''Bal''ı geri çekti | " /> ''Bal''ı geri çekti | "/>

En Sıcak Konular

Kaplanoğlu ''Bal''ı geri çekti

8 Ekim 2010 11:15 tsi
Kaplanoğlu ''Bal''ı geri çekti

Bosna Hersek'in Srebrenitsa kentindeki Sırp katliamını kastederek tecavüzün abartıldığını söyleyen yönetmen Emir Kusturica'nın Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olması ortalığı karıştırdı.

Bal filminin yönetmeni Semih Kaplanoğlu festival yöneticilerine rest çekerek ödüllü filmi "Bal"ı geri çekti.

Emir Kusturica'ya Türkiye'deki Boşnaklardan ve Bosna- Hersek'teki kadın derneklerinden sonra dün bir tepki de Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geldi. AK Parti ve MHP grupları Kusturica'nın jüri üyeliğinden çıkartılmasını istedi. Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, "Bizi tek ilgilendiren yönü sanatçı kişiliğidir" dedi.

Yönetmen Semih Kaplanoğlu'nun, Altın Ayı ödüllü filmi 'Bal' da Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne katılmıyor. Kaplan Film şu açıklamayı yaptı, "Onbinlerce kadına çoluk çocuk tecavüz edenleri canlı tanıklar ve hala açılan toplu mezarlar ortadayken savunan bir ?sanatçının? Aksav yönetimi tarafından himaye edilmesi bizim vicdanımızı acıtmaktadır. İnsanlığa karşı işlenmiş bir suça sözle de olsa katkı sağlayarak soykırımı ve tecavüzü meşrulaştıran bir zihniyetin savunulmasına karşı çıkıyoruz. Sanatçı insanlığından ayrılamaz. Bu gerekçeler doğrultusunda Antalya Altın Portakal Film Festivalideki hiç bir etkinliğe üzülerek katılmayacağımızı bildiriyor, kamuoyuna saygılarımızı sunuyoruz...''

AK Parti ve MHP, Kusturica'nın jüri üyeliğinin düşürülmesini istedi

BU yıl 9- 14 Ekim tarihleri arasında 47'ncisi yapılacak Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın jüri üyesi olarak davet edilmesine yönelik tepkiler sürüyor. Bugün toplanan Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde AK Parti ve MHP grupları Kusturica'nın jüri üyeliğinden çıkartılmasını istedi. Festival ve Büyükşehir Belediye Başkanı CHP'li Mustafa Akaydın, ?Bizi tek ilgilendiren yönü sanatçı kişiliğidir? dedi.

Savaşta soykırımın yapıldığı Srebrenitsa'daki katliamı kastederek, ?Tecavüz olaylarını abartıyorsunuz? dediği için yıllardır eleştirilen ünlü Boşnak yönetmen Emir Kusturica'nın Antalya Altın Portakal Film Festivali'nde jüri üyesi olması, ortalığı karıştırdı. Türkiye'deki Boşnaklar'dan ve Bosna- Hersek'teki kadın derneklerinden sonra bugün bir tepki de Antalya Büyükşehir Belediye Meclisi'nde geldi.

AK Parti Gurup Sözcüsü Murtaza Tamyürek, uluslararası film jürisinde yer alan Boşnak Yönetmen Kusturica'yı kendi milletine ihanet etmiş biri ilan etti. Kusturica için, 'Sırpları destekleyen şahsiyet' diyen Tamyürek, Başkan Akaydın'a yönelik, ?Antalya Türkiye'ye, Türkiye dost ülkelere rezil ediliyor? dedi. Yönetmen Emir Kusturica'nın Hıristiyanlığı seçerek vaftiz olup 'Nemenja' ismini aldığını belirten Tamyürek, Boşnak yönetmenin jüri üyeliğinden çıkartılmasını istedi.

AK Partili Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü ise Antalya Altın Portakal Film Festivali'ne davet edilen her jüri üyesinin siyasi görüşleri açısından değerlendirmenin çağdışı, akıldışı ve mantık dışı olacağını savundu. ?Ancak? diyerek konuşmasına devam eden Tütüncü, Türkiye'nin bazı hassasiyetlerinin göz önünde bulundurulması gerektiğini vurguladı.

MHP Grup Sözcüsü Mustafa Reşat Oktay ise, 9 Ekim'de Antalya'da olması beklenen ünlü yönetmenin sanatçı kimliğini kullanarak, bu kimlikle politizasyon yaratmaya çalıştığını savundu. Oktay da Kusturica'nın jüri üyesi olarak festivale gelmesini doğru bulmadıklarını açıkladı.

Tartışma sırasında AK Partili Tamyürek, Başkan Akaydın'a, ?Sizin Sırp hayranlığınız nereden geliyor? Türkiye'deki Boşnaklar sizin hakkınızda ne düşünüyor biliyor musunuz?? dedi.

Aynı zamanda festivalin düzenleyici kuruluşu Antalya Kültür Sanat Vakfı'nın (AKSAV) da Başkanı olan Mustafa Akaydın, Kusturica'nın Bosna katliamına yönelik sözlerinin kendisini de ziyadesiyle üzdüğünü anlattı. AKSAV'ı Emir Kusturica'nın sanatçı kişiliğinin ilgilendirdiğini ifade eden Başkan Akaydın, AKSAV, yıllardır siyasetin dışında sanatın içinde tavır almıştır." dedi.
 
zaman



Bu haber 852 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,146 µs