En Sıcak Konular

Rasmussen'den karikatür için özür yok

8 Ekim 2010 13:26 tsi
Rasmussen'den karikatür için özür yok Geçtiğimiz yıl Türkiye'nin son dakikada ikna edilerek NATO Genel Sekreterliğine getirilen Anders Fogh Rasmussen, TGRT Haber televizyonuna önemli açıklamalarda bulundu.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, Türkiye'nin Kuzey Irak'ta NATO ile bilgi paylaşımı olabileceğini belirterek, karikatür krizi ile ilgili dini fikirlere saygılı olduğunu söyledi fakat yine özür dilmedi.

NATO Genel Sekreteri Anders Fogh Rasmussen, İHA Ankara Temsilcisi Batuhan Yaşar'a önemli açıklamalarda bulundu.

TGRT Haber kanalındaki özel röportajda Yaşar'ın sorularını cevaplandıran Rasmussen, "Türkiye'de Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu ile beraber oldunuz. Önemli konulara değinmiş olmalısınız. Lizbon Zirvesi'nden önce niçin buradasınız ve Lizbon Zirvesi'ne nasıl bir önem atfediyorsunuz?" sorusuna "Ankara'dayım çünkü Türkiye çok önemli bir NATO müttefiki. Türkiye'nin Afganistan'daki büyük katkılarına teşekkür etmek için buradayım. Kasım ayında yapılacak olan zirve toplantısı için Başbakan Erdoğan ve Dışişleri Bakanı Davutoğlu ile görüştüm. Zirvedeki konulardan bir tanesi Strateji Konsepti dediğimiz bir belgenin onaylanması olacak. Bu ittifakın ilerisine ışık tutacak" dedi.

Yeni Strateji Konsepti'nin ana hatları ve1999'daki Strateji Konsepti ile şimdiki arasındaki farklarla ilgili soru üzerine de Rasmussen, "Yeni Strateji Konsepti'nde birçok yenilikler var. Bir şey aynı duracak. İttifak hala bölgesel güvenlik üzerine odaklanmış olacak. Ancak insanların güvenliğini emniyet altına almamız gerekiyorsa o takdirde bu konulara daha iyi odaklanmamız ve yeni şartların getirdiği konulara odaklanmamız lazım. Terörizme karşı kendimizi daha iyi koruyabilmemiz lazım. Füze savunma sistemlerini geliştirerek, füze ataklarına kendimizi ve insanlarımıza karşı korumamız lazım. Ayrıca siber ataklara karşı kendimizi ve toplumumuzu hazırlıklı tutmamız lazım" diye konuştu.

"Yakın bir zamanda bir siber atak bekliyor musunuz?" sorusuna da Rasmussen, "Aslında her zaman bu ataklarla karşı karşıyayız mesela müttefiklerimizden birisi üç yıl önce Estonya böyle bir atak karşısında kaldı" dedi.

"TÜRKİYE İLE AB ARASINDA GÜVENLİK VE SAVUNMA İŞ BİRLİĞİ ARTTIRILMALI"

Rasmussen, AB ve Türkiye arasında güvenlik alanında iş birliği hususunda da, "NATO ve AB ile Türkiye arasında daha iyi bir iş birliği görmek istiyorum. AB ile Türkiye arasında bir güvenlik iş birliği önerdim. Başbakan ve Dışişleri Bakanı ile bu konularda nasıl ilerleme kaydedebileceğimizi konuştum. AB liderleri ile de görüştüm. Şimdi onlarla tekrar görüşeceğim. Bir ilerleme kaydedeceksek iki tarafın da bu konuda esneklik kazanması lazım. Türkiye'nin AB askeri programlarına katılmasında fayda olacağını düşünüyorum" dedi.

"Afganistan'da Türkiye güçlerinin süresi bir yıl daha uzatıldı. Lizbon Zirvesi'nden sonra NATO'nun Afganistan'daki rolü ne olacak?" sorusuna da Rasmussen, "Öncelikle belirtmem lazım. Türkiye'nin bir yıl daha uzatmasını şükranla karşılıyorum. Umuyorum ki Afganistan'da güçlerin kendi görevlerini üstlenmesi 2011'de gerçekleşir. Amacımız Afganlıların kendi işlerini yapıyor olmalarını sağlamak. Böylece kendi işlerini kendileri halledebiliyor olacaklar. Ama bunu elde edebilmemiz için Afgan güçlerini eğitmemiz gerekiyor. Bu nedenle de bu eğitimi verecek kişilere ihtiyacımız var. Daha fazla eğiticiye ihtiyacımız var ve Türk hükümetine bunu sağlayıp sağlayamayacağını sordum" diye konuştu.

"NATO Türkiye'nin PKK terör örgütüne karşı verdiği mücadelede destek olmuyor. Türkiye dosyalar gönderiyor ama AB ülkelerinden bu dosyalara olumlu yanıt alamıyor. Bu konuyu nasıl değerlendiriyorsunuz?" sorusuna ise Rasmussen, "Öncelikle terörizmi çok ciddiye aldığımızın altını çizmek isterim ve PKK'nın bir terör örgütü olduğunu da kabul ediyoruz. NATO içinde çalışmalarımızı terörizme karşı da geliştiriyoruz. Yaptığımız diğer işler arasında bir de yeni ünite oluşturduk. Terörizmle mücadele konusunda ve terörizmle mücadele de yeni Strateji Konsepti'nin bir parçası olacak" diye konuştu.

"AB güvenliği açısından Kuzey Irak'ta şu anda Türkiye ABD ile bilgi paylaşımı konusunda iş birliği halinde. Sizin Kuzey Irak'ta böyle bir iş birliği düşünceniz var mı?" sorusuna ise Rasmussen, "NATO'nun Kuzey Irak'ta görev yapması gibi bir durumu yok. Şu açıdan katılıyorum. Tabii ki bilgi paylaşımı terörle mücadelenin çok önemli bir parçasıdır" dedi.

"TÜRKİYE'NİN EKSENİ KAYMADI"

"Türkiye'de yeni bir tartışma konusu var. Eksen kayması konusu. Siz Türkiye'nin doğuya kaydığını düşünüyor musunuz?" sorusuna, "Türkiye'yi çok güçlü bir müttefik olarak kabul ediyorum ve Türkiye AB ile Orta Doğu ve Asya arasında önemli bir köprü rolünü oynuyor. Türkiye hükümeti ile çok iyi ilişkilerim var ve onların güvenlik ile savunma iş birliği konusunda bir kaygım yok. Tam tersine Türkiye, Afganistan ve Pakistanla güçlü iş birliği ve eski ilişkileri nedeniyle çok önemli bir rol oynayabilir" dedi.

"ROJ TV halen Danimarka lisansı ile yayın yapmakta. Sizin bazı sözleriniz ve vaatleriniz olmuştu. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Rasmussen, "Öncelikle belirtmek istiyorum ki NATO Genel Sekreteri olarak benim Danimarka yasaları ve adalet sistemi ile alakam yok. Ama hatırlatmak isterim ki Danimarkalı savcı yakın bir zamanda bu yayınların durdurulması için adım attı ve şimdi mahkeme karar verecek" dedi.

"Karikatür Krizi ile ilgili empati duyuyor musunuz ve eğer siz Müslüman olsaydınız, nasıl hissederdiniz ve bunu hala bir ifade özgürlüğü şeklinde mi değerlendiriyorsunuz, yoksa özür dilerim mi derdiniz?" sorusuna da Rasmussen, "Bunu tarihte kalmış bir olay olarak görüyorum ve önüme bakıyorum ve basın özgürlüğüne basın ifade özgürlüğüne son derece inanıyorum. Ama aynı zamanda insanların bireysel dini fikirlerine ve bunun özgürlüğüne de inanıyorum ve size şunu söyleyebilirim. Müslüman ülkelerle son derece iyi ilişkilerim var. NATO Genel Sekreteri olarak birçok Müslüman ülkelere ziyaretlerim oldu. Önümüzdeki yıllarda da bu ilişkilerimizi daha da güçlendirmeyi düşünüyorum" dedi.

"Pakistanlı bir yetkili eski Türk F-16 pilotunun El-Kaide ile ilişkisi olduğunu iddia etti. Bu konuda ne düşünüyorsunuz?" sorusuna ise Rasmussen, "Bu konuda hiçbir bilgim yok" diye cevap verdi.



Bu haber 956 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,066 µs