En Sıcak Konular

Japonya, enerji'de Türkiye ile işbirliği yapmak istiyor

7 Ekim 2010 14:34 tsi
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, üçüncü bir nükleer santralın Türkiye’nin gündeminde olmadığını bildirdi.

  Yıldız, Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka ve Toshiba firması yetkililerini makamında kabul etti.
         Görüşmenin ardından gazetecilere açıklama yapan Bakan Yıldız, Japon yetkililerin, Japonya Sanayi Ticaret ve Ekonomi Bakanından bir mektup getirdiklerini ve mektupta Türkiye’de enerji alanında yapılabilecek işbirliklerinden bahsedildiğini söyledi.
         Bu işbirliği çerçevesinin oldukça geniş olduğunu ifade eden Yıldız, Japonya’nın, Türkiye’de nükleer santrallerin kurulması konusunda Toshiba aracılığıyla teklifte bulunduğunu belirtti. Teklifi önemsediklerini ifade eden Yıldız, ancak Güney Kore ile bu konudaki çalışmaların tamamlanmadan net cevap veremeyeceklerini kaydetti.
         Japon yetkililerinin aynı zamanda bir mutabakat zaptı taslağı sunduklarını ifade eden Bakan Yıldız, bu kapsamda Türkiye’de teknolojik, sanayi, endüstri ve enerji alanında işbirliğini öngören  mutabakat zaptının karşılıklı onaylanmasının gündeme geldiğini bildirdi. Buna da olumlu baktıklarını anlatan Yıldız, Japonya hükümetinin gerek enerji sektörüyle gerekse diğer sektörlerle ilgili Türkiye’deki çalışmaları desteklediğini ifade etti.
         Japonya’nın Ankara Büyükelçisi Nabuaki Tanaka da konuşmasına, “Japonya’nın Türk halkına getirdiği mesaj şudur; Japonya tamamen Türkiye’ye geri döndü. Bu önemli dönemde Japonya, Türkiye halkının yanındadır” diyerek başladı.
         Enerji alanında Türkiye ile işbirliği yapmak istediklerini anlatan Tanaka, bunun nükleer, yenilenebilir veya farklı alanlarda olabileceğini söyledi.
         Büyükelçi Tanaka nükleer santral teklifleriyle ilgili olarak Toshiba’nın liderliği altında, diğer şirketlerin de dahil olacağı bir konsorsiyum düşünüldüğünü söyledi.

SORULAR
         Japonya ile ne tür işbirliği yapılabileceğine ilişkin bir soru üzerine Bakan Yıldız, Japonya’nın ileri teknolojiye sahip olmasının kendileri için önemli olduğunu belirterek, “İşbirliği alanları yalnızca nükleer ile sınırlı değil.  Geliştirilebilecek özellikle akıllı şebekeler, enerji altında çalışılabilecek bazı konular olabilir. Nükleerde de bir kısım agresif diyebileceğimiz son derece dominant teklifleri oldu. Sinop için de teklif verebileceklerini farklı yer için de teklif verebileceklerini söylediler. Nükleer konusunda özellikle deprem kuşağı ile alakalı Japonya’nın deneyimlerinin Türkiye’ye uyarlanabilecek düzeyde olduğunu bahsettiler” dedi.
         Yıldız, Japon heyetinin ayrıca Türkiye’de bir üniversite ile eşleştirme yaparak nükleere dönük eğitim çalışması önerdiklerini kendilerinin de buna olumlu yaklaştığını belirtti.
         Türkiye’de siyasi istikrarın artmasıyla beraber, uluslararası arenada bunun yansımalarının görüldüğünü ifade eden Yıldız, “Türkiye’nin proje geliştirme kabiliyeti artıyor. Bundan sonra Siemens ile farklı bir konuda görüşeceğiz. Türkiye’de siyasi istikrar ne kadar kalıcı olabiliyorsa bu projeleri geliştirme kabiliyetimizin de o kadar yüksek olacağını vurgulamak istiyorum” diye konuştu.
         Bakan Yıldız, bir soru üzerine Japonya’nın nükleer santral konusunda veriği teklifte şirket olarak Toshiba firmasının önerildiğini kaydetti.
         Yıldız, “Nükleer santral konusunda ABD’den bir teklif geldi mi?” sorusuna, somut bir teklif gelmediğini belirtti. Taner Yıldız, bir başka soru üzerine üçüncü bir nükleer santralsı Türkiye’nin gündeminde olmadığını ifade ederek, “Üçüncü nükleer santralla alakalı bir çalışmamız yok. Öncelikle söz konusu iki santralla alakalı adreslemelerimizi, lisanslamalarımızı, mevzuatımızı, bununla ilgili kurumsal yapılanmamızı tamamlamamız gerekir” dedi.



Bu haber 757 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,548 µs