En Sıcak Konular

Avcı'nın kitabından çıkan dram

8 Ekim 2010 10:37 tsi
Avcı'nın kitabından çıkan dram
Devrimci Karargah soruşturması kapsamında tutuklanan Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile ilgili şok bir iddia ortaya atıldı.

17 yıl önce İstanbul Kartal’da düzenlenen ve 6 kişinin öldüğü operasyonla ilgili önemli bir gelişme yaşandı.
 
Avcı’nın yönettiği operasyonda kardeşinin yargısız infaz sonucu öldürüldüğünü savunan Fatma Meral dava açacağını açıkladı. 

Devrimci Karargah soruşturması kapsamında tutuklanan Eskişehir Emniyet Müdürü Hanefi Avcı ile ilgili şok bir iddia ortaya atıldı. 1993'te İstanbul Kartal'da bir eve düzenlenen ve 6 kişinin operasyon sonucu öldürüldüğü olayla ilgili çarpıcı bir detay belirlendi. Öldürülenler arasında bulunan Menekşe Meral'in kardeşi Fatma Meral, Avcı'nın yönettiği operasyonda kardeşinin imha edildiğini öne sürerek dava açacağını söyledi.

Ablasının öldürüldüğü operasyonu Hanefi Avcı'nın yönettiğini yine Avcı'nın kitabından öğrendiğini söyleyen Meral, olayla ilgili çarpıcı iddialarda bulundu. Operasyonda çatışmanın yaşanmadığını ileri süren Meral, birçok çarpıklıkla Avcı'nın 'imha' operasyonu düzenlediğini ileri sürdü.

AVCI'YA DAVA AÇACAĞIM

Ablasının öldürüldüğü dönemde Türk Hemşireler Derneği İstanbul Şube Başkanı olduğunu söyleyen Meral, ablasının karıncıya bile incitmeyen bir insan olduğunu belirtti. Avcı hakkında dava açacağını söyleyen Meral şöyle devam etti:

"Örgütle bir işi olmadığını söylemiyorum ama kimseyi incitmezdi. Bugün daha demokratik bir ortam olduğu için Hanefi Avcı aleyhine yeni bir dava açmayı düşünüyoruz. Saf bir adalet beklentim yok ama en azından kamuoyu Avcı'nın bir imhacı olduğunu öğrenecek. Çünkü bu onun gerçeği. Onun hakkında çok karanlık bölgeler var biz sadece o karanlık bölgelerin bir küçük parçasıyız. O zaman açtığımız davada savcı başta tutuklanmalarını talep etti ama o savcıyı bir daha görmedik. Onun yerine başka savcı görevlendirildi. Tehdit havasında çok hızlı bir mahkeme süreci yaşadık. Sanıklar arasında Ayhan Çarkın ve Oğuz Yorulmaz'la birlikte 4-5 kişi var"

AYAKKABILARI AYAĞINDAYDI

Avcı'nın yaptığı operasyonda öldürülen isimlerden Rıfat Kasap'ın iş yerinden alınıp olayın yaşandığı eve götürüldüğünü öne süren Meral, "Resimlere bakınca hepsinin çoraplı sadece Rıfat Kasap'ın ayakkabılarla olduğunu görürsünüz. Ayak ayaküstünde oturuyorlarmış. Bu halde nasıl çatışma olabilir. Yüzlerce hatta binlerce mermi kullanıldı. Buna rağmen orada bulunan 6 aylık ve 2 buçuk yaşında iki çocuğa hiçbir şey olmadı. Öyle bir çatışma yani. Bunu anlamak için sadece fotoğraflara bakmanız yeterli." diye konuştu.

AVCI KARATAŞ'IN ÖNÜNÜ NASIL AÇTI?

Hanefi Avcı'nın polisin teknik takip konusundaki geldiği noktayı övmek için kitabında anlattığı 6 Mart 1993 Kartal'daki operasyonun DHKP-C Lideri Dursun Karataş'ın önünü açan operasyon olduğu öğrenildi. Karataş'ın en önemli rakibi olan Bedri Yağan, Avcı'nın yönettiği operasyonda ölü olarak ele geçirildi. Terör örgütü Dev-Sol, 'atılım yalları olarak nitelendirdiği 1990-1993 arasında çok sayıda ses getiren eylem gerekleştirdi. Geri çekilme sürecinin ardından başlatılan 'atılım' süreci örgütün üst düzey yöneticilerinin 1989'dan itibaren cezaevlerinden firarlarıyla birlikte başladı. Atılım yıllarıyla birlikte örgütü büyük çaplı operasyonlar gündeme geldi. 12 Temmuz 1991 ve 16-17 Nisan 1992'de yapılan operasyonlarla Sinan Kukul, Niyazi Aydın, Sabahat Karataş(Dursun Karataş'ın eşi),Ahmet Fazıl, Ercüment Özdemir, İbrahim Erdoğan ölü ele geçirildi. Gelişmeler örgüt içerisinde başarısızlık olarak görülünce Karataş tartışmaya açıldı. Örgütün en önemli özelliği olan teknik imkanları kullanma yeteneğine rağmen Karataş'ın öldürülen örgüt üyeleriyle araç telefonundan 1.5 saati bulan uzun görüşmeler yaptığı tespit edildi. Örgütün Ortadoğu sorumlusu Bedri Yağan, Aslan Şener Yıldırım ve İbrahim Bingöl ile bir araya gelerek Karataş'ın durumunu tartışmaya açtı.

Yağan, 13 Eylül 1992'de Karataş'ı Almanya'da tutukladı ve hapsetti. 5 Ekim'de tutuklandığı yerden kaçan Karataş, Türkiye Genel Sorumlusu Gürcan Eranıl'la irtibata geçerek yeniden yargılanmak istedi. Bedri Yağan, Eranıl, Aslan Tayfun Özkök ve Faruk Ereren'den oluşan komisyon Karataş'ı yargıladı. Yağan ve Eranıl bir tarafta kalırken Özkek ve Ereren Karataş'ın tarafını tuttu. Bu gelişmeden birkaç ay sonra 6 Mart 1993'te İstanbul Kartal'da Avcı'nın yönettiği bir operasyon yapıldı. Operasyonda Bedri Yağan ve Gürcan Eranıl'la birlikte Menekşe Meral, Asiye ve Rıfat Kasap öldürüldü. Bütün rakipleri yok edilen Karataş, Suriye'ye geçerek 30 Mart-9 Mayıs 1994'te Özkök ve Ereren ile birlikte Dev-Sol'un adını DHKP-C olarak değiştirdi.

GAZETECİ BİRAND'I YASADIŞI DİNLETMİŞ

Hanefi Avcı'nın Gazeteci Mehmet Ali Birand'ı dinlettiği ortaya çıktı. Birand, şikayetçi olmadı. Gerekçesini ise şöyle açıkladı: "Avcı bana hep sevecen davrandı."

Devrimci Karargah terör örgütüne yardım etmek suçundan tutuklanan Emniyet Müdürü Hanefi Avcı'da ele geçirilen yasadışı dinleme kayıtlarının detayları ortaya çıkıyor.  Avcı'nın Gazeteci Mehmet Ali Birand'ın telefonlarını dinlediği belirlendi. Ancak Birand, şikayetçi olmadı.

Birand dün Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi'ne gelerek Devrimci Karargah soruşturmasını yürüten savcı Kadir Altınışık'a ifade verdi. Birand, yaklaşık yarım saat süren ifadenin ardından gazetecilerin sorularını cevapladı. Birand, Hanefi Avcı'nın bürosunda kendisine ait bazı telefon görüşmelerinin çıkmasıyla ilgili ifade verdiğini belirtti. Mağdur sıfatıyla savcılık tarafından çağrıldığını belirten Birand, söz konusu konuşmalarının önemli görüşmeler olmadığını söyledi.

Birand, "O nedir bu nedir diye sordu. Şikayetçi olmadım. Beni çağırdılar mağdur olarak" dedi.

İÇERİĞİ BENDE KALSIN          

Kayıtların yasa dışı alınıp alınmadığı sorulan Birand, "Bilmiyorum. Orada buldukları kasetler vardı. Benim başka biriyle konuşmalarım. Birkaç kişiyle konuşmalarım. İçeriği bende kalsın" şeklinde konuştu. Birand, kiminle konuştuğu konusunda bilgi vermedi: "Bir gazeteci kiminle konuşursa onunla."

Neden şikayetçi olmadığı yönündeki soru üzerine ise şunları kaydetti: "Neden olayım. Çünkü benim normal orada burada şey yaptığım. Emniyet besbelli ki dinlemiş. O da kalmış. Benim tanıdığım Hanefi avcı farklı bir insandı: Bugün şey yapıldığının dışında. Avcı bana daima sevecen davranmış bir insandır. Hiçbir kötülüğü olmadı. Ben onu farklı görüyorum"  Birand, konuştuğu kişi hakkında soruşturma olup olmadığı konusunda bilgisinin olmadığını sözlerine ekledi.

bugün

 



Bu haber 1,360 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,931 µs