En Sıcak Konular

YÖK Kanunu yenilenecek mi?

8 Ekim 2010 10:40 tsi
YÖK Kanunu yenilenecek mi? En aykırı fikirlerin bile üniversite ortamlarında konuşulabilmesi gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı Gül, "Yeni bir üniversite sistemi gelmeli, YÖK Kanunu muhakkak değiştirilmeli" dedi.

Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Türkiye'de mevcut sistemin üniversitelerin atılım yapmasını engellediğini söyledi. Gül, "Muhakkak yeni bir üniversite sistemi Türkiye'ye gelmelidir. YÖK Kanununun da çok ciddi şekilde muhakkak yenilenmesi gerekir" dedi.

İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi 2010-2011 Akademik Eğitim Yılı Açılışı düzenlenen törenle yapıldı. Törene Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, Devlet Bakanı Faruk Çelik, çok sayıda akademisyen, öğrenci ve velileri katıldı.

Törende konuşan Cumhurbaşkanı Abdullah Gül, İstanbul 29 Mayıs Üniversitesi'nin önemine işaret etti. Üniversitenin Türk Diyanet Vakfı ve İslam Araştırmaları Merkezi'nin ortak ürünü olduğuna işaret eden Gül, "Bu üniversitenin Türk eğitimi ve kültür hayatına yeni bir soluk, yeni bir nefes getireceğine eminim. Bu üniversitenin geleceğine çok eminim ve parlak olacağına inanıyorum" diye konuştu.

SİSTEM ATILIMI ENGELLİYOR

Üniversitelerin her geçen gün çoğaldığına ve hepsinin ayrı özellikleri bulunduğuna dikkat çeken Gül, eskiden sadece devlet üniversitesi bulunduğunu şimdi ise iki farklı yapı olduğunu belirtti. Sadece devlet üniversiteleri bulunduğu dönemde sistemden dolayı üniversitelerin atılım yapamadığını vurgulayan Gül, "Hatta bu yanlışlık şuradan da ileri geliyordu. Aynı kural bütün devlet üniversitelerinde aynı şekilde tatbik ediliyordu. İstanbul Üniversitesi, Boğaziçi Üniversitesi, Ortadoğu Teknik Üniversitesi, Anadolu'da kurulmuş yeni üniversitelerde kurallar aynı oluyordu. Bu Türk üniversitelerini içe kapalı hale getiriyor, hamle yapmasını önlüyordu. Biraz esnetildiğini görüyorum ve teşvik ediyor um. Muhakkak yeni bir üniversite sistemi Türkiye'ye gelmesi gerekir. YÖK kanunu bunlar çok ciddi bir şekilde yenilenmesi gerekir" diye konuştu.

Vakıf üniversitelerinin Türkiye'de büyük bir heyecan getirdiğini anlatan Gül, bu üniversitelerinin yeni bir kaynak oluşturduğunu ve ciddi bir rekabet yaşandığını dile getirdi. Gül, rekabetin Türk üniversitelerinin dünya üniversiteleri arasında da görüldüğünü aktardı.

EN AYKIRI FİKİR OLSA BİLE

Cumhurbaşkanı Gül, dün Yıldız Teknik Üniversitesi'nde yaptığı konuşmayı hatırlatarak Türkiye'nin önemli problemleri ve meselelerinin her yerde olduğu gibi üniversitelerde de tartışılması gerektiğini vurguladı. Gül, şunları söyledi: "En aykırı fikirler üniversitelerde rahatlıkla konuşulmalı, tartışılmalı. Kimse fikrinden, düşüncesinden dolayı çekinmemeli. Üniversiteler zaten tolerans, anlayış ve düşüncelerin tartışıldığı yerler olmalıdır. Türkiye üniversitelerinin yeniden bu özgürlükçü, her türlü fikre açık tavra girmeleri çok takdir edilmesi gereken bir husustur."


BİLGİ SORUNLARI ÇÖZER

Sosyal alanlarda da önemli çalışmalar olduğunu belirten Cumhurbaşkanı Gül, açılış konuşmasında "Türkiye'nin kendi meselelerini çözmek, Türkiye'nin tartıştığı konuları daha bilimsel, daha bilgili, daha elle tutulur, sağlam bir şekilde tartışmak için de bilim adamlarına, üniversitelere çok ihtiyaç vardır' görüşünü dile getirdi.


Rektörsüz müdahale YASAK

YÖK, "Üniversitelerde rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir müdahalenin yapılmasının söz konusu olmadığını" bildirdi. Yapılan açıklamada, "özgür ve güvenli üniversite" kavramının kolluk kuvvetlerinin mümkünse hiç müdahaleye gerek kalmamasına yönelik bir çalışma olduğu ifade edildi. Açıklamada, "Üniversitede rektörün izni ve bilgisi haricinde hiçbir müdahalenin yapılması söz konusu değildir. Hadiselerin önüne geçebilmek için olaylara sadece güvenlik penceresinden bakmak yeterli olmayacaktır. Öğrencilerin demokratik haklarının kullanması ile ilgili ortamın oluşturulması amacıyla bu tür çalışmalara gereksinim duyulmaktadır" denildi.

yenişafak



Bu haber 549 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,554 µs