En Sıcak Konular

Bakan Gönül'den müjde

7 Ekim 2010 12:09 tsi
Milli Savunma Bakanı Vecdi Gönül, Türk yapımı ilk uçağın hangardan çıkmak üzere olduğunu söyledi.

İzmir'din Gaziemir ilçesindeki Ege Serbest Bölge (ESBAŞ)'de düzenlenen 2. Küresel Havacılık Konferansı'na katılan Gönül, daha önce yapılanların projelerinin dışarıdan alındığını, söz konusu uçağınsa bütün projelerinin Türkiye tarafından oluşturulduğunu kaydetti.

Şu anda Türk uçak sanayisinde dışarıdan gönderilen F16 parçalarının montajı değil, ilki ABD'de yapılan Avacs'ların tamamı, yeni F16 glasların üretimi, daha önemlisi 46 motorunun TAI'de yapılacağını kaydeden Bakan Gönül, "TAI, iki sene evvel jet motoru yaptı. Belki teknik olarak yaptığmız en önemli şey, TUSAŞ'la ASELSAN'ın birleşerek 'helicopter fising computer', yani uçakların kullandığı bilgisayarları yapmasıdır. Bunun yanında ilk Türk uçağı bugünlerde hangardan çıkmak üzeredir. En büyük stratejik insansız uçak da hangardan çıkmıştır ve uçuş denemelerine başlamıştır." dedi.

Ofsetin (anlaşmalarda yerli üretim şartı) savunma sanayisinin alt yapısının gelişmesine katkıda bulunan en güçlü araçlardan biri olduğunu ifade eden Gönül, 2009 yılı sonu itibariyle Savunma Sanayi Müsteşarlığı'nın 12 milyar doların üzerinde taahhüt aldığını, bunun 4,5 milyar dolarlık kısmını gerçekleştirdiğini anlattı. Sanayinin, önümüzeki 10 yıl içinde yapılacak havacılık ve diğer ileri teknoloji alanlarında 8 milyar dolarlık ofset taahhütünden, bugüne kadar olduğu gibi bundan sonra da yararlanacağını anlattı. 2009 savunma sanayisi verilerine göre toplam cironun 2,3 milyar dolara çıktığını, toplam ihracatın 800 milyon doları aştığını belirten Milli Savunma Bakanı, "TSK ihtiyacının yurt içinden karşılanma oranı yüzde 45'e ulaşmış olup 2011 yılında yüzde 50'ye ulaşması hedeflenmektedir. Fiziki ulaşma ise çok daha yüksek. Vaktiyle hazır silah ve araç ithal eden Türkiye, bugün bunu yüzde 10'a düşürmüştür." şeklinde konuştu.

Bakan Vecdi Gönül, dünyada iki sanayinin, petrol ve savunmanın fevkalade önemli olduğunu vurguladığı konuşmasında, Türkiye'nin havacılık sektörüne Avrupa'daki birçok ülkeden önce girdiğini, Birinci Dünya Savaşı'nda Suriye'de şehit düşen Türk pilotları olduğunu hatırlattı. Cumhuriyetle beraber uçak fabrikası da kurulduğunu, birkaç yıl sonra 27 uçak siparişi aldığı halde motorlarının yetersiz olduğu gerekçesiyle ruhsatının iptal edildiğini ve kapatıldığını dile getirdi. Bakan Gönül, göreve geldiğinde benzer bir durumla karşı karşıya olduğunu şöyle anlattı: "Ben göreve başladığım zaman da durum pek farklı değildi. En önemli uçak fabrikalarımız TAI ve TUSAŞ'ta F 16 üretimleri tamamlanmış, Casa uçaklarından son bir sipariş alınmıştı ve hangarlar bomboştu. Bunun nasıl olduğunu öğrenmek için bir generalin başkanlığında heyet gönderdim. İçeriye almadılar, özel sektörü diye. Halbuki Savunma bakanları, TSK Vakfı'nın mütevelli heyeti başkanıdır ve bu fabrikalar da TSK'nındır. Sonradan teftiş edildi ve neden böyle bir çekince içinde oldukları anlaşılarak kadro değiştirildi. Diğer kadro da başarılı olamayınca bugünkü kadro geldi. Bugünkülere başarılarından dolayı teşekkür borçluyuz. Bunun yanında eğitim uçaklarının modernizasyonu, 217 tane F16 uçağımızın modernizasyonu, hepsi savunma sanayimizde gerçekleştirilmiştir. Eğer prensip uygulanmazsa, yurt dışında orijinal fabrikalarda yapılması söz konusu. Bu alandaki mücadele o kadar büyük ki müesseseleşmesi, belli kadrolarla kaim olmaması gerekir. Müesseseleşmenin yolu da yaptığımız toplantı gibi sanayinin benimsenmesi ve kitlelelere malolmasından geçer."

Gönül, ofsetin ABD'nin gelişmesine katkı yaptığını, "By Amerika" kanunu sebebiyle yurt dışında tamamlanmış bir malzemenin hiçbir otorite tarafından ülkeye alınmasının mümkün olmadığını söyledi. Avrupa'da da benzer kurallar olduğunu anlatan Bakan Gönül, sanayisi emekleme dönemindeki Türkiye'nin sadece ofset değil, bütün alanlarda aynı şekilde konuya yaklaşması gerektiğini söyledi.
 
cihan



Bu haber 609 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    7,891 µs