En Sıcak Konular

Başbuğ ve Iğsız'a kötü haber!

7 Ekim 2010 09:29 tsi
Hakkında beraat kararı verilmesinden ardından Mehmet Baransu harekete geçti.

Aktütün karakolunda 17 askerin şehit edildiği baskına ilişkin haberleri nedeniyle "devletin güvenliğine ve siyasi yararlarına ilişkin bilgileri açıklamak" suçundan 10 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanan Taraf gazetesi muhabiri Mehmet Baransu hakkında beraat kararı verildi. Mahkemenin oy birliği ile verdiği kararda, haberde yayınlanan anlık kayıtların "gizli kalması gereken bilgiler" olmadığına dikkat çekildi. Mahkeme çıkışında, "Bin kere olsa yine haber yaparım." sözleriyle açıklama yapan Baransu, döneminGenelkurmayBaşkanıİlker Başbuğve 1. Ordu Komutanı Hasan Iğsız hakkında 'Gizli belgeleri açıklamak' ve 'ihmal' suçlamasıyla suç duyurusunda bulunacağını söyledi.

İstanbul14. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmaya tutuksuz sanık Mehmet Baransu ile avukatları Veysel Ok ve Yelda Bilal katıldı. Bir önceki duruşmada verilen ve Baransu'nun 5 yıldan 10 yıla kadar hapisle cezalandırılmasının istendiği savcı mütalaasına karşı savunma yapan avukatlar, Aktütün saldırısında ciddi bir ihmalin söz konusu olduğunu dile getirdi. Suç konusu bir olayı haber yapmanın suç olamayacağını belirten avukatlar, "Suç niteliğindeki belge, devlet sırrı değildir" iddiasında bulundu. Baransu ise, suçsuz olduğunu belirterek, "Bin kere böyle bir şey olsa yine yazarım. 17 askerin şehit olduğu bir olayda ihmal olduğu ortadadır. Bunu yazmak benim görevim. Milyon kere, trilyon kere olsa yine yazarım." diye konuştu. Son sözü sorulan Baransu, beraatini talep etti.

Davayı karara bağlayan Mahkeme Heyeti, Aktütün karakolunda 17 askerin şehit edilmesi olayıyla ilgili olarak 13 Nisan 2009 tarihinde Taraf gazetesinde yayınlanan "Aktütün Sırları" ve "Genelkurmayda Dakika Dakika Yaşananlar" başlıklı haberlerde "Genelkurmay Başkanlığı'nda tutulan ve ceride raporu denilen anlık kayıtların, yasada tanımlanan anlamda devletin güvenliği, iç veya dış siyasal yararları ve niteliği bakımından gizli kalması gereken bilgilerden olmadığı"na hükmetti. Duruşma sonunda suç işleme kastının bulunmadığı belirtilen Mehmet Baransu'nun beraatine karar verildi.

BARANSU, BAŞBUĞ VE IĞSIZ HAKKINDA SUÇ DUYURUSUNDA BULUNACAK

Beraat kararının ardından Beşiktaş'taki İstanbul Adliyesi önünde basın açıklaması yapan Baransu, dönemin Genelkurmay Başkanı Orgeneral İlker Başbuğ ve 1. Ordu komutanı Orgeneral Hasan Iğsız hakkında suç duyurusunda bulunacağını açıkladı. Aktütün'deki ihmal sonucu 17 askerin şehit olduğunu belirten Baransu, "Ben de bunu haber yaptığım için 'devletin güvenliği ile ilgili gizli belgeleri açıklamakla' yargılandım." dedi. Baransu, "Aktütün baskınından bir gün sonra Orgeneral Hasan Iğsız, gazetecileri çağırdı ve Aktütün karakolunun krokilerini canlı yayında gösterdi." dedi. Canlı yayında karakol krokilerini gösteren Iğsız'ın 'Gizli belgeleri açıklamaktan' yargılanması gerektiğini ifade eden Baransu, "Onlar için de nasıl bir hukuki süreç yaşanacağını hep beraber göreceğiz. 17 asker hayatını kaybediyor. PKK'lılar internette ellerini kollarını sallaya sallaya nasıl geldiklerini yayınlıyorlar. Saatlerce çatışma oluyor. Ve hiç bir şey yapılmıyor." dedi.

Böyle bir haber milyon kere de olsa milyon kere yazacağını belirten Baransu, "Yarın böyle bir haber olsun, bir tane daha askerin şehit olmaması için yine yazacağım." şeklinde konuştu.

Kanunda gazetecileri koruyan düzenlemelerin açık olmasına rağmen, tüm gazeteciler üzerinde bir baskı olduğunu belirten Baransu, "Askerin baskısı var, maalesef hakimlerin savcıların baskısı var. İşimizi yaptırmamak için ellerinden geleni yapıyorlar." dedi.

Yayınladığı belgelerle 'Kamuoyunu yanıltmayı amaçlayan' iki yalanı açığa çıkardığını belirten Baransu, "Mahkeme de oy birliği ile yaptığımın gazetecilik olduğuna karar verdi." şeklinde konuştu. Ortaya çıkardığı ilk yalanın, 'Bayraktepe ele geçirilmedi.' Yalanı olduğunu söyleyen Baransu, "Ben yayınladığım belgelerle Bayraktepe'nin nasıl ele geçirildiğini yazdım." dedi.

Kamuoyunu yanıltan ikinci yalanın da "İlker Başbuğ'un baskını duyar duymaz karargaha geldiği yalanı" olduğunu ifade eden Baransu, "Yayınladığım belge ile Başbuğ'un Muğla'daki tatilini yarıda kesmeyip 14 saat sonra karargaha geldiği ortaya çıktı." dedi. Hukuka her zaman güvendiğini söyleyen Baransu, "Mahkeme Oy birliği ile verdiği kararda yaptığımın gazetecilik olduğunu, ortada gizli bilgi belge olmadığını kanıtlamış oldu." dedi. "Eğer bu ülkede 17 şehidin hesabını sormak cezaya sebep olacaksa; bu cezayı da paşa paşa yatardım" diyen Baransu, kamuoyunu bilgilendirme görevini yapmaya devam edeceğini söyledi. 

cihan

 



Bu haber 660 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    4,102 µs