En Sıcak Konular

Dolardaki düşüş daha ne kadar sürecek?

7 Ekim 2010 12:11 tsi
ABD dolarındaki düşüşün nerede duracağı belli değil. Uzmanlar gelişmekte olan ülkelere yönelik para akışına dikkat çekti.

Dolar 1,4110 TL ile iki yılın en düşük düzeyine indi. Uzmanlar, gelişmekte olan ülkelere çok yüksek miktarlarda giriş olduğunu, doların yönünü tamamen küresel gelişmelerin belirlediğini söyledi.

Bankalararası piyasada dolar/TL devam eden girişlerle 1,4110 TL ile son 2 yılın en düşüğünde, gösterge faiz tarihi en düşük seviyelerinin de görüldüğü Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyelerde güne başladı.

KÜRESEL GELİŞMELER İÇ PİYASALARA AYNEN YANSIYACAK

Bankacılar dünya genelinde düşük maliyetli dolar likiditesi beklentilerinin yarattığı gelişmekte olan ülke ekonomi para birimlerine olan girişlerin etkisiyle kur ve faizde yönün aşağı olmaya devam edebileceğini, küresel gelişmelerin iç piyasada da aynen yansıyacağını söylüyorlar.

Dış piyasalarda bugün Avrupa ve İngiltere merkez bankalarının faiz kararlarının ve ardından yapılacak açıklamaların takip edileceğini belirten bankacılar, iç piyasada ise TCMB Ekim ayı birinci dönem beklenti anketinin izlenebileceğini belirtiyorlar.

GELİŞMEKTE OLAN ÜLKELERE YÜKSEK MİKTARDA PARA AKIŞI VAR

Bir bankacı, "Artık anlaşılıyor ki Euro/dolar 1,40'lı seviyelere giriyor. Gelişmekte olan ülkelere çok yüksek miktarlarda giriş görmeye devam ediyoruz. Yönü tamamen küresel gelişmeler belirliyor. Bu girişler sürdükçe kur ve faizde de yön aşağı olacak gibi görünüyor" dedi ve ekledi:

"Bu hareketin nereye kadar devam edeceğini kestirmek zor. Bugün için de önceki günlere göre sınırlı da olsa bu hareket devam edecek gibi görünüyor. Bugün için ECB'nin yapacağı faiz kararı ve ECB Başkanı Jean Claude Trichet'in bugünkü açıklamaları önemli olacaktır."

ABD'DEN GELECEK AÇIKLAMALAR DA ÖNEMLİ

Bankacılar yarın ABD'de açıklanacak tarım dışı istihdam verilerinin piyasada yön belirleyici olabileceğini belirtirken bu veri öncesi bugün TSİ 15.30'da açıklanacak haftalık işsizlik maaşı başvurularının da öncü olması açısından takip edileceğini söylüyorlar.

Öte yandan bankacılar TCMB'nin döviz alım ihaleleri ile kullanacağı ek alım tutarının büyüklüğünün de iç piyasada takip edileceğini çünkü artık bu miktarın tamamen "ucu açık" olduğunu ve TCMB'nin bu ihaleler için açıklayacağı miktarın da dolar/TL'de sınırlayıcı etki yapabileceğini söylüyorlar.

Bankalararası piyasada dün spot kapanışta 1,4180 seviyesinde olan en iyi dolar alış satış kotasyonları bu sabah ilk işlemlerde 1,4110'a kadar geriledi. Aynı saat itibariyle euro/dolar paritesi 1.3931 seviyesinden işlem görüyordu. Dolar/TL en son iki yıl önce Ekim 2008'de bu seviyeden işlem görmüştü.

Tahvil-bono piyasasında dün spot kapanışta yüzde 7.88, valörlüde yüzde 7.84 seviyesinde olan gösterge tahvilin bileşik faizi bugün tezgahüstü piyasada yüzde 7.84/7.81 seviyesindeydi. Gösterge faiz dün olduğu gibi bugün de güne tarihi en düşük seviyelerinin de görüldüğü Ekim 2009'dan bu yana en düşük seviyelerde başladı. Ekim 2009'da gösterge bileşik faiz tarihin en düşük seviyesi olan yüzde 7.59 seviyesine gerilemişti.

ntvmsnbc



Bu haber 527 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,759 µs