'ye yardım ettik. Onlara gereken doğalgazı gönderdik. Eğer gelecekte de benzer durum tekrar ortaya çıkarsa, bu durumda gerekli kapasiteye sahip olan biz ortaklarımıza yardım etmeye hazır ız. . Bu sadece Türkiye ile ilgili değil, başka ülkeleri de kapsar" diye konuştu.

GÜNEY AKIM PAN-AVRUPA PROJESİNE DÖNÜŞÜYOR

Putin görüşmede Güney Akım doğalgaz boru hattı projesine de değindi. Rus Başbakan, bazı Avrupalı şirketlerin projeye ilgi duyduğunu belirtti. Putin, "Biliyorum ki, daha önce projede yer almayan bazı dev Avrupalı şirketler artık bu projeye ilgi duymaya başlıyor. Eğer bu şirketler projeye dahil olursa, bu durumda Güney Akım sözün tam anlamıyla uluslararası, Avrupa geneli bir proje olacak... Orada şimdi İtalyan şirketler, Fransızlar var. Şimdi de artık Almanlar ilgi duymaya başladı." dedi.

Bunun üzerine Gazprom Başkanı, "Örneğin Alman şirketlerinden bizim geleneksel ortaklarımızın, yeni katılımcıların projeye ilgisini görüyoruz. Kuşkusuz ki eğer başka ülkelerden de katılımcı olursa bu durumda Güney Akım daha fazla Pan-Avrupa projesi haline gelecek. Özellikle projeye Romanya'nın da ilgisini görüyoruz. 2013 yılında proje inşasının başlatılmasına ve Güney Akım üzerinden tüketicilerimize 2015 yılı sonlarında doğalgaz vermeye hazırız." diye konuştu.

(CİHAN)



Bu haber 647 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,256 µs