dikkat! | " /> dikkat! | "/>

En Sıcak Konular

Hormonlu hayvanlara dikkat!

7 Ekim 2010 10:55 tsi
Hormonlu hayvanlara dikkat! Kurban Bayramı öncesi hayvan sahipleri ellerindeki hayvanı daha yüksek fiyata satma çabası, tüketicide ise daha sağlıklı ve uygun fiyata kurbanlık bulma telaşı sardı. Veterinerler hormonlu hayvanlara dikkat uyarısında bulundu.

''Kurbanlıklara verilen hormon ilaçları yok satıyor''  
 
Başta Şanlıurfa olmak üzere özellikle Suriye sınırına yakın illerde Lübnan, Suriye ve İran'dan yasadışı yollarla yurda sokulan hormon ilacının sağlık açısından ciddi anlamda risk taşıdığı belirtiliyor.

Hayvanları 15 ile 20 kilogram ağırlaştıran bu hormon ilacı, iğne olarak kas yolundan yapıldığı öğrenildi. Çok sayıda veteriner hekim tarafından da satışı gerçekleştirilen reçetesiz ve ismi dahi üstünde yazılmayan bu ilacın son günlerde Şanlıurfa'da yok sattığı bildirildi. Küçük şişelerde 10 gram ve 50 gram olarak satılan ilaçlar 50 ve 250 liraya satılıyor.

İlaç kullanılan hayvanların 15 ile 20 kilogram arasında ağırlaştığını kaydeden veteriner hekim Aziz Yalçın, ilaç verilen hayvanların davul gibi şiştiğini söyledi. Hormonlu hayvan etinin insana sağlığı üzerinde büyük olumsuzluklara yol açtığını ileri süren veteriner Aziz Yalçın, ilaç verilen hayvanların etini yiyenlerin vücudunda kalıcı izlerin kaldığını ifade etti. Hormonlu et yiyen hamile bayanların düşük yapma riskinin bile olduğunu vurgulayan Yalçın, "Vücuda etin yenmesiyle geçen hormonun insan sağlığı üzerinde ciddi zararları var. Hormonlu et vücutta kalıcı izler bırakıyor. Yiyen hamile kadınların düşük yapma riski çok yüksek, erkeklerde ise kadın fizyolojisine has benzer değişiklikler gösteriyor." dedi.

Veteriner hekim Yalçın, ilaç verilen hayvanın üç aydan önce kesilmemesi gerektiğini, ancak ilacın hayvan satıcıları tarafından kurban bayramı hemen öncesi kullanıldığını anlattı. Yalçın, "İlaç verilen hayvan üç ay geçmeden kesinlikle kesime götürülmemesi gerekiyor. Ancak biz de biliyoruz ki ilaç verilen hayvanlar bayram öncesi satılacak. Tabi üç ayda da bu ilacın etkisi hayvandan geçmiyor, ama etkisi bir nebze de olsa azalıyor. Ayrıca kesilen hormonlu hayvan eti, sağlıklı hormonsuz bir hayvandan ayırt edilemez. Et pişirilse dahi tadı aynıdır. Halk tarafından bu durumun anlaşılması zordur. Ancak laboratuar analizleriyle hormonlu hormonsuz hayvan ayırt edilebilir." ifadelerini kullandı.

Kurban Bayramı öncesi bu durumun dehşet ve endişe verici olduğunu belirten veteriner hekim Yalçın, halkın bu konuda mutlaka il sağlık müdürlüğü tarafından bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gerektiğini savundu.
 
cihan



Bu haber 744 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,710 µs