En Sıcak Konular

Karadeniz ve boğaza kızıl çamur alarmı

7 Ekim 2010 13:51 tsi
Macaristan'da bir alüminyum fabrikasından çevreye yayılan 1 milyon metreküp kimyasal kızıl çamurun yayılması sürüyor. Çamurun, Tuna Nehri'ne karışması sonrası Karadeniz ve Boğazlar da tehdit altında...

Avrupa Birliği kimyasal kızıl çamurun çevre ülkelerde de bir çevre felaketine yol açabileceği uyarısında bulundu.

Macaristan'ın batısındaki Ajka kentinde bir alüminyum fabrikasındaki iki setin yıkılmasıyla, yüzlerce metreküp kimyasal kızıl çamur çevreye yayılırken, 4 kişi öldü, 120 kişi yaralandı, kayıp 7 kişi ise aranıyor.

KiMYASAL ÇAMUR TUNA'DA

Macaristan'ın batısındaki bir alüminyum fabrikasında iki setin yıkılmasıyla sızan kimyasal çamur, Avrupa'nın en büyük ikinci nehri olan Tuna'yı tehdit ediyor. 4 kişinin hayatını kaybettiği, 120 kişinin de yaralandığı sızıntı, Tuna'nın uzandığı Karadeniz ile Boğazlar için de büyük tehlike oluşturuyor.

BiR MiLYON METREKÜP ATIK

Yetkililer, 1 milyon metreküp zehirli atığın sızdığını söylerken, bölgedeki bitki ve hayvanların çamurdan dolayı telef olmasından korkuluyor. Macar hükümeti, sızıntıyı temizlemenin milyar dolarlara mal olacağını belirtiyor. Greenpeace ise, atığın deriyle temas etmemesi konusunda uyarıyor.

MACARİSTAN BAŞBAKANI BÖLGEDE

Macaristan Başbakanı Viktor Orban, tüm Avrupa'yı paniğe sevkeden kimyasal zehirli kızıl çamurun etkilediği bölgeye gitti.

 

Orban, bölgede yaşamını yitiren ve yaralanan ailelerin yanısıra kızıl çamur yüzünden evlerini terk etmek zorunda kalan ailelere maddi yardım sözü verdi.

Başbakan Orban, kazanın yaşandığı alüminyum fabrikasının incelenmesini isterken, suçluların biran önce ortaya çıkarılması doğrultusunda emir verirken, bölgede temizleme çalışmalarının devam ettiğini, zehirli maddenin birkaç güne kadar tamamen temizleneceğini açıkladı.

Macaristan'ın Ajka şehrinde 2 gün önce Macaristan Alüminyum Fabrikası'nda iki setin yıkılmasıyla birlikte alüminyum üretiminde kullanılan 700 bin metreküp kimyasal zehir taşıyan kızıl çamur 7 yerleşim birimine yayılmış, zehir 4 kişinin ölümüne 120 kişinin yaralanmasına yol açmıştı.



Bu haber 650 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,320 µs