En Sıcak Konular

El kurutma makinaları mikrop saçıyor

0 0 0000 00:00 tsi
El kurutma makinaları mikrop saçıyor Alışveriş merkezleri, restoran, kafe, hastane, okul gibi yerlerde sıkça kullanılan sıcak hava üfleyerek çalışan el kurutma makinelerinin mikrop saçtığını biliyor muydunuz?

GATA Halk Sağlığı Anabilim Dalı’ndan Uzman Dr. Recai Oğur, Umut Özcan, Doç.Dr. Ömer Faruk Tekbaş ve 1.Ordu GKMK’lığından Vet. Tek. Osman Hancı’nın yaptıkları "El Kurutma Makinelerinden Üflenen Havanın Mikrobiyolojik Özellikleri" başlıklı araştırma yaptı.

Sıcak hava üfleyerek çalışan el kurutma makinelerinin yaydığı mikrobik havanın incelendiği araştırmada, Ankara’da toplum tarafından yoğun olarak kullanılan 13 farklı yerdeki (alışveriş merkezleri, restoranlar ve hastaneler) tuvaletlerden ve tuvaletlerdeki elektrikli el kurutma makinelerinden alınan hava örneklerinde mikrobiyolojik kirlilik incelendi ve bu makinelerin yerleştirildikleri yerlerdeki kapalı ortam havası karşılaştırıldı.
     
Makineler ekonomik olduğu için tercih ediliyor

Araştırmada, sıcak üfleyen makinelerle, el kurutma makinelerinin işletmelere getirdiği ekonomik yükün düşük olması nedeniyle, okul, otel, restoran, kafe, alışveriş merkezi, havaalanı gibi toplu yaşam yerlerinde tercih edildiğine dikkat çekildi. Bu tür makinelerin hastane ve gıda ile ilişkili yerlerde de yaygın olarak kullanıldığına işaret edildi.
     
Restoran ve kafelerin tuvaletleri kirli

Araştırma sonuçlarına göre, çıkan havanın 46-55 derece arasında değiştiği el kurutma makinelerini kişiler, 22-6 saniye arasında kullanıyor. Alışveriş merkezi, restoran/kafe ve hastanelerden alınan numunelerde bakteri, virüs gibi mikroorganizmalara rastlandı. Araştırmada, restoran ve kafelere ait tuvaletlerin mikrobiyolojik açıdan en kirli bölgeler olduğu belirlendi.
     
Hastanedeki kurutma makinelerinde de kirlilik yüksek

Elektrikle çalışan ve sıcak hava üfleyerek el kurutma işlemi gerçekleştirilen makinelerden çıkan hava incelendiğinde ise, en kirli cihazların hastanelerde bulunduğu ortaya çıktı. Araştırmayla, Ankara’da numune alınarak incelenen yerlerdeki sıcak hava üfleyen el kurutma makinelerinden çıkan havadaki mikrobiyolojik üremenin, makinenin bulunduğu kapalı ortamdaki üremeden daha fazla olduğu görüldü.

Klimalarda üreyen mikrop benzeri mikrop üreten el kurutma makinalarının bu sakıncasının ortadan kaldırılması için, hava kanallarının kurallarına uygun biçimde periyodik olarak dezenfekte edilmesi gerekiyor.


maksimum.com



Bu haber 1,299 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    2,611 µs