En Sıcak Konular

Kırgızistan'da halk sandık başına gidiyor

8 Ekim 2010 12:25 tsi
24 Mart 2005 ve 7 Nisan 2010'da yaşanan devrimlerle dünya gündemine oturan, Kırgızistan 10 Ekim Pazar günü milletvekili seçimleri için sandık başına gidiyor.

Geçtiğimiz 24 Temmuz'da parlamenter sisteme geçişi halkın oyu ile kabul eden Kırgızistan, Bağımsız Devlet Topluluğu( BDT) içinde bu yönetim şeklini ilke deneme şansını yakaladı. Pazar günü 120 sandalye için 29 siyasi parti yarışacak. Herhangi bir partinin hükümeti kuracak çoğunluğu elde etmesi beklenmeyen seçimlerde koalisyona kesin gözüyle bakılıyor.


Seçimlere Adalet Bakanlığı'nda kaydı bulunan partilerden 57'sinin başvurdu. Ancak başvuru süreci içerisinde bazı partilerin birleşmesi, bazılarının ise seçime katılmaktan vazgeçmesi sonucu seçime 29 parti kaldı. Meclise girmek için toplam 3 bin 480 aday yarışıyor. Bazı partilerin birleşerek blok halinde girdikleri seçimlerde en fazla milletvekili çıkaran parti hükümeti kurmakla görevlendirilecek. Bir partinin tek başına hükümeti kurabilmesi için 65 milletvekiline sahip olması gerekiyor. Diğer durumlarda hükümeti kurmakla görevlendirilen partinin başka partilerle koalisyon yapması gerekecek.


DEVLET BAŞKANI'NIN YETKİLERİ AZALTILIYOR

Referandumun kabul edilmesiyle daha önce devlet başkanında yer alan birçok görev ve yetki hükümet ve meclise verildi. Devlet başkanı ise, sadece 6 yıllığında bir defa seçilecek ve hükümetin üzerindeki etkisi en düşük seviyeye inecek.

Bölgede Haziran ayında çıkan Kırgız ve Özbekler etnik çatışmayı, parlamentoya giremeyen partilerin yeniden alevlendirmesinden endişe ediliyor. Seçim sürecinde bazı siyasi parti ya da hareket milliyetçiliği ön plana çıkarttı. Hükümetin önündeki en büyük zorluk ise bu süreçte ülkenin güneyinde güvenliği sağlamak.


Kırgız halkının bu seçimlerden en büyük beklenti yoksulluğu ortadan kaldıracak politikalar uygulaması ve ekonomik refahı ülke sathına yayması.

5 milyon 500 bin nüfuslu Kırgızistan'da seçimlerde 2 milyon 836 bin 568 civarında seçmen, 2 bin 330 merkezde oy kullanacak. Yurtdışında yaşayan Kırgız vatandaşları için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu 23 ülkede 44 ayrı sandıkta oy kullanabilecek. Bu sandıkların 12 tanesi Kırgız nüfusunun yoğunlukta olduğu Rusya'da kurulacak. Türkiye'de ise Kırgızistan'ın Ankara Büyükelçiliği ve İstanbul Başkonsolosluğu'nda sandıklarda oy kullanılabilecek. Seçimleri Birleşmiş Milletleri, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT)'nın yanı sıra uluslararası sivil kuruluşlardan ve birçok ülkeden 500'e yakın gözlemci izleyecek.

cihan



Bu haber 629 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,440 µs