En Sıcak Konular

Kredi çok, besilik dana yok!

7 Ekim 2010 11:45 tsi
Et fiyatlarındaki önlenemeyen yükseliş, besicilik için verilen hayvancılık kredilerinde patlamaya yol açtı.

Tarım Bakanlığı'nın sıfır faizle 5 ve 7 yıl vadeli kullandırdığı krediden 2 ay gibi kısa sürede 811 milyon liranın üzerinde para çekildi. Ancak her şey iyi giderken başvurular bıçak gibi kesildi. Çünkü besiciler, hayvan bulamıyor. Bu yönde gelen şikayetlerden bunalan birlikler, Tarım Bakanlığı'ndan konuya acilen çözüm bulmasını istiyor.

Tarım ve Köyişleri Bakanlığı, 1 Ağustos 2010 tarihinden itibaren Ziraat Bankası aracılığıyla hayvancılığa dönük faizsiz kredi kullandırmaya başladı. Kredi kullanmak için başvuran 11 bin kişi, 811 milyon liralık banka kredisi çekti. Kişi başına ortalama verilen kredi miktarı 74 bin lirayı buldu. Kullanılan kredinin 432 milyon lirası büyükbaş hayvan için, damızlık süt sığırı için 180 milyon lira, büyükbaş hayvan yetiştiriciliği için 130 milyon lira, küçükbaş hayvan için 59 milyon lira kredi kullandırıldı. Kredi için başvuranların yüzde 80'i teminat olarak tarlasını ipotek ettirdi.

Sıfır faizli krediye talebin çok yüksek olduğunu söyleyen İzmir Keçi ve Koyun Damızlık Yetiştiricileri Birliği Başkanı Özer Türer, "Talep çok yüksek ama insanlar hayvan bulamıyorlar ki gidip kredi çeksin. Eğer alabilecekleri hayvan olsa bunun iki katı kredi alınacak." dedi. Her gün kendisinden 3-4 kişinin kredi almak için hayvan istediğini aktaran Türer, "Faizsiz krediyle bu işi yapmak isteyen insan çok." diye konuştu. Türer, krediyi alanların birçoğunun mevcut hayvanların süt verimini artırma yönünde ıslah projesi yapacaklarını ve 1 yıl para kazanmadan çalışacaklarını dile getirdi.

ACİL İTHAL BESİ DANALARI GETİRİLSİN

Kredi almak için tarlalarını ipotek eden çiftçiler de dana bulamadıkları için Türkiye Ziraatçiler Derneği'ne müracaat ediyor. Dernek Başkanı İbrahim Yetkin, Türkiye'de 10,5 milyon büyükbaş, 22 milyon da koyun bulunduğuna dikkat çekerek, "Vatandaş kredi almak için hayvan arıyor, Türkiye'de hayvan bulamıyor. Her gün bize hayvan bulamıyoruz diye şikayet geliyor." diye konuştu. Tarım Bakanlığı'nın acilen üreticilere dağıtmak üzere ithal besilik ve damızlık dana, koyun ve keçi getirmesini isteyen Yetkin, "Biran önce getirmeleri lazım yoksa hayvan sayısı başka türlü düzelmez. Hayvan varlığı dibe vurmuş durumda. Besilik, damızlık hayvanı tedarik edip dağıtmak lazım." ifadelerini kullandı.

20 BİN BAŞ ANGUS HALA GELMEDİ

Köylüye dağıtılmak için alınan ithal besilik danalar da hala Türkiye'ye gelmedi. İhale şartnamesinde hayvanların en geç 60 gün içinde çiftçiye verileceği yazıyor. 14 Haziran 2010 tarihinde yapılan ihaleyi kazanan firma, Uruguay'dan deniz yoluyla getireceği Angus ve Herrefordları aradan 106 gün geçmesine rağmen Et ve Balık Kurumu'na teslim etmedi. 20 bin ithal besilik dana için EBK'ya koşan 200 bin köylünün hayvanlar için hazırladığı ahırları da boş duruyor.

cihan



Bu haber 794 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    6,345 µs