olumlu adım | " /> olumlu adım | "/>

En Sıcak Konular

CHP'den başörtüsüne olumlu adım

7 Ekim 2010 08:32 tsi
CHP'den başörtüsüne olumlu adım 
YÖK'ün İstanbul Üniversitesi'ne gönderdiği yazı, başörtüsü sorununun çözümünde yeni bir dönemi başlattı. CHP de bu konuda sessiz kalıp süreci yargıya taşımayarak normalleşmeye katkı sağladı.

Gazeteci Fikret Bila, CHP'nin bu tutumunu, Kılıçdaroğlu'nun, "Anayasa ve YÖK Yasası'nda başörtüsünü yasaklayan bir hüküm yok." sözlerine bağladı.

Referandum sürecinde başörtüsü sorununun çözümü için olumlu mesajlar verenCHPlideri Kemal Kılıçdaroğlu, tavrını sürdürüyor. 'Öğrencilerin kıyafetinden dolayı dersten atılmaması'nı isteyen YÖK'ün yazısına karşı sessiz kalma kararı aldı. Kılıçdaroğlu'nun yaklaşımını dün Milliyet'teki köşesine taşıyan Fikret Bila, "Türbanı kafasında çözmüş." dedi. Daha önce yaptıkları bir televizyon programına atıfta bulunan Bila, CHP liderinin şu cümlesine dikkat çekti: "Anayasa'da veya YÖK Yasası'nda yasaklayıcı bir hüküm yok. Konu, Anayasa Mahkemesi'ne götürüldüğü için bu karar çıktı."

Yazısında Kemal Kılıçdaroğlu'nun 'Anayasa'yla kıyafet düzenlenmez' görüşünün de altını çizen Fikret Bila, bundan sonraki süreci de şöyle yorumladı: "Anamuhalefet Partisi'nin itirazı olmadığına göre, türban serbestisinden yana olan YÖK ve bazı üniversite yönetimleri kısmen uyguladıkları serbestliği daha da genişleteceklerdir."

CHP'nin YÖK genelgesiyle ilgili suskunluğu, bu yorumu doğrular nitelikte. Anamuhalefet partisinin, bu tutumuyla çözüme dolaylı katkı sunduğu ifade ediliyor. Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde derse şapka ile giren bir kız öğrenci, öğretim üyesi tarafından dersten atılınca şikâyetçi olmuş, görüşü sorulan YÖK deİstanbulÜniversitesi'ne bir yazı göndermişti. Bu yazıda, disiplin yönetmeliğine uymayan öğrencilerin cezalandırılmaması istenmiş, öğrencilerin dersten atılmaması, sadece haklarında tutanak tutulması yönünde uyarılarda bulunulmuştu. Bunun, üniversitelerdeki başörtüsü sorununun yasal düzenleme olmadan da çözülebilmesinin yolunu açtığı öne sürülüyor.

Anamuhalefet partisi, 2008 yılında TBMM'de kabul edilen ve üniversitelerde özgürlüğün yolunu açan düzenlemeyi Anayasa Mahkemesi'nde iptal ettirmişti. Kılıçdaroğlu, Yusuf Ziya Özcan'ın 2 yıl önceki benzer içerikli bir genelgesi için de, Grup Başkan Vekili sıfatıyla suç duyurusunda bulunmuş ve YÖK Başkanı'nın hapsini talep etmişti. Ancak başvuru, başsavcılık tarafından 'görevsizlik' kararıyla reddedilmişti.

Başörtüsü meselesi, dünkü CHP Merkez Yönetim Kurulu (MYK) toplantısında da ele alındı. Ardından bir basın açıklaması yapan Parti Sözcüsü ve Genel Başkan Yardımcısı Hakkı Suha Okay, üniversitede öğrenim gören kızların türbanla üniversiteye girmesine karşı olmadıklarını belirtti. Okay, bir soru üzerine, "Eğer yükseköğrenimde türban bir engelse biz yükseköğrenimde özgürlük bağlamında bu engelin olmamasını ifade ediyoruz. Şu anda zaten fiilen Türkiye'deki mevcut üniversitelerin belki yarısından fazlasında bu engel uygulanmıyor." dedi. "Yani bu aşamada bir yasal engel yok, bu bir idari tasarrufla çözüldü mü demek istiyorsunuz?" sorusu üzerine de, "Bakın, güvenceye almak başka bir şey, fiilî uygulama başka bir şey. Şu anda ben fiilî uygulamadan bahsediyorum." karşılığını verdi. CHP Sözcüsü, "YÖK Başkanı'nın yazısına göre, türbanın önünde yasal bir engel var mıdır, yok mudur?'' sorusunu da şöyle cevapladı: "Ben bu konuda yasal engel tartışmasını yapmam ama yargı kararlarını ifade ederim. Bu konuda hem AİHM hemAnayasa Mahkemesikararı varsa hukuktaki bütünlük uyarınca bu kararlarla, diğer yasal düzenlemelerin çelişmemesi lazım. O yazı tek başına bu sorunu çözen bir yazı değildir.'' Okay, başörtüsünü, dokunulmazlık ve YÖK gibi konularla bir paket halinde ele almak istediklerini de tekrarladı.

CHP'Lİ MECLİS ÜYESİNDEN 'BAŞÖRTÜSÜNE ÖZGÜRLÜK' ÇIKIŞI

Öte yandan CHP'li İzmir İl Genel Meclisi Üyesi Mehmet Arısoy da başörtüsüyle ilgili ilginç bir çıkış yaptı. Arısoy, İl Genel Meclisi'nde yaptığı konuşmada, başörtüsü konusunda değişimi savundu. Türkiye'nin artık eskisi gibi yönetilemeyeceğini belirterek, baskı rejimlerinin tarihe karıştığını savunan Arısoy, yeni bir toplumsal anlaşmanın oluştuğuna dikkat çekti. Arısoy, "Herkes savaş istese de savaş bitecek. Türkiye'de barış şartları oluştu, onun gerekleri yerine getirilecek. Kürtçe konuşmayı yasaklamaya kalktılar, olmadı. Anadilde öğrenim yasağı da olmayacak. Başörtülü kızlar üniversitelere girecek. Aleviler, çocuklarını istedikleri gibi eğitecek. İbadethaneleri kabul görecek, düşünce ve inanç özgürlüğü gelecek." dedi. 

zaman

 



Bu haber 630 defa okundu.


Yorumlar

 + Yorum Ekle 
    kapat

    Değerli okuyucumuz,
    Yazdığınız yorumlar editör denetiminden sonra onaylanır ve sitede yayınlanır.
    Yorum yazarken aşağıda maddeler halinde belirtilmiş hususları okumuş, anlamış, kabul etmiş sayılırsınız.
    · Türkiye Cumhuriyeti kanunlarında açıkça suç olarak belirtilmiş konular için suçu ya da suçluyu övücü ifadeler kullanılamayağını,
    · Kişi ya da kurumlar için eleştiri sınırları ötesinde küçük düşürücü ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi ya da kurumlara karşı tehdit, saldırı ya da tahkir içerikli ifadeler kullanılamayacağını,
    · Kişi veya kurumların telif haklarına konu olan fikir ve/veya sanat eserlerine ait hiçbir içerik yayınlanamayacağını,
    · Kişi veya kurumların ticari sırlarının ifşaı edilemeyeceğini,
    · Genel ahlaka aykırı söz, ifade ya da yakıştırmaların yapılamayacağını,
    · Yasal bir takip durumda, yorum tarih ve saati ile yorumu yazdığım cihaza ait IP numarasının adli makamlara iletileceğini,
    · Yorumumdan kaynaklanan her türlü hukuki sorumluluğun tarafıma ait olduğunu,
    Bu formu gönderdiğimde kabul ediyorum.




    En Çok Okunan Haberler


    Haber Sistemi altyapısı ile çalışmaktadır.
    5,790 µs