En Sıcak Konular

Esas hedef Pakistan mı?

7 Ekim 2010 09:56 tsi
Esas hedef Pakistan mı? Afganistan, Irak derken...

ABD-Pakistan ilişkilerinin bu dönemde en iyi halinde olduğunu söylemek zor. Ancak 2008 yılında Mumbai’de yaşanan terör saldırılarının bir benzeri Avrupa’da yaşanırsa, ilişkiler çok daha beter bir duruma gelebilir.

İki ülke arasındaki ilişkilerin ciddi şekilde bozulmasının nedenlerinden bir tanesi Obama yönetiminin Pakistan’da aşiretlerin kontrolündeki bölgelerde yürüttüğü insansız hava aracı operasyonları. ABD güçleri Eylül ayında bugüne kadar herhangi bir ayda düzenlenen operasyonlardan çok daha fazla operasyon düzenledi. Bu girişimlerin amacı ise ABD ve müttefiklerinin alarma geçmesine neden olan Avrupa’ya yönelik terör saldırılarının önlenmesiydi.

ABD’nin Pakistan sınırları içinde düzenlediği operasyonlar öfkenin sokaklara taşmasına neden oldu. Salı günkü operasyonda üç Pakistan askerinin ölmesiyle, bu öfkenin Pakistan ordusuna da yayıldığını düşünmek yanlış olmaz. Pakistanlı yetkililer, ABD’lilere bir uyarı niteliğinde Afganistan sınırındaki Kiber Geçidi’ni kapadı.

KARŞILIKLI ÖFKE ARTIYOR

Afganistan’daki NATO operasyonlarının ana tedarik hattının kapatılması, bir hafta içinde bu yol üzerindeki NATO yakıt tankerlerinin altı defa saldırıya uğramasına neden oldu. Bu gelişmeler, iki tarafta da öfkeyi artırabileceği gibi, Avrupa’da bir saldırı yaşanmasına da neden olabilir. Son dönemde gelen Avrupa'yla ilgili terör uyarıları doğrultusunda, istihbarat bilgilerinin Pakistan merkezli koordineli bir saldırıya işaret ettiği belirtiliyor.

Bu tür bir saldırının merkezinde ise iki yıl önce Mumbai’de düzenlenen bir terör eylemiyle Avrupa kentlerinde yıkım yapmak var. Son günlerde sayıları giderek artan insansız hava aracı operasyonlarının amacının, ele geçirilen Alman kökenli bir militanın verdiği bilgilerle ortaya çıkarılan saldırıları etkisiz hale getirmek olduğu belirtiliyor.

Pakistan merkezli Leşker-i Taiba cihad örgütünün Mumbai saldırısını düzenlemesinin ardından, ABD, Kaşmirdeki cihat örgütlerinin kullandığı ve Pakistan istihbaratı tarafından desteklenen tesislerin Hindistan tarafından bombalanmaması için büyük çaba gösterdi. İki nükleer güce sahip ülke arasında çıkabilecek bir savaşı bastırmanın önemi bir kenarda dursun, saldırı tehdidi altındaki yerler Avrupa kentleri olunca, baskı altında kalan da NATO oldu.

ZERDARİ'YE UYARI

Dahası, “Obama Savaşları” adlı kitabın sahibi Bob Woodward’a göre, Obama’nın Ulusal Güvenlik Danışmanı Jim Jones, Pakistan Devlet Başkanı Asif Ali Zerdari’ye, “Eğer Mayıs ayında Times Meydanı’nda bombalı saldırı girişiminde bulunan Faysal Şehzad başarıya ulaşsaydı, ABD Pakistan’ın hoşuna gitmeyecek şeyler yapmak zorunda kalacaktı” dedi. Woodward, bunun “Pakistan’daki sığınıklarında gizlenen 150 listelenmiş militanın bombalanması” olduğunu yazdı.

Eğer Jones’un uyarısı Woodward’un bahsettiği gibi ciddiye alındıysa, Avrupa’da yaşanacak olası bir terör saldırısından sonra Pakistan’ın başına gelebilecekleri de düşünmesinde yarar var.

Jones’un, Zerdari ile yapmış olduğu konuşmanın amacı tabii ki Kuzey Veziristan bölgesindeki militanlarla yapılan mücadelede Pakistan’ın daha fazlasını ortaya koymasını ve ülkenin kanser halini alan terör tehdidinden dolayı yıkılmasını önlemek. Ancak bugüne dek Pakistan militanlara karşı etkin bir operasyon düzenlemedi. Hava operasyonlarının ardından gösterilen tepki ise, ABD’nin Pakistan ordusunu Kuzey Veziristan’da konuşlanmış Taliban ve El Kaide’ye müdahale etmek için ikna edemediğini ortaya koydu. Bölgede ayrıca, ne Pakistan ne de ABD ordusunun nüfuzunu kabul eden, dış güçlere oldukça düşmanca tavır koyan Peştun aşiret güçleri bulunuyor.

ABD ile açıkça işbirliği yapmak, sel felaketi yüzünden ağır eleştiri altındaki Pakistan hükümetini zor duruma düşürebilir. Bu yüzden Pakistan, Afganistan’daki Taliban’ı sevindirecek şekilde savaşa nokta koyarken, istikrarını korumak istiyor. Afganistan savaşı ile Pakistan ile ilişkilerin arasındaki bağlantı bir şekilde çerçeve içine konabilir. Ancak Pakistan’dan gelecek bir terör saldırısını önlemeyi planlayan operasyonlar veya Avrupa’yı hedef alacak bir saldırı, ilişkileri çok daha kötü duruma getirebilir.

Times (Hürriyet)



Bu haber 1,112 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    3,747 µs